Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Éjféltől újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű
Éjféltől újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. július 01.

Image

Január 17-én írták alá az adásvételi szerződést, Székesfehérvár Önkormányzata kormányzati támogatással április 17-én fizette ki a vételárat, július elsejétől pedig birtokba is veheti a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. ingó és ingatlan vagyonát a város. A közszolgáltatás közösségi tulajdonba kerülése kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester, Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos és Szauter Ákos, a vagyonkezelési jogokat ezentúl ellátó Széphő Zrt. mb. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót. A résztvevő újságírók a most is működő forróvizes kazánházban hallgatták meg a birtokba vételről szóló tájékoztatót.

 

 

„Január 17-én írtuk alá az adásvételi szerződést, a vételárat az Önkormányzat április 17-én megfizette. Az azóta eltelt időszakban megtörtént a különböző működéshez szükséges engedélyek beszerzése. Örömmel jelentem be, hogy  a mai nappal birtokba adtuk az erőművet az üzemeltető Széphő Zrt. részére és egyben szeretnék sok sikert, jó munkát kívánni a továbbiakban az erőmű dolgozóinak és a tulajdonosnak, Székesfehérvár városának.” – mondta el Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos. 

A 2013. augusztusi, Székesfehérváron megtartott kormányülésen kért a város polgármestere támogatást ahhoz, hogy az Önkormányzat megvásárolhassa a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeit, amelyre 2014-ben kormányzati támogatással sor is került. A közszolgáltatás önkormányzati kézbe kerülése a távhőszolgáltatás biztonságát adja meg az ellátott lakások és intézményi ügyfelek számára.  

 


 

„Az egyik legfontosabb, legtöbb embert érintő közszolgáltatás került most újra biztonságos üzemeltetésbe.” – ezekkel a gondolatokkal kezdte dr. Cser-Palkovics András a Fűtőerőmű forróvizes kazánházában tartott sajtótájékoztatót. Székesfehérvár polgármestere ezt követően a július elsejei birtokbavételhez vezető útról beszélt, amelyet az Önkormányzat az érintett több mint húszezer fehérvári háztartás érdekében vitt végig az elmúlt hónapokban. „Mind a termelés, mind az önkormányzat kezelésében lesz a következő időszakról. Ezt azért is fontosnak tartjuk, mert az elmúlt években nem érzetük biztonságban a távhőszolgáltatást. Kétszer is előfordult a város életében, hogy csak néhány órára voltunk a kikapcsolástól, hogy a családok fűtés és melegvíz-nélkül maradtak volna télvíz idején. Az ügy legfontosabb tanulságának azt tartom, hogy bebizonyosodott, hogy a közszolgáltatásoknak közösségi tulajdonban kell maradniuk, azaz annál, akinél ennek törvényi kötelezettsége is van.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András. 

 


 

Mint elhangzott, nettó 2 milliárd 750 millió forint volt a vételár, amelyet Székesfehérvár Önkormányzata kifizetett. Ehhez a magyar kormány is nagyban hozzájárult, amit a sajtótájékoztató keretében is megköszönt a város polgármestere.  „Nem az önkormányzat kapott segítséget, hanem az a több mint húszezer háztartás, amelyeknek szerencsére az átmeneti időszakban sem kellett megtapasztalniuk, hogy milyen az, ha nincs biztonságban egy szolgáltatás. Külön örülünk neki, hogy az emberek többségének munkahelyét is sikerült megőriznünk, hiszen 55 fő úgy döntött, hogy a Széphő Zrt-nél dolgozik tovább. Ez mindenképpen azt jelzi, hogy ez az átmenet biztonságos, és nagyon örülök annak, hogy több mint 50 családnak most már az önkormányzat biztonságos munkahelyet és egzisztenciát tud a jövőben biztosítani.”

 


 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a város a tulajdonába került ingó és ingatlan vagyont a Széphő Zrt-nek adja tovább vagyonkezelésre, működtetésre.  „Nagy munkán vagyunk túl, de ez még csak az út eleje. Ez azt jelenti, hogy el kellett jutnunk addig a pillanatig, amíg minden engedélynek a birtokában vagyunk ahhoz, hogy a távhőszolgáltatást a termeléssel közösen meg tudjuk valósítani Székesfehérváron. A feladatunk az a továbbiakban, hogy immáron együttesen, a termelő és szolgáltató egységeket közösen üzemeltetve a leggazdaságosabban működtessük a rendszert. Minden feltétel adott, minden lehetőségünk megvan hozzá. Úgy gondolom, hogy most jön el az az időszak, amikor ténylegesen tudunk gazdálkodni, gondolkodni és az önkormányzat megbízásából jó gazdaként tudjuk használni majd ezeket az eszközöket.” – mondta el Szauter Ákos, a Széphő Zrt. mb. vezérigazgatója. 

Az elkövetkező hónapokban a Széphő Zrt. elkészít egy karbantartási tervet, a hosszú távú elképzelések között pedig még akár a városrészi rehabilitáció is szóba kerülhet. 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >