Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Szűrések Éjszakája Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. április 22.

Image Az emlőszűrési részvétel növelése a célja a Szűrések Éjszakája programnak, amelyet április 25-én, pénteken rendeznek meg országszerte. A Távírda utcai Rendelőintézetbe szóló új formátumú meghívót, amelyet országosan először Fejér megyében tesztelnek, 400 hölgy kapja meg a napokban – jelentette be sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok, Szabó Bakos Zoltánné, a Fejér Megyei Szent Szent György Egyetemi Oktató Kórház ápolási igazgatója és Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének egészségfejlesztési osztályvezető főorvosa.

 

 

„Kezedben a Sorsod!” – ezzel a mottóval rendezik meg 2014. április 25-én a Szűrések Éjszakáját, amelynek keretében országszerte több mint 40 szűrőállomáson várják egészen estig a 45-65 év közötti hölgyeket. Az EMMI, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal, valamint az Országos Egészségfejlesztési Intézet támogatásával első alkalommal szervezett kezdeményezéshez Székesfehérvár is csatlakozott. 

„Nagy öröm számunkra, hogy országossá vált az a szűrőprogram, amit mi helyi szinten már évekkel ezelőtt közösen elkezdtünk az emlőrák megelőzésére. Ennek résztvevője a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház és a szervezésben segítőnk a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. A helyi összefogásnak köszönhetően Székesfehérváron már érezhető javulást értünk el, a Szűrések Éjszakája, mint országos program pedig lehetőséget ad arra, hogy megint felhívjuk a figyelmet az emlőszűrésre.” – mondta el Östör Annamária. A város egészségügyi és sporttanácsnoka mindenkit arra biztatott, hogy aki az érintett korosztályhoz tartozik és meghívót kap, jöjjön el a szűrésre. A részvételt egyébként további szűrések biztosításával is ösztönzik. „A Humán Szolgáltató Intézet védőnői is csatlakoznak a kezdeményezéshez, így többek között koleszterin-, vércukorszint-mérés, valamint állapotfelmérés is lesz április 25-én, a kórház szakemberei pedig csontsűrűség-vizsgálatot végeznek.” 

 


 

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház a fehérvári program egyik szervezője, hiszen a gyógyítás mellett a megelőző ellátásokra is nagy hangsúlyt fektetnek. Mint Szabó Bakos Zoltánné ápolási igazgató elmondta: „Az elmúlt évben 66 ezer fekvőbeteget és 1,5 millió járóbeteget láttunk el. A mostani kezdeményezés kapcsán is örültünk a hívó szónak, hiszen nemcsak a Semmelweis-terv, hanem a város, a megye és az intézményünk egészségpolitikája is arra hívja fel a figyelmet, hogy fontos a betegségek megelőzése. Minél kevesebb gyógyításra, műtétre és egyéb ellátásra legyen szükség. Az előző közös rendezvényünkön, amely a Váljék egészségünkre! program volt február 14-én, a megjelenési adatok azt mutatták, hogy Székesfehérvár lakossága szívesen vesz részt ilyen jellegű eseményeken.  Ezért is tartjuk ezt az április 25-i rendezvényt egy újabb remek lehetőségnek, amely a rendelkezésünkre álló adatok alapján legérintettebb korosztályt hívják be célcsoportként.”

Az országos adatok szerint igen alacsony, mintegy 40 százalékos a megjelenési arány a szűréseken. Székesfehérváron és Fejér megyében ennél sokkal jobb. A megyében 50, a megyeszékhelyen 60 százalék feletti az arány. A sajtótájékoztatón részt vett Dr. Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezető főorvosa is, aki szerint Székesfehérvár elmúlt évekbeli eredményes munkájának elismerése az a megtisztelő lehetőség, hogy országosan itt és most kerül először kipróbálásra az új, színes, részletes tájékoztatást tartalmazó meghívó.

„Reggel 7.30 órától este 20.00 óráig lesz nyitva a Távírda utcai szűrőállomás. A Szűrések éjszakájára 400 új típusú meghívót postáztunk ki, amelyek országos premierje nálunk van. Színes, jól tagolt, ábrákkal közérthetővé tett meghívó ez, amely tartalmazza természetesen az emlőszűrés helyszínét, a javasolt időpontot. A szűrőhelytől távolabb lakók számára tájékoztatást nyújt az útiköltség térítés lehetőségről. Az európai gyakorlattól eltérően tartalmazza az önvizsgálat szabályait is. Mindegyik mellé egy kérdőívet is tettünk, amelyben az érintettek véleményét kérdezzük az újításról. Az itteni tapasztalat alapján fejlesztjük majd tovább a meghívólevelet és a meghívások gyakorlatát.” – emelte ki Dr. Pásztor László. 

Az Egészségfejlesztési Osztály vezetője arról is beszélt, hogy milyen kiegészítő vizsgálatok lehetőségét biztosítják az április 25-i szűrésre behívottaknak. Reggeltől estig vércukormérés, cukorbetegség kockázatának vizsgálata, BMI-számítás és táplálkozási tanácsadás lesz. 17 órától mindez kiegészül anyajegy-vizsgálattal. Aki nem kapott meghívót, és április 25-én elmegy a Távírda utcai Rendelőintézetbe, az időpontot kaphat az emlőszűrésre és természetesen sokat tehet egészségéért, ha a Humán Szolgáltató Intézet védőnői által biztosított szűréseken is részt vesz.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >