Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Rangos nemzetközi konferencia a Kodolányin Nyomtatás E-mail
Írta: Tóth Bence PR-referens   
2008. szeptember 05.

ImageAz EuroCALL 2008, a számítógépes nyelvoktatás támogatására létrehozott nemzetközi szakmai szervezet idei konferenciájának a Kodolányi János Főiskola ad otthont szeptember 3-6. között Székesfehérváron. Magyarország másodszor házigazdája a rangos konferenciának, melynek témája az ”Új kompetenciák és szociális terek”.

A nemzetközi konferenciát minden évben valamely európai országban, a számítógéppel támogatott nyelvtanulás európai szervezetének – European Association for Computer-Assisted Language Learning (EuroCALL) – szakmai felügyelete alatt rendezik meg. Az EuroCALL olyan tudományos szervezet, amelynek célja az innovatív információs és kommunikációs technológiák oktatásban történő terjesztése. Ennek a célnak az elérését szolgálja a négynapos székesfehérvári konferencia is, ahol a technológiák használatát a gyakorlatban sajátíthatják el a résztvevők.

A rendezvényre a világ minden pontjáról érkeznek oktatási szakemberek, kutatók, tananyagfejlesztők, kormányzati képviselők, hardver és szoftver kiadók, így Európa számos országa mellett Japánból, Ausztráliából, Új-Zélandról, Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról is.

A konferencia első napján, 2008. szeptember 3-án workshopokon vehetnek részt az érdeklődők, míg a következő napokon „Új kompetenciák és társas közegek” témakörben olyan előadások várják a résztvevőket, amelyek az új technológia nyelvtanulásba történő integrálásával foglalkoznak, azonban a számítógéppel támogatott nyelvtanulás más kutatási, fejlesztési és gyakorlati aspektusai is előtérbe kerülnek. Az e-learningbe, a közösség építését elősegítő eszközök alkalmazásába, a tanárok felkészítését szolgáló technológiai újításokba műhelyfoglalkozások, szekcióelőadások és poszter bemutatók segítségével nyerhetnek betekintést az érdeklődők.

Michael Barlow, az Aucklandi Egyetem professzora például a ”Szókapcsolatok elemzése és használata a nyelvtanításban” című előadás és workshop keretein belül szemlélteti a különböző megközelítéseket arra vonatkozólag, hogy a szókapcsolatokat hogyan azonosítsuk az eltérő, általános nyelvi eszközökkel.

Az EuroCall különlegessége, hogy a plenáris előadások streaming videó1 formájában elérhetővé válnak azok számára is, akik a konferencia weboldalán keresztül online szeretnék követni az eseményeket. A virtuális résztvevők így online reflektálhatnak a témákra, eszmét cserélhetnek azokkal, akik személyesen jelen vannak. A plenáris és szekcióelőadások podcast2 formájában, archivált formában lesznek elérhetőek a konferencia weboldalán.

Az előadások válogatott verziója a Cambridge University Press gondozásában készülő ReCALL tudományos folyóiratban és az EuroCALL Review-ban kerül publikálásra. A KJF részéről a konferencia szakmai hátterét a Modern Nyelvek Intézete adja, melynek 1992 óta működő angol nyelv és irodalom tanszéke egyidős a főiskolával.

A Kodolányi János Főiskola, mindig kiemelt figyelmet fordított a hatékony, kompetencia-alapú oktatást segítő innovatív technikai megoldásokra. Így például az e-learning kiemelt fontosságú az intézmény számára, a 2003-ban indult web alapú távoktatási rendszer eredményességét a Magyar Minőség E-Oktatás Díj is fémjelzi.

„A tanulási és tanítási alkalmazásoknak követniük kell a környezet változását, nagyobb hangsúlyt kell helyezni a legújabb technikai megoldásokra, de mindezt megfelelő pedagógiai keretbe kell ágyazni. Remélem, hogy a konferencia hozzájárul a tanárok szemléletváltozásához a legmodernebb tanulást segítő eszközök használatával kapcsolatban.” – ezekkel a szavakkal köszöntette Dr. h.c. Szabó Péter Phd., a Kodolányi rektora a konferencia résztvevőit az Eurocall 2008 honlapján.

Számokban a konferencia: a világ 31 országából érkeztek a résztvevők, több, mint 90 felsőoktatási intézményt képviselnek az előadók, az előadások 4 helyszínen zajlanak, összesen 192 előadás hangzik el a konferencia 4 napja alatt

A konferencia részletes programja megtalálható a hivatalos honlapon:

http://www.asszisztencia.hu/eurocall/index.php?c=125

 További információ: Dr. Kovács László, Modern Nyelvek Intézetének vezetője, Tel: 06-30-385-0492, e-mail: Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >