Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow 380 milliós rendkívüli kormányzati támogatás a Bazilika felújítására
380 milliós rendkívüli kormányzati támogatás a Bazilika felújítására Nyomtatás E-mail
Írta: Stettler Zsuzsa   
2014. augusztus 18.

Image

A kormány, a város, az egyházmegye és a hívek támogatásából kerülhet sor a Szent István Bazilika felújítására Székesfehérváron. A szükséges munkálatokról és az ehhez nyújtott támogatásról Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere tartott sajtótájékoztatót.

 

 

Júliusban került ki a Bazilika oldalfalához a tábla: omlásveszély. Kisebb-nagyobb törmelékdarabok hullottak a tetejéről, ezért körbekerítették az egész épületet, lezárták a környékét kétméteres körzetben és védőtetőt ácsoltak főbejárata fölé. 

Az utolsó felújítás a ’80-as években valószínűleg megfelelő anyagi és szakmai háttér nélkül történt, most pedig a Bazilika ácsszerkezete roppant meg és nyílt szét. „Az előző években is voltak hullások, de a probléma igazi okára most jöttünk rá. Azért szakadt le a homlokzat, mert nem a megfelelő helyre, nem a koszorúra támaszkodik rá a nehéz tetőszerkezet. Ha tovább nyílik a tető, akkor helyrehozhatatlan károkat okozhat a tetőszerkezet beszakadása.” – mondta el Spányi Antal megyés püspök. 
 

A kormányzati támogatást Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jelentette be. „Az elmúlt négy évben az egyházi jelenlét a szociális és gyermekvédelmi területen megsokszorozódott. Itt az állam, a közösség kért segítséget az egyházaktól, most pedig az ország egyik legszebb Bazilikája került olyan állapotba, hogy segítségre szorul. A kormány szerdai ülésén döntött arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külön keretéből 380 millió forinttal támogatja a székesfehérvári Bazilika felújításainak munkálatait, így az minél hamarabb visszakaphatja szépségét és jó fizikai állapotát.” – ismertette a kormányülésen meghozott döntést Soltész Miklós. 

Mint elhangzott, most még nem lehet teljes bizonyossággal megmondani, mekkora felújításra – akár a teljes tetőszerkezet cseréjére – lesz szükség, de félmilliárd forint körüli összegre becsülik a munkálatok költségeit, amelyhez Székesfehérvár Önkormányzata is hozzájárul. 

„Egy fontos problémát kell összefogással megoldanunk, hiszen miközben mi, székesfehérváriak büszkék vagyunk Szent István egykori bazilikájára és az Árpád-ház Program keretében a kormányzattal közösen dolgozunk a ránk maradt kincsek látogathatóvá tételén. Ezt a munkát csak akkor végezhetjük jó szívvel és tiszta lelkiismerettel, ha a még ma is álló Bazilika esetében képesek vagyunk együttműködésni és megoldani a felmerült műszaki problémát. Teljesen természetes volt, hogy amikor levelet kaptunk az egyházmegyétől, elkezdtünk azon gondolkozni, hogyan vehetné ki a részét a város ebből az együttműködésből. Augusztus 29-én azt a javaslatot terjesztem a közgyűlés elé, hogy a város önkormányzata százmillió forinttal járuljon hozzá a Szent István Bazilika homlokzatának és tetőszerkezetének felújításához.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. 

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a város és az egyházmegye közösen keresi a lehetőséget a Bazilika környékének a megújítására, hiszen ez a terület a Belváros egyik ékköve. Régészeti feltárások is lesznek valószínűleg a Székesegyház előtt, ezek után könnyebb lesz megtervezni a környék felújítását is. 
 

 
Spányi Antal megyés püspök köszönetet mondott a kormánynak és a városnak a támogatásért. „Külön öröm számunkra, hogy amikor az ország ünnepel, Nagyboldogasszony ünnepe van, akkor érkezett meg a segítség. Úgy gondolom, hogy 1-1,5 év alatt ezt a munkát el tudjuk végezni, már készülnek a tervek a felújításra. Az egyház is hirdet természetesen gyűjtést, örömmel mondom, hogy a Vízivárosi templomból már 800.000 forintos adományt küldtek, és reméljük, hogy a bejelentést követően sokan adakoznak még a nemes célért.” 

Az egyház az adományoknak külön számlaszámot nyitott, a hozzájárulásokat a CIB 10702105-19821780-52000001 számlaszámon várják, valamint a Székesfehérvári Királyi Napok idején a Nemzeti Emlékhely Városház tér felőli részén, az Infópontnál kitett urnában is elhelyezhetőek az adományok.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >