Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow "Magyar cigány vagyok" - Rigó József szerzői estje
"Magyar cigány vagyok" - Rigó József szerzői estje Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 08.

ImageRigó József szerzői estjére várták az érdeklődőket tegnap délután a Vörösmarty Társaság Nagytermében. A rendezvényen nemcsak versek hangoztak el a költő eddig megjelent köteteiből, hanem a poéta cigányságához fűződő viszonyáról is vallott.

Image
Fotó: Temesvári Márta
Rigó József tegnap ünnepelte 42. születésnapját. Ebből az alkalomból hívták meg a Vörösmarty Társasághoz, ahol Harmat József, a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár könyvtárosa beszélgetett vele életútjáról, s a költészetét meghatározó élményeiről.

A poéta őszintén mesélt kétségekkel teli gyermekkoráról. Arról, hogy nagy szegénységben éltek, s hatalmas traumát okozott neki, amikor tizenéves korában beköltöztek a városba. Könyvet otthon soha sem látott, mivel a szülei három osztályt jártak ki csupán, így írni-olvasni nem igazán tudtak.

Éppen ezért az irodalom csodálatos kapuja az általános iskolában nyílt csak ki előtte. Első kedvenc költője (sok kisdiákhoz hasonlóan) Petőfi Sándor volt, majd József Attila, Nagy László és Sinka István gondolataival tudott a leginkább azonosulni.

Az általános iskola után szakmunkásképzőbe jelentkezett, ahol szerkezetlakatosnak tanult. A vizsgák előtt egy hónappal viszont abbahagyta tanulmányait, mert egy országos diákíró pályázaton kitüntették, s úgy gondolta, hogy majd az az irodalomból fog megélni. Sajnos nem így lett… Jelenleg vagyonőrként dolgozik, négy gyermeket nevel, s van egy rendkívül megértő felesége, aki tanárnő. Szerzői estjére nagyobbik lánya kísérte el, aki születésnapi ajándékként (nagy meglepetésére) elénekelte a Cigány Himnuszt.

S, ha már a romaságnál tartunk: Rigó József nagyszülei zenész cigányok voltak, ő viszont nem igazán tudja elhelyezni magát a romák között. „Magyar cigány vagyok.” – mondja, hiszen őseivel ellentétben nem ért a muzsikához, s a nyelvüket sem beszéli. Ráadásul a felesége sem roma, és nem is olyan közegben élnek.

„Nehéz elmondani, hogy mi is vagyok valójában, hogy hova tartozom.” – tűnődött el az est végén – „Ezért nem is próbálkozom meg azzal, hogy pontosan megfogalmazzam, mert nem lehet. De aki elolvassa a verseimet, az közelebb kerül a megoldáshoz.”

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >