Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A frakciók támogatták az SZMSZ-módosítást Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. szeptember 25.

Image„Nincsen nagy koalíció sem politikai, sem gazdasági értelemben! Csupán arról van szó, hogy közös felelősségünk megteremteni a város működésének biztonságát! ” – jelentette ki dr. Cser-Palkovics András annak kapcsán, hogy Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése ma délelőtt a frakciók támogatásával megszavazta az 5. napirendi pontot, amely a Közgyűlés Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló többször módosított 5/1999. (III.24.) rendeletének módosítására irányult.

Az új SZMSZ-rendelet megtárgyalásának egy kis részén éles hangú vitát tapasztalhattak az ülés résztvevői (és nézői), a jelentősebb kérdésekben viszont egyetértettek a képviselők.

„A hivatali struktúra kérdése kapcsán és a tanácsnoki struktúra változásának tekintetében nem volt vita, hiszen mi magunk is egyetértünk ezekkel, és az SZMSZ-módosítás egészével.” – nyilatkozta dr. Cser-Palkovics András a frakcióvezetők által tartott közös sajtótájékoztatón – „Külön üdvözöltük a Közbeszerzési Iroda létrejöttét is, amely arra hivatott, hogy az átláthatóbb közbeszerzési eljárásokat eredményezze. Ez pedig közös érdekünk, s főként a város javát szolgálja.”

Image
.
 

A Jogi Irodát a Polgári Frakció vezetője - mint a Jogi Bizottság elnöke - már évek óta szorgalmazta, s úgy véli, hogy ez egy fontos szervezeti egysége lehet a jövőben a Hivatalnak. Ami pedig azt a bizonyos EGY komoly vitát kiváltó SZMSZ-módosításban az új bizottság létrehozását és a hatáskör-átalakítást jelenti: a Polgári Frakció minden tagja támogatta azt.

Dr. Cser-Palkovics András mindezek mellett hangsúlyozottan kijelentette, hogy nem beszélhetünk nagy koalícióról sem gazdasági, sem politikai értelemben. Csupán csak arról van szó, hogy a város működtetésének biztonságát közös felelősségük megteremteni, hiszen erre kapott minden képviselő felhatalmazást a város polgáraitól.

Ezen kívül: minden ellenkező vélemény ellenére - ami elhangzott a Közgyűlésen -, bátran kijelenthető, hogy a módosítások egy sokkal nyilvánosabb, sokkal áttekinthetőbb működést fognak eredményezni.

Eddig nagyon sok esetben EGY Bizottság dönthetett nagyon fontos kérdésekben, ami ma már elképzelhetetlen. Minimálisan két Testület, két Bizottság fogja átnézni az „ügyeket”, s amennyiben még ez sem elégséges, maga a Közgyűlés hozza meg a döntést.

Tehát nemhogy szűkül a nyilvánosság szerepe, hanem tágul, hiszen olyan kérdések is Közgyűlési döntéseket eredményezhetnek, amelyekben egyébként nem kellene a Közgyűlésnek döntenie.

 

Image
Fotó: Temesvári Márta

„Ha a múltban lett volna ilyen, akkor lehet, hogy sok problémát meg lehetett volna előzni, illetve megfelelően kezelni.” – mondta Dr. Cser-Palkovics András – „Talán ez a tapasztalat is mutatta azt, hogy mindegyik frakció úgy döntött, hogy támogatja ezt. Másrészt a civil kontroll is erősödik, mert egy „kísérlet” is elindul az SZMSZ módosításban - amelyről reméljük, hogy pozitív eredményt hoz, és esetleg más területekre is ki lehet terjeszteni -, hiszen egy állandó civil (mondjuk úgy: megfigyelő) vehet részt tanácskozási joggal a Bizottság ülésén – még a zárt üléseken is -, amely eddig nem volt jellemző. És beszélgettünk róla, hogy amennyiben ezt felállítjuk, lehet tágítani a kört gazdasági érdekképviseletek és más irányba is, hiszen a három frakciónak éppen, hogy nem elkendőzni valója van, hanem szeretnénk, ha a jövőben nagyon is nyilvánosan és áttekinthetően történnének meg a legfontosabb gazdasági döntések a város életében.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >