Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Irány a FEZEN! Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 24.

A Tankcsapda, az Anima Sound System, a Neo és a Kispál és a Borz mellett a német Helloween, az Anathema és a Katatonia is fellép a szeptember 11-én kezdődő Fehérvári Zenei Napokon. A könnyűzenei fesztiválon öt színpadon játszanak majd a hazai és a külföldi együttesek különböző műfajokban – hard rock, heavy metal, elektronikus zene… -, valamint olyan közismert lemezlovasok is meghívást kaptak, mint például Sterbinszky, Szeifert, Muzzaik, Chriss, Dandy, illetve Jankec.

 
Kiállítások a Platánban és a Bányató Galériában Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 22.

Endrédi Zsuzsanna (csepeli festőművész) alkotásaiból nyílik kiállítás szeptember 1-jén, 17 órakor a székesfehérvári Bányató Galériában. A tárlatot Balázs Sándor, a Csepeli Művészkör vezetője ajánlja a közönség figyelmébe. Két napra rá, szeptember 3-án pedig a Platán Galéria falaira költöznek „új” festmények a győri Prettenhoffer Ágnes tehetségét hirdetve. Az ő bemutatkozását Simon M. Veronika Munkácsy-érmes festőművésznő segíti majd.

 
Évadzáró est a Varkocs-szobornál Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 22.

ImageVéget ér a nyár – véget érnek a Kulturális Estek a Varkocs-szobornál. A Várkapu Egyesület a Nap Antikvárium előtti téren évek óta szervez irodalmi, művészeti délutánokat a Kortárs Művészeti Fesztivál kezdetétől az augusztus 20-i ünnepségekig bezárólag.

Tovább...
 
Székesfehérváron is láthattuk az "Örömtánc" 3. helyezettjének előadását Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 21.

A Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztiválon vendégeskedő Rimpparemmi tánccsoport dobogós helyen végzett a Magyar Televízió által meghirdetett „Örömtánc” - elnevezésű nemzetközi modern néptáncversenyen. A zsűri és a nézők magyar, szlovák, török, bulgár, finn, horvát, román és szerb előadásokat tekinthettek meg. A szakmai díjat végül a Magyar Állami Népi Együttes kapta, a finn Rimpparemmi csoport pedig harmadik helyen végzett.

 
Nemcsak a vér köti össze őket... Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 21.

Image„Pőrére vetkőzik előttük a lélek, / érzelemhúrokon akkordot fog kezük, / hangjai a világ összes dallamának, / mely épp úgy szól értük, mint ahogy ellenük…” – hangzottak el Körmendi Gitta verssorai a Bányató Galériában rendezett legutóbbi kiállítás-megnyitó alkalmával. A tárlaton egy család három generációja mutatkozott be: az unoka – Miliás Dóra, az anyukája – Temesvári Judit, s a nagymama – T. Tatai Zsuzsa.

Tovább...
 
A Városházán jártak a néptáncosok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 19.

ImageA Városházán vendégeskedtek a Királyi Napok Nemzetközi Néptáncfesztivál résztvevői tegnap délelőtt. Ennek során a népviseletbe öltözött fiatalok ízelítőt adtak nemzetük hagyományaiból a „látvány” és a „hang” segítségével. Elsőként a székesfehérvári Alba Regia Néptáncegyüttes lépett fel, majd a külföldi művészek, akik még ajándékokat is hoztak a házigazdáknak.

Tovább...
 
Szent Korona - ikonok Szent Istvánra emlékezve Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 18.

ImageA Szent István-napi ünnepségek kapcsán egyik olvasónk, a Budapesten élő Fenyvesi András elküldte szerkesztőségünkbe a Szent Koronáról készített zománc ikonjainak fotóját, amelyet most bemutatunk Önöknek is. Köszönjük e nyugdíjas művésznek a kedves ajándékot!

Tovább...
 
Szent István - kultusz Magyarországon Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 17.

Szent István magyarországi kultuszáról készített filmet Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió munkatársa. Az alkotás vágatlan formában, archív felvételek felhasználásával mutatja be az 1926 és 1946 közötti időszak történéseit Székesfehérváron, Budapesten és Esztergomban. A premier ma, 18 órakor lesz a Szent István Művelődési Házban.

 
Szlovák, román és hazai galériákban is kiállítása nyílik Simon M. Veronikának Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 17.

ImageFejér megye egyik legaktívabb, Munkácsy-érmes festőművésznője, a mecenatúra kiváló példáját mutató Simon M. Veronika több, mint száz festményét mutatja be a következő hetekben hazánkban, s határainkon kívül nyíló kiállításai alkalmával. A „tárlat-folyam” első állomása augusztus 20-án lesz a Kisgyőri Faluházban „Életmű” címmel, másnap pedig a nánai (Szlovákia) Kultúrház Nagyterme következik a bor és a reneszánsz égisze alatt.

Tovább...
 
Szombaton 18 órakor rendezik a Királyi Napok nyitógáláját Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. augusztus 15.

ImageA viharos szél miatt pénteken este elmaradt a Királyi Napok nyitógálája a város Főterén. Holnap, szombaton este hat órakor rendezik a gálát ugyancsak a Városház téren felállított szabadtéri színpadon. A Finnországból, Franciaországból, Grúziából, a Koreai Köztársaságból, Moldovából, Nepálból és Venezuelából érkezett együttesek felvonulása este hétkor még tömegeket vonzott a Fő utcára, majd az OMSZ előrejelzése miatt a nézők biztonságának érdekében szombatra halasztották a nyitógálát.

 
A lovagrend lokálpatrióta missziója Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. augusztus 15.

ImageFejér megye legrégibb világi alapítású , s a megyei közgyűlés 2007.évi PRÍMA Különdíjával kitüntetett lovagrendje, a III.Béla Lovagrend augusztus 17-től minden vasárnap 10-12 óra és 16-18 óra között tart magyar-német-angol nyelvű idegenvezetést a hajdani koronázó-királyi temetkező bazilika romterületén, Székesfehérváron. - tudtuk meg dr. Törper Lászlótól, az egyik fő szervezőtől.

Tovább...
 
<< Első < Előző 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 Következő > Utolsó >>

Eredmények 3411 - 3421 / 3609