Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Több fejlesztésről döntött a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság
Több fejlesztésről döntött a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. augusztus 18.
A Seuso-kincsek székesfehérvári bemutatásával kapcsolatos biztonsági és építési beruházások megindításáról, valamint számos egyéb fontos fejlesztésről döntött Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Pénzügyi, Költségvetési Bizottsága.

 

 

Páratlan, kivételes lehetőséget kapott Székesfehérvár azzal, hogy október 4-étől a Szent István Király Múzeumban is bemutatják a Seuso-kincseket. A Polgárdi és Szabadbattyán között, a mai Kőszárhegy környékén talált római eredetű ötvösremekmű-együttes hét darabját márciusban hozták haza Magyarországra hosszas titkos tárgyalások eredményeként. A kincseket tanulmányