Kezdőlap arrow Kultúra
Kultúra
Manócskák a Platánban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 08.

ImageFelhők között táncoló, holdas égen átúszó Manócskák hintenek gyermeki boldogságot a Platán Galériában. Színesek, vidámak, s három dimenziós képeken varázsolnak álmot, szépséget, s szivárvány-csodát a szürkeség helyett. Testük sóból, liszből, vízből és olajból készült, amelyre vízbázisú festék került. Ötletesek, szellemesek, s rendkívüli alapossággal kidolgozott testük ámuldozásra késztet. Szülőanyjuk Gál Tünde, egy GYES-en lévő anyuka, aki a sókerámiában bontakoztatja ki kreatív énjét.

Tovább...
 
5 ezer euró a legjobb jazz-csapatnak Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 07.

A Kodolányi János Főiskola művészeti tanszéke által meghirdetett nemzetközi dzsessz-verseny döntőjét július 20. és július 27. között tartják Siófokon. A megmérettetésre az 1978. júliusa után született zenészek jelentkezettek, pontosabban: azok csapatai. A döntőbe 13 együttes került be, amely közül heten hazánk fiai: a Balázs Tamás Trió, a Csicsák Quartet, Fenyvesi Márton Trió, a Judy,s Jazz, a Koala Fusion, a Mindsweeper és a Molnár Sándor Quintet.

Tovább...
 
Lehet-e akarattal nem akarni? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 07.

Image- feszegeti a kérdést Koronczi Endre legújabb, „Stand by” című kiállításán. A Pelikán Galériában megrendezett tárlatot a videofelvételek uralják: az egyiken például az alvást örökíti meg különböző helyzetekben, ám e nyugalmi állapot egyáltalán nem az, aminek látszik! Kényszer-szülte, direkt módon előállított, a kamera kedvéért felvett pozitúra, s ennek kapcsán vetődik fel az alkotóban a gondolat: „Lehet-e bárhol, bármikor szándékosan elaludni?”

Tovább...
 
Napszemüveg mögött Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 02.

ImageSzeretünk elbújni. Elrejteni pillanatnyi érzelmeinket, egy huncutul mosolygó pillantást valaki felé, vagy a sunyi tekintet vágyik kellő takarás után, hogy leplezni tudja, mit érez éppen a szív. A nyár e „cselre” nagyszerű alkalmat kínál napszemüveg formájában, s még „ihletéssel” is bír. Hegedűs Tamás (Hege) legalábbis fogott egy napszemüveget, ráaggatta mindenkire, aki csak az útjába került, majd mobiltelefonjával megörökítette a látványt.

Tovább...
 
Művészeti turkáló  újra Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 02.

ImageIsmét művészeti vásárra invitálják rajongóikat a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai a Pelikán Galériába július 5-én. A „művészeti turkálóként” is emlegetett program márciusban indult útjára, hogy minden második hónap első szombatján az alkotók felkínálják legfrissebb munkáikat a nagyérdeműnek, méghozzá igencsak baráti áron. Most Acsa Szűcs Imre, Lencsés Andrea, Pinke Miklós és Tóth Adrien remekei láthatók és vihetők 10-től 13 óráig, miközben lehetőség nyílik a művészekkel való beszélgetésre is.

 
Zenei kurzus Fehérvárcsurgón Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

A július 12-19 között megrendezésre kerülő II. Nemzetközi Régi Zenei Kurzus fehérvárcsurgói állomásaként július 17-én a Károlyi Kastélyban ingyenes koncertre várják az érdeklődőket. A 18:30-kor kezdődő programon Giovanni Pierluigi da Palestrina, Orlando di Lasso, Luca Marenzio, G. De Wert, Philippus de Monte és J. Dowland művei hallhatók. A gregorián és reneszánsz zenéket felölelő II. Musica Transalpina kórustalálkozón fellépnek: Ludy Vrijdag, Olard Dirks, Hajnal Ildikó és Kónya István tanítványai.

 
Szálló dallamok a Zichy-ligetben Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

A Kákics Együttes és az Acousticure Zenekar fellépését élvezheti az érdeklődők hétvégén a Zichy-ligetben. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és A Szabadművelődés Háza „Zichy-ligeti dallamok” elnevezésű közös rendezvényén a szervezők a XX. század eleji, vidám liget-hangulatot igyekszenek átültetni egy kicsit a mába. A Zenepavilonban tartott esteken a részvétel ingyenes, a részletes programot pedig alább olvashatják.

Tovább...
 
Templomi koncertsorozat Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. július 01.

ImageHarmonia Albensis templomi koncertsorozatot rendeznek Székesfehérváron idén nyáron – immár hatodik alkalommal. A programok helyszínéül a Bazilika, a Püspöki Palota kertje, a Ciszter, a Szemináriumi és a Szent Imre templom szolgál. Itt csendülnek majd fel (többek között) Bach, Mozart és Vivaldi művei július 7-től, hétfőnként. A zenei produkció darab-összeállítása – mint minden évben, úgy most is – főként Somorjai Ferenc zenetanárnak köszönhető.

 
Árpád-házi fesztivál Csőszön Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 28.

ImageHagyományteremtő szándékkal Árpád-házi fesztivál szervez a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület július 5-én. A rendezvényen egyéni és csapatos megmérettetéseken, próbatételeken lehet részt venni, lesz országos kikiáltó verseny, gasztronómiai vetélkedő bivalypörkölt-főző versennyel és szürkemarha-sütéssel, s a kulturális programok se hiányozhatnak rovásírás-oktatással, ötvös bemutatóval és különböző kézműves foglalkozásokkal.

 
Vasárnap meglepetés a múzeumban Péter és Pál ünnepén Nyomtatás E-mail
Írta: Közlemény   
2008. június 27.

Image2008. június 28-án XVI. Benedek pápa Rómában ünnepélyesen megnyitja a Szent Pál évet, melynek célja, hogy a 2009. június 29-ig tartó időszakban az Egyház nagyobb figyelmet szenteljen az apostol gazdag tanításának mélyebb megismerésére miközben újult erővel munkálkodik az ökumenén, vagyis a keresztények egységégének előmozdításán. A Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Bibliai találkozások című kiállításán külön teremben tekinthetik meg a látogatók Saul megtérésének történetét.

Tovább...
 
Zichy ligeti dallamok Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. június 26.

Ezzel a címmel indul szombaton az a nyári program-sorozat, amely a XX. század eleji ligetek hangulatát igyekszik felidézni a Zichy ligetben. A hétvégi estéken felhangzó koncerteket a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és A Szabadművelődés Háza szervezésében élvezhetik az érdeklődők. Az augusztus 31-ig tartó rendezvényen többféle zenei műfajjal találkozhatnak a látogatók. – tájékoztatta a sajtó képviselőit Brájer Éva, a Kulturális és Turisztikai Bizottság elnöke. A júliusi programokat a turisztikai alapból finanszírozzák.

 
<< Első < Előző 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 Következő > Utolsó >>

Eredmények 3521 - 3531 / 3643