Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Hagyományőrző Hét a Felsővárosi Általános Iskolában Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. január 17.

Image Szent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveznek január 20-tól a Felsővárosi Általános Iskolában. A háziversenyek mellett sport- és egészségnapot, szavalóversenyt rendeznek a gyermekeknek. A pedagógusokat és a szülőket többek között az osztrák Buchklub módszertani bemutatójára is várják.

 

Fogadalmi szentmisét tartanak Szent Sebestyén tiszteletére a Felsővárosi templomban 2014. január 20-án, hétfőn 10.00 órától. A pestisjárványtól való megszabadulás emlékére Székesfehérvár lakossága 1739-ben Szent Sebestyén tiszteletére böjttel és körmenettel kapcsolatos, örök időkre szóló fogadalmat tett, amelyet ünnepélyesen okiratba foglaltak. Ennek értelmében építették 1739 és 1749 között a Szent Sebestyén-kápolnát, amelyet 1800-tól 1807-ig nagyobb templommá bővítettek. Szent Sebestyén a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Mint segítőszenthez fordultak hozzá pestis és más – embereket vagy állatokat pusztító – járvány idején. Január 20-án ünneplik a szent mártírt, aki Diocletianus római császár keresztényüldözései során ezen a napon halt vértanúhalált.

Szent Sebestyén napján kezdődik a Felsővárosi Általános Iskolában a Hagyományőrző Hét programja. Az iskola diákjai hétfőn részt vesznek a fogadalmi szentmisén, majd délután matematika háziversenyt rendeznek a felső tagozatosoknak. A 15.30 órakor kezdődő ünnepi megnyitón Földi Zoltán igazgató és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mond köszöntőt. Ezt követően bemutatkoznak az iskola német nemzetiségi tánccsoportjai és a Magyar Királyi Kardforgatók Rendje.

 


 

 

A programsorozat városrész-ismereti és puzzle háziversennyel, játékos sportfoglalkozással folytatódik, de lesz egészségnap, alapműveltségi verseny és háromlabda bajnokság is,  amelyet szerdán a város iskolásainak rendeznek meg az intézményben. Csütörtökön az idegen nyelveké lesz a főszerep, hiszen 13.00 órától játékos német megyei-csapatversenyen, valamint angol teadélutánon vehetnek részt a diákok, amíg a pedagógusokat az osztrák Buchklub újságainak módszertani bemutatójával várják. Előadást tart Dr. Heinz Bernart professzor, az Osztrák Irodalom Egyesület elnöke és Wild Róbert a Magyarországi Német Nemzetiségi Iskolák Szövetségének elnöke, valamint Nagy Izabella, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Fejér megyei területi irodavezetője.

A Szent Sebestyén Hagyományőrző Hét zárónapján 13.00 órakor kerül sor a városi plakátverseny eredményhirdetésére, majd "Versek a természetről” címmel a harmadik osztályosok városi szavalóversenyével ér véget az egyhetes programsorozat a Felsővárosi Általános Iskolában.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >