Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow "A tudomány vallás nélkül sánta..."
"A tudomány vallás nélkül sánta..." Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 17.

Image„Száraz, kemény, szakmai” programnak véltem az előzetes téma-felderítés után a Mind Kft. által meghirdetett „Épületfizikai előadások” című "tájékoztató délelőttöt". Előítéletem azonban már az ajtóban kezdett szétfoszlani: a Jáky József Műszaki Szakközépiskola tornatermében hatalmas tömeg várta a "nagyhírű" szakemberek ismertetőit – s ha már ilyen sokan vágyat éreztek arra, hogy idejöjjenek, biztos tudnak valami „jót”, amit én nem. Aztán feltűnt Péli József, az egyik fő szervező, aki megnyitó beszédével igencsak ledöbbentett.

„A tudomány vallás nélkül sánta, a vallás tudomány nélkül vak.” – idézte Albert Einsteint, miután elárulta, hogy amikor az épületfizikát tanulta ifjú korában, sokmindent hit alapon tudott csak elfogadni.

Image
.
 

„Érdekes dolog, hogy számomra és az életemben sokkal reálisabb valóság, hogy Jézus Krisztus, az Isten Fia 2000 évvel ezelőtt meghalt értünk az ember felé irányuló szeretetének megnyilvánulásaként, mint az, hogy a hővezetés, hőáramlás, hősugárzás hogyan is valósul meg valójában.” – vallotta be Péli József. – „Úgy tűnik, sokkal inkább valóság számomra, hogy minden ember vágyik a másik ember szeretetére, s hogy ennek beteljesülése Jézus Krisztus megismerése nélkül féloldalas. S, hogy az ember élete megbocsátás és megbocsátani tudás nélkül mennyire nyomorult tud lenni. S, hogy az önzés mennyire képes elsorvasztani az ember elméjét. Bizony sokkal nehezebb valóság számomra, hogy a pára hogyan is vándorol az anyagban. De lehet, hogy én is úgy vagyok a fizikával, mint ahogy annak idején Istennel. Bizony azok a papok, ahová én jártam, nem jól mutatták meg nekem a Szerető Istent. S ma már tudom, hogy ettől / vagy ennek ellenére Ő létezik, s Ő a Szeretet. S attól, hogy az én fizika tanárom nem volt jó oktató, attól a fizika nemcsak nagyon fontos, hanem érdekes dolog is. Ebben is bebizonyosodik, hogy a felszínes ítélkezés csak eltávolít az igazságtól.”

Image
Fotó: Temesvári Márta

Nem idézem tovább gondolatait, legyen ennyi elég ízelítőül – s megmagyarázva, miért lett kedvem végighallgatni az épületfizikával kapcsolatos előadásokat…

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >