Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Egyház arrow SPÁNYI ANTAL MEGYÉS PÜSPÖK MEGERŐSÍTETTE SZENT ISTVÁN FELAJÁNLÁSÁT
SPÁNYI ANTAL MEGYÉS PÜSPÖK MEGERŐSÍTETTE SZENT ISTVÁN FELAJÁNLÁSÁT Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. augusztus 15.

Image

Zsúfolásig megtelt a bazilika a tegnap esti fogadalmi szentmisén. Szent István halála előtti napon Mária oltalmába ajánlotta hazánkat, erre emlékeztek a megye és a város vezetői, az egyházmegye hívei. Szent István országfelajánlását a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, Spányi Antal megerősítette.

 

 

- Sok dologtól hangos a világ, és amikor látjuk a magunk életének és korunknak kihívásait, keressük a példát, mit tettek elődeink – emlékeztetett Spányi  püspök ünnepi szentbeszédében a világban jelenleg folyó háborúkra, keresztény üldözésre, pusztító járványokra utalva. És amikor sok a bizonytalanság, rá kell jönnünk, hogy mindez nem újkeletű a nemzetek történelmében. A politika hatalmának és az emberi gyengeségeknek eszközei alig változnak a nemzedékek során, és ha példákat keresünk, elsőként kell gondolnunk Szent Istvánra.
 

 
Volt része bőven a meg nem értésben, amikor a pogány eszmékhez való ragaszkodást felváltotta lelkében a kereszténység. – Épít az ami szolgálni akar, és rombol az, ami a hatalmat akarja megszerezni, megtartani – idézte a szent király életének meghatározó szentenciáját Spányi püspök. - Hite adott neki egy biztos és szilárd értékrendet, melyet nem maga formált. Szent volt neki az egyház szava, a hivatás és küldetés, a család, felelőssége népe iránt. Nem mások után igazodott, hanem merte a benne lévő tehetség hangjára és az egyház tanítására figyelve biztos kézzel akár szokatlan újszerű utakon is előre vezetni népét! Így áll előttünk, ha őt akarjuk látni, ha tőle akarunk tanulni és nem felhasználni rövid távú céljaink érdekében – hangzott el a fogadalmi mise szentbeszédében.  
 


 

 
< Előző   Következő >