Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Tiltakozó nagygyűlés a nemzeti vagyon elherdálása ellen Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 14.

“A magyar állam tulajdona nemzeti vagyon.” (A Magyar Köztársaság Alkotmánya, 10. § (1) - ennek kapcsán gyűltek össze tegnap délután a Duna-parti Olimpiai Parkban az "Élőlánc Magyarországért!" - mozgalomhoz csatlakozó, a köz érdekét, a nemzet tulajdonát (és annak tiszteletét!) szem előtt tartó, s azért küzdeni is képes hazánk fiai - köztük nagyon sok székesfehérvári állampolgár is. "Egy évvel az Élőlánc Magyarországért tiltakozó megmozdulása után, melyet az állami vagyonról szóló törvény elfogadása ellen szervezett, beigazolva látjuk akkori aggályainkat. Az alkotmánysértő rendelkezések szabad kezet adtak a végrehajtó hatalomnak a közvagyon kiárusítására." - állt a program meghívójában.

A szervezők kifejtették:

Az ország természeti és ember-alkotta vagyonával folytatott rablógazdálkodás elszegényíti az utánunk jövőket, és a politikai közösséget az önrendelkezés anyagi alapjaitól fosztja meg. Iskolák százainak a bezárása, kórházak felszámolása és üzleti vállalkozóknak való átjátszása, a vasút tönkretétele, műemlék épületek lerombolása, stratégiai vállalatok elkótyavetyélése után most olyan alapvető természeti forrásaink is sorra kerülnek, mint a vízközművek és ivóvízbázisok vagy a Nemzeti Földalap földjei.

Bár a kormány semmiféle jelét nem adta, hogy törődne a közvéleménnyel, nekünk mint e vagyon jogos tulajdonosainak kötelességünk, hogy elszámoltassuk azokat, akik a mi nevünkben és a tőlünk kapott felhatalmazásra hivatkozva járnak el. Fel kell vetnünk a törvényhozók felelősségét, és meg kell vizsgálnunk az okozott tömeges kár helyrehozatalának lehetőségeit.

A tegnapi gyűlésen a megjelent állampolgárok – közfelkiáltással – elfogadták a következő kiáltványt:

  1. Követeljük, hogy az Országgyűlés haladéktalanul helyezze hatályon kívül az állami vagyonról szóló 2007. évi CVI. törvényt, és hozzon társadalmi párbeszéden és közmegegyezésen alapuló, az Alkotmány szellemének megfelelő új törvényt!
  2. Követeljük, hogy a Kormány, és az irányítása alatt álló tulajdonosi joggyakorló szervezet haladéktalanul és teljes mértékben függessze fel a nemzeti vagyon további privatizálását mindaddig, amíg az Országgyűlés nem hozza meg az új, nemzeti vagyonról szóló törvényt!
  3. Követeljük, hogy a nemzeti vagyon gazdálkodásáért felelős minden szervezet és személy maradéktalanul tartsa tiszteletben azt a tényt, hogy az állam tulajdona a nemzet, és nem a kormány, vagy a parlament vagyona!
  4. Követeljük, hogy a Kormány haladéktalanul hozza nyilvánosságra a nemzeti vagyon jelenlegi összetételét és összértékét, a megszűnt ÁPV Zrt és az újonnan alakult MNV Zrt mérlegét, a törvény alapján kötelezően elkészítendő vagyongazdálkodási stratégiát, és számoljon el a nyilvánosság előtt tételesen az állami vagyonról szóló törvény elfogadása óta eltelt időszak alatt történt privatizációról.


A nemzeti vagyon tulajdonosainak első gyűlése úgy határozott, hogy a fenti kiáltványt külön is eljuttatja az országgyűlés elnökének, a miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >