Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow A megbombázott keresztyén értékrend
A megbombázott keresztyén értékrend Nyomtatás E-mail
Írta: Szűcs Gábor   
2014. március 13.

Image Országos konferenciára hívták a pedagógusokat, hitoktatókat Budapestre a Pasaréti Református Egyházközségbe. A Vasárnapi Iskolai Szövetség szervezésében megvalósuló rendezvényen a szervezők tartalmas előadások, játékos bemutatók és szemináriumok segítségével kívánták felhívni a hallgatók figyelmét napjainkban a fiatalokat érő káros lelki-szellemi hatásokra és ezek lehetséges kivédésére. Erre utalt találóan a rendezvény címe is: „Bombák és elhárítások”. A valójában Kárpát-medencei szintű találkozón a keresztyén értékelveket valló, a gyermekek bibliai nevelésének fontosságát hangsúlyozó szövetség 25. évfordulójáról is megemlékeztek. A szervezet szolgálatáról és a konferencia tapasztalatairól Draskóczy Gábor területi munkatárssal, az Örömhír főszerkesztőjével beszélgettünk.

 
- Szolgálatunk során nagy hangsúlyt fektetünk a biblikus világkép kialakítására. Arra törekedtünk, hogy olyan címet adjunk a konferenciának, amely figyelemfelhívó jellegű – kezdte a beszélgetést Draskóczy Gábor lelkipásztor, munkatárs. A keresztyén világnézetet napjainkban is számos támadás éri, ezért is hasonlítottuk bombázáshoz, mert többféle romboló eszközzel próbálják meg tönkre tenni, megsemmisíteni.
 
- A Vasárnapi Iskolai Szövetség szolgálata során milyen korosztályba tartozó gyermekekkel foglalkozik, elsősorban melyik korcsoport lelki fejlődését kívánja elősegíteni?
 
- Nem csupán a megszületett gyermekek esetében kezdődik el a tevékenységünk. Már a születés előtt van feladatunk velük. A családomban nyolc gyermekünk van, s mindegyikük esetében, még a fogantatásuk előtt imádkoztunk értük. Arra kértük Istent, hogy akkor ajándékozzon meg bennünket gyermekkel, ha ez az Ő terve, és azt is megfogalmaztuk imádságban, amely egyben legfontosabb számunkra, hogy Isten gyermekeivé lehessenek. Úgy gondolom, és a tapasztalat is ezt bizonyítja, hogy életük már nagyon korai szakaszában el kell kezdenünk a biblikus nevelésüket.
 
- Ilyenkor mit tehetnek a szülők?
 
- Nagyon sokat számít például a szülők imádsága. Összhangjuk, harmóniájuk már az anyaméhben sok mindent meghatározhat a gyermek fejlődése során. A saját életünkben közösen kezdtük el a rendszeres családi áhítatokat, közösségbe, gyülekezetbe jártunk velük s így nőttek bele fokozatosan, folyamatosan a Biblia szerinti gondolkodásmódba.
 
- Fontos a családban, a szülők környezetéből idejekorán megszerezett keresztyén életszemlélet és ennek gyakorlati alkalmazása, hogy később a fiatal az őt érő külső támadások alkalmával (amint erről a konferencián is hallhattunk) képes legyen önmaga számára is a helyes választ megadni.
 
- Természetesen nem csak a szülőknek, hanem az egyházaknak, gyülekezeteknek is meg van a maguk feladata abban, hogy azok a gyermekek, akik bekerülnek egy-egye közösségbe, ott evangelizáló, biblikus tanításban is részesüljenek és ne csupán azért járjanak oda, s az legyen egyetlen céljuk, hogy jól érezzék magukat. A Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ) elsősorban ebben kíván segítséget nyújtani a gyülekezetek számára. Ezen túl nagyon fontos kérdés a számunkra az is, hogy mi lesz azokkal a gyermekkel, akik nem keresztyén családokban nőnek fel, nem kapják meg kezdetben a szükséges lelki útra valót, és gyülekezetbe sem járnak. Ennek értelmében a VISZ feladata, szolgálata, hogy kilépjünk a gyülekezteti keretek közül és próbáljuk megszólítani azokat a gyermekeket, akik nem jönnek be a templom kapuján.
 
