Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Előadások XVI. Benedek Pápa "A Názáreti Jézus" című könyvéről Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 22.

ImageA Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportja felnőtt katekézisre várja az érdeklődőket ma, 17 órakor a helyi Művelődési Házba. A program során Frits Zsuzsanna előadást tart XVI. Benedek Pápa „A Názáreti Jézus” című könyvéről. Kissné Lázár Erzsébet, a Csoport vezetője elmondta, hogy szervezetük 1999. április 29.-én alakult, s azóta 12 avatott és 6 önkéntes taggal működik. Céljuk, hogy segítsenek a rászorulókon. Ez viszont nem merül ki az anyagi támogatásban: személyes kapcsolatban állnak az emberekkel, akiknek lelki vigaszt is nyújtanak.

Olyan erkölcsi értékeket közvetítenek, amelyek elengedhetetlenül szükségesek a harmonikus élet kialakításához. A háborgó lélek megnyugtatásához a Bibliát hívják segítségül, ahogy a Szentírásból merítik az erőt önzetlen munkájuk elvégzéséhez is.

Kissné Lázár Erzsébet korábban a Székesfehérvári Püspökség könyvtárában dolgozott, valamint 2008-ig a székesfehérvári Jézus Szíve-templomban és a Kodály Zoltán Általános Iskolában hittant tanított. Így kellő ismeretekkel rendelkezik ahhoz, hogy válaszoljon a hívők és az eltévelyedettek Istennel kapcsolatos kérdéseire és megmagyarázza a Biblia különböző részeit.

Ráadásul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fehérvárcsurgói Csoportjának lelki vezetője a kezdeti időkben a híres Prohászka-kutató, Barlay Ö. Szabolcs atya volt, aki elindította e folyamatot és végig bátorította munkatársait. Szabolcs atya szívműtétje után Frits Zsuzsanna biológus, teológus, főiskolai tanár vette át helyét, aki hét éve már minden hónap harmadik péntekén magas színvonalú előadásaival és bensőséges beszélgetésekkel erősíti meg hitében és ad útbaigazítást a hallgatóságnak.

Elemezte már Árpád-házi Szent Erzsébet életét, aztán a Vízkeresztet állította a középpontba, majd Szent Margit alázatáról és elvhűségéről mesélt: a szegényekért, a hitért, a szeretetért hozott áldozatos tetteiről. Mindezeket képekkel, idézetekkel illusztrálta.

Idén, január 18-án XVI. Benedek Pápa „A Názáreti Jézus” című könyvét kezdte el bemutatni, amelynek még mindig nem ért a végére. Persze, nemcsak ő tart élvezetes előadásokat ehelyütt, hanem Barlay Ö. Szabolcs atya is, akinek szellemi frissességét és tudását sok fiatal pap megirigyelhetné!

Erre bizonyíték, hogy milyen nagyszámú közönség gyűlt össze például „Prohászka Ottokár – Elmélkedés az Evangéliumról” című estjére, illetve Mécs László költészetének ismertetésére. E programokon természetesen nemcsak katolikusok vesznek részt, hanem más felekezetek tagjai is (reformátusok és evangélikusok), akiknek száma egyre csak nő, hiszen az ilyen esteken mindenki csak gazdagodhat lelkileg és szellemileg egyaránt. Az előadások után pedig a máltai testvérek saját készítésű süteményekkel (farsangkor csörögével és húsos bejglivel), szendvicsekkel és teával kedveskednek a jelenlévőknek.

És ha már az ételeknél tartunk: a Szolgálat havonta 2-3 alkalommal zöldséget, gyümölcsöt, zsírt, szalonnát és füstölt oldalast visz a rászorulóknak, valamint minden hónap harmadik szerdáján ruhaosztásra is sor kerül. Sőt, minden évben megünnepelik a Húsvétot, a gyermeknapot és a Karácsonyt a Károlyi-kastély kápolnájában, ahol a társadalomban (sajnálatos módon) eltávolodott korosztályok is sokkal közelebb kerülnek egymáshoz.

 
< Előző   Következő >