Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Újabb járási mentőcsoportokra számíthatunk veszélyhelyzetekben
Újabb járási mentőcsoportokra számíthatunk veszélyhelyzetekben Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. április 04.

Image A korábbiakhoz hasonlóan Székesfehérvár és Sárbogárd Járás Önkéntes Mentőcsoportjai is közös gyakorlaton vettek részt március 29-én, Seregélyes, Elza-majorban, ahol a rendszerbeállításukra és a nemzeti minősítésükre került sor.

 
 
A megnyitó során Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kihangsúlyozta, hogy az önkéntes feladatvállalás nem egyenlő a másodosztályú munkával. Szükséghelyzetben nélkülözhetetlen a segítségük, hiszen a hivatásos erők létszáma véges.
 
A gyakorlat feladatait Vén Norbert tűzoltó alezredes, a gyakorlat parancsnoka ismertette, miután a tagok ünnepélyes körülmények között esküt tettek. A megmérettetésen két külön helyszínen is bizonyítania kellett a mentőcsoportoknak. A feltételezés értelmében rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső, továbbá orkánerejű szél okozott jelentős károkat Seregélyesen.
 
A viharos szél megrongált egy épületet, a tetőszerkezet elemei közvetlen veszélyt jelentettek a környezetre. Az épületben többen bent rekedtek, akiknek a felkutatása, kimentése és helyszíni egészségügyi ellátása szintén feladatot rótt a mentést végzőkre.
 
A településen található horgásztó vízszintje rendkívül gyorsan emelkedett, ezért úgynevezett villámárvíztől kellett megvédeni a part közelében lévő ingatlanokat. A katasztrófavédelmi műveletek idejére ideiglenes bázist állítottak fel a település vonzáskörzetéhez tartozó Elza-major területén. Innen irányították a mentési feladatokat, illetve biztosították a technikai eszközöket és az állomány pihentetését.
 
A záró rendezvényen a szervezet  igazgatója megköszönte a magas szakmai színvonalon végrehajtott munkát, továbbá kiemelte a gyorsaságot, hiszen valós veszélyhelyzetben az időtényező rendkívüli jelentőségű.
 
A járásokhoz igazodó megyei mentőcsoportok létszáma tovább növekedett, amely egyet jelent az állampolgárok biztonságának szavatolásával.
 
< Előző   Következő >