- Ebben az évben jubileumához érkezett a Vasárnapi Iskolai Szövetség, hiszen több, mint 25 éve folytatja szolgálatát Magyarországon. Hány fővel és milyen feladatokkal foglalkoznak hazánk területén?
 
- A VISZ eredetileg a Child Evangelism Fellowship (CEF), nemzetközi szervezet része. Ezért is volt öröm a számunkra, hogy Felvidékről, Délvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is érkeztek testvérek a rendezvényre. Szövetségünk tizennyolc főállású munkatárssal rendelkezik, rajtuk kívül több száz további önkéntes is segíti a szolgálatot. Jelenlegi konferencián több mint 250 ember van együtt, akik fontosnak látják ezt a munkát. Magyarországot több régióra osztottuk fel, Budapesten kívül további tíz megyében végzik feladatukat főállású munkatársaink. Célunk az természetesen, hogy az ország valamennyi megyéjében elláthassuk ezt a szolgálatot. Az új munkatársakat először egy három hónapos vezetőképző tanfolyamra hívjuk, amelyet ebben az évben nyáron, Magyarországon szervezünk. A képzésre a Kárpát- medence több országából is érkeznek hallgatók. Szándékunk, hogy a munkatársaink bibliaiskolát is elvégezhessenek. Az önkéntes munkatársainkat tanfolyamokon készítjük fel a gyermekek között folytatott evangelizálásra, e mellett a tinédzserek és az óvodások tanításának képzésére is gondot fordítunk. Mindezek mellett nyaranként „missziós tanfolyamokat” indítunk, ezek keretében két hét során kiképezzük a fiatalokat, kipróbálhatják a gyakorlatban, hogyan is működik a missziói szolgálat, majd visszatérve gyülekezetükbe, szabadtéri gyermekevangelizációs munkát folytathatnak.
 
- Rendkívül hangsúlyos résznek számított a konferencia azon előadása, ahol a kisgyermekeket, tiniket érő különféle veszélyekre hívták fel a szakemberek a figyelmet. Önök milyen tapasztalatokkal rendelkeznek, mennyire van tisztában a tizenévesekre leselkedő mai veszélyekről a szülők korosztálya? Azért kérdezem, hiszen ismert a generációs „szakadék”, az ifjabb korosztályok magánéletébe az idősebbek már alig-alig képesek belelátni, nem is szólva arról, hogy magánéletüket, kríziseiket is egyre kevésbé ismerik...
 
- Sajnos, azt kell, hogy mondjam, az ön által felsorolt jelenség igaz. Arra kell törekednünk, hogy ez a szakadék minél kevésbé mélyüljön. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy miután a gyermekek kinőnek a gyermek csoportból, ezután se engedjük el a kezüket. Nagyon oda kell figyelni arra is, hogy az egyházból sok esetben „kikonfirmálkozva” a világban el ne vesszenek. Ennek elkerülése érdekében nagyszerű lehetőségnek látjuk a korábban már említett nyári missziós képzést. Segítségével lehetőségünk nyílik a megtért, keresztyénné vált gyermekeket bevonni a különféle szolgálatokba. Ha feladatokat bízunk rájuk, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy fontosnak érzik magukat, és a gyülekezetüktől sem szakadnak el. A közösség megtartó ereje segítséget jelenthet abban, hogy a gyermekek ne egy külön kultúrában éljék életüket, hanem legyen számukra olyan hívő keresztyén példakép, egy vezető, aki beleláthat életükbe és – ha erre szüksége van -, segítheti is őket a krízisben.
 
- A konferencia napja milyen főbb pontokból állt?
 
- Hangsúlyos, hogy igehirdetéssel kezdtünk, hiszen lényeges szempont, hogy a résztvevők találkozhassanak Isten igéjével. Ezt követően játékos formában egyfajta „reklámmal” (bemutatkozó szolgálatokkal, tábori programok és rendezvények ismertetésével, tanfolyamok bemutatásával) találkozhattak a részvevők. Ezt követte a „Bombák és elhárítás” című fő előadás. A délutáni szemináriumok idején a hallgatóság az előadásban elhangzott témákat dolgozhatta fel abból a megközelítésből, hogy miként tanítsa helyes életszemléletre az óvodásokat, a kisiskoláskorúakat és a tizenéveseket? A program zárásaként a „nagy vegyesben” visszaemlékezés történt az elmúlt 25 év szolgálatáról.
 
