Kezdőlap arrow Egyház
Egyház
Pünkösdi búcsú Csíksomlyón Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 11.

Több százezer magyar részvételével kezdetét vette tegnap a 442. pünkösdi búcsú Csíksomlyón, amelynek idei mottója: „Egészen szép vagy, Mária!” A nagy hagyományokkal rendelkező székelyföldi ünnepre városunkból is igen sokan elzarándokoltak.

Tovább...
 
Spányi Antal a Szentatya előtt Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 11.

XVI. Benedek pápa tegnap fogadta az egész Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát a Vatikánban. (Így Spányi Antal megyéspüspököt is.) A találkozó az egy hetes ad limina látogatás végső állomását jelentette.

Tovább...
 
A Biblia a XXI. századi kérdésekre is választ ad Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 10.

Image„Mit nyújt a Biblia a XXI. század emberének?” – ezzel a címmel tartott előadást Somogyi László református lelkész elnök a Megyei Könyvtár olvasótermében. A helyszín-választás nem véletlen, hiszen az egyházak mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak a híveket szólítsák meg -templomokban, gyülekezeti házakban-, hanem a még keresőket is. Mert a Szentírás mindenkihez szól.

Tovább...
 
Spányi Antal a Vatikánban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 06.

ImageA Székesfehérvári Egyházmegye püspökét, Spányi Antalt tegnap fogadta XVI. Benedek pápa az „ad limina” látogatáson.

Tovább...
 
A nyugdíjjal még nem ér véget Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 05.

ImageA Vasútvidéki Prohászka – Jó Pásztor plébániáról a nyáron költözött el Brajnovits Ferenc, aki 1995 óta ápolta a hívek lelkét ehelyütt. Távozásának oka igencsak prózai: lévén, nyugdíjazták. Tegnap viszont visszatért egy kis időre, hogy a kápolnában keresztelőt tartson.

Tovább...
 
Gyermekkonfirmáció Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 04.

ImageA Székesfehérvári Református Egyházközségben ma délelőtt gyermekkonfirmációt tartottak. Az ünnepi alkalmak helyszínéül a Budai úton és a Széchenyi utcában lévő templomok szolgáltak. Ez utóbbiban tizennégy fiatal konfirmálhatot, miután tegnap délután sikeresen letették konfirmációs vizsgájukat.

Tovább...
 
Pályázati felhívás Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 02.

A Székesfehérvári Vasárnapi Iskola Talentum pályázatot hirdet a Vasárnapi iskolások számára Bibliai történetekről/személyekről/ keresztény életvitelről szóló írásművek, zenék, rajzok, színdarabok, kreatív tárgyak megalkotására.

Tovább...
 
"A titkom a megelégedettség" Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 01.

ImageUgrits Tamás irodaigazgató volt a vendég a Szent István Művelődési Ház legutóbbi disputáján. A püspöki tanácsosról általában nem tudnak túl sok személyes dolgot a hívek, mivel inkább a háttérbe húzódik, és minden pillanatban a szolgálatnak él. Ezért is számított olyan különlegesnek az az est, amelyen ő kapta a főszerepet. S nem, mint hivatalban lévő pap, hanem mint ember. Életútja, családi háttere, gondolatai, s persze mindaz, amely munkájának támaszául szolgál, s hivatása felé irányította.

Tovább...
 
Pészah ünnepére gyűltek össze a székesfehérvári zsidók Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 30.

Az Egyiptomból való kivonulásra emlékeztek a székesfehérvári zsidók, amikor Pészah ünnepére gyűltek össze imaházukba. Az ókori Izraelben a Szentély fennállásáig (azaz időszámításunk szerint 70-ig) zarándoklatot tartottak ezidőtájt, melynek során az emberek Jeruzsálembe vonultak ünnepelni. Az Ószövetségben azt olvashatjuk, hogy az egyiptomi kivonulás éjszaka történt, ezért az ünnep előestéjén a zsidók széderestet ülnek.

Tovább...
 
Biblikus Konferencia a Székesfehérvári Egyházmegyében Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 30.

ImageA Biblia Évéhez kapcsolódóan „Boldog, aki olvassa” címmel biblikus konferenciát szervezett a Székesfehérvári Egyházmegye. A Szent István Művelődési Házban tartott rendezvényre közel 500 vendég érkezett hazánk számos pontjáról. A nagy érdeklődés oka az volt, hogy a program során elismert hittudósok, vallástörténészek, és egyházi személyiségek előadásai hangoztak el a Biblia kapcsán. Az ökumenikus eseményre meghívást kapott többek között Dr. Varga Lajos és Dr. Székely János püspök, valamint Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi is.

Tovább...
 
Emlékmise Prohászka Ottokár halálának évfordulóján Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. április 27.

ImageProhászka Ottokár halálának évfordulóján emlékmisét tartott Barlay Ö. Szabolcs a Prohászka templomban. Magyarország egyik legnépszerűbb Prohászka-kutatója a misén közel egy órán át beszélt Székesfehérvár legendás püspökéről, akit példaképének tart. Előadása során nemcsak Prohászka életszentségét méltatta, hanem olyan megdöbbentő információkat is a hívek elé tárt, amelyek csak nemrég jutottak tudomására a püspök halálával kapcsolatban.

Tovább...
 
<< Első < Előző 61 62 63 64 65 66 67 Következő > Utolsó >>

Eredmények 716 - 726 / 728