Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A Biblia a XXI. századi kérdésekre is választ ad
A Biblia a XXI. századi kérdésekre is választ ad Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 10.

Image„Mit nyújt a Biblia a XXI. század emberének?” – ezzel a címmel tartott előadást Somogyi László református lelkész elnök a Megyei Könyvtár olvasótermében. A helyszín-választás nem véletlen, hiszen az egyházak mindig is nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy ne csak a híveket szólítsák meg -templomokban, gyülekezeti házakban-, hanem a még keresőket is. Mert a Szentírás mindenkihez szól.

A Biblia Évéhez kapcsolódóan a Megyei Könyvtár vezetősége felkérte Somogyi Lászlót, hogy tartson egy előadást arról, hogy mit üzen a Biblia mai kor emberének? A református lelkészi elnök elmondása szerint nagyon örült a felkérésnek, mert meggyőződése, hogy a Szentírásnak speciális üzenete van a XXI. században.

„Sokféle módon tartunk kapcsolatot a technika eszközeivel, ugyanakkor nagyon elmagányosodottak vagyunk.” – véli Somogyi László – „Hogy mit mond erre a Biblia? Elmagyarázza, hogy miért jobb a személyes kapcsolat, mint egy internetes közösségi portál, vagy a chatelés. Megtaláljuk benne a választ, ha nem is közvetlenül a technikai dolgokra vonatkozóan, hanem az emberre, az ember kapcsolatára vetítve.”

Image

Az elmúlt évszázadok alatt hihetetlen mértékben megnövekedett az emberiség tudása. Ma egy átlag ember is százszor annyit tud - legalábbis információ szintjén -, mint a korábbi korok valamelyik tagja. Ugyanakkor nagyon keveset tudunk a világ, a természet forrásáról. Közismert, hogy a DNS-molekula milyen sok információt tartalmaz. Egyetlen DNS 1000 db 500 oldalas kötetnyi adatot rejt magában. Arról viszont nem beszélünk, hogy hogyan került oda az a végtelen információ. A Biblia erre is fényt derít.

„Az ember vágyik rá, hogy teljes életet éljen.” – folytatta a lelkész – „Keressük a boldogságot, aztán nem találjuk és feladjuk. A Biblia azt mondja, hogy a boldogság egyik alapforrása a bűnbocsánat. Hogy hogyan lehet ide eljutni és átélni? Erre is vannak válaszai. Ami mond és üzen, az ma is érvényes.” Ha körbenézünk, alig találunk valakit, aki soha sem ártott nekünk, akiben teljes mértékben megbízhatunk.

Jézus Krisztusban viszont senki sem csalódik. Amikor azt hisszük, hogy magányosak vagyunk, s „nincsen apánk”, akkor is tudnunk kell, hogy Ő ott áll előttünk és nyújtja a kezét. Csak meg kell fogni…

 
< Előző   Következő >