- Aki elhívatottságot érez a vasárnapi iskolai szolgálat iránt, hogyan veheti fel a kapcsolatot a szervezettel?
 
− Honlapunk a www.visz.org címen érhető el, itt megtalálhatóak a legfontosabb, aktuális kapcsolódási pontok és elérhetőségeink és természetesen több háttér információt, hasznos tudnivalót is megtalálhat a szolgálattal kapcsolatosan.
 
_________________________________
 
„ Fontos, hogy tinédzserek is megértsék, a Bibliában Isten szavát olvashatják” A Vasárnapi Iskolai Szövetség Budapesten megrendezett konferenciájára az ország számos pontjáról érkeztek az oktatásban és nevelő munkában résztvevő szakemberek. - Hasznos gondolatot jelentett számomra a konferencián elhangzott buzdítás, hogy „tartsak ki” a gyermekek körében végzett munkában. Ebben lelkesítettek is a Vasárnapi Iskolai Szövetég munkatársai az által, hogy hangsúlyozták munkánk, szolgálatuk nem hiábavaló. – mondta el tapasztalatait honlapunk érdeklődésére Balogh Mária Márta.
 
A székesfehérvári Talentum Református Általános Iskola tanítója hozzátette: olyan gyakorlati tanácsokkal is ellátták a hallgatóságukat az előadók, amelyek jól alkalmazhatók a hitoktatásban. Ilyen gyakorlati tanácsnak számított, például, hogy milyen módon sikerülhet a kisiskolások figyelmét lekötni, s ezt követően bátran beszélgethetnek velük az evangéliumról, elsősorban Jézusról bizonyságot téve számukra.
 
A tanítónő hozzátette, kisiskolás és a tinédzser korosztályok tanításáról szóló szemináriumok alkalmával az fogalmazódott meg benne, hogy jobban oda kell figyelnie a gyermekek lelki szükségleteire. Balogh Mária Márta tapasztalatai szerint figyelmet kell fordítani arra is, hogy az egyháztörténet oktatása során – a hetedikes diákjai számára -, ne csupán érdekessé, de személyessé is tegye az elhangzottakat. Így tanóra keretében Lórántffy Zsuzsanna, I. Rákóczi György, vagy éppen a gályarab prédikátorok életének tanulmányozásakor a pozitív példaképek megjelenítésére is sor kerülhet.
 
- A konferencián azt is tanácsolták számunkra, hogy tanítás során mindig a Bibliával kezünkben magyarázzunk a tinédzserek számára. Nálunk ez adott, hiszen az egyházi fenntartású általános iskolánkban a gyermekeknél mindig ott van Szentírás, amelyből rendszeresen felolvasunk. Így látják, tapasztalják, és tudatosul is bennük, hogy a Bibliából Isten szavát követhetik figyelemmel. A kétségtelenül izgalmasnak csengő „Bombák és elhárítás” című konferencián számára tanulságosnak számított az is, hogy az előadók kifejtették, milyen módon lehet a tizenéveseket felkészíteni, egyúttal ellenállóvá tenni az ellenük irányuló, egyre fokozódó szellemi és lelki támadásokkal szemben.
 
Kérdésünkre, hogy tapasztalható-e az oktató-nevelő munka közben, hogy a média adott esetben károsan befolyásolja a gyermekek gondolat világát, és ennek megelőzésében mit lehet tenni, a pedagógus úgy fogalmazott: Másodikos tanítványaival a „Zárba illő kulcs” című, gyermeknek szóló biblia történeteket tartalmazó könyvet olvassák.
 
Ennek kapcsán a közelmúltban a tévénézési és zenehallgatási szokások kapcsán éppen azt a kérdést beszélték át, mit engednek be az életükbe?
 
- Hasznos ilyenkor szót ejteni arról, hogy melyik korhatárt jelölő, „karikákkal” megjelölt filmet nézhetik meg, és ajánlott, ha a szülő tanácsát megfogadják – összegezte a tanítónő.
 
< Előző   Következő >