Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Hírek
Borlovagokat avattak Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 09.

ImageA Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend két új borászt vett fel sorai közé. Az avatási ceremóniára a Városház téren felállított színpadon került sor ma délután, ahol a tagságért folyamodók kiállták a próbákat, így borlovaggá avatták őket.

A Borlovagrendeknél a tagfelvétel rendjét szigorú, és pontosan meghatározott regulák szabályozzák. A Noé Hegyi Szent István Borlovagrendnél is az Alapszabályban és a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének Etikai Kódexében foglaltakat betartva állítják próbák elé, s avatják fel a jelölteket.

A székesfehérvári Borrendnél az elmúlt időszakban ketten jelezték tagsági szándékukat. Nekik a Nagytanács előtt kellett bebizonyítaniuk vincellér- és pincetudományok, valamint a borkultúra ismeretében és ápolásában való alapos jártasságukat. Kellőképpen és maradéktalanul abszolválták a Borlovagok számára előírt próbatétel elemei közül: a Borlovagrend legendájának ismeretét, a hegybíró kürtjének megszólaltatását, a Zengő zászlósbor felismerését, a Zengő szőlőfajta leírásának ismertetését, a Bordal eléneklését vagy borvers elmondását.

Ezért a mai Borfelvonulást követően sor kerülhetett nyilvános próbatételükre is. Ennek során bekötött szemmel – három bor megízlelését követően – fel kellett ismerniük a Noé Hegyi Szent István Borlovagrend Zengő Zászlósborát. A jelöltek a próbát sikeresen kiállták, a kelyheket fenékig ürítették, s az EX szó kimondásával megerősítették választásukat.

Ezután a borlovagságot jelképező talárt végre magukra ölthették, s a Fogadalomtétel elmondása után Bognár Zoltán nagymester egy kard lapjával, s az „In gloriam Dei et in honorem Vini”- mondat elhangzásával Borlovaggá avatta őket.

Image
Fotó: Temesvári Márta

A Noé-Hegyi Szent István Borlovagrend új tagjai lettek így: Molnár Margit kertész-közgazdász, szőlő és borosgazda, aki még édesapjától, majd iskolai keretek között tanulta a szőlészkedést, s 2004-ben a Borrend I. Udvarhölgyi címét is elnyerte.

A másik új tag Lics Balázs, aki szintén gyermekkorától kezdve foglalkozik e nemes nedűvel, s tanulmányait is ebben az irányban folytatta. A Kecskeméti Kertészeti Főiskolát követően ösztöndíjjal Kaliforniába került, majd a Napa Velley Borvidéken a Westover Winery családi borászatban dolgozott közel 6 évet. Mint a Westover-farm borásza jelentős eredményeket ért el különböző borversenyeken (pl.: San Francisco Bay borverseny, Zinfandel.dupla arany, a borverseny legjobb bora cím, illetve a Califronia State Fair borverseny, ahol Chardonnay ezüst érmet kapott). 2001-ben diplomázott a kaliforniai Hayward egyetemen, majd hazatért, s azóta Pákozdon, családi vállalkozásukban borászkodik.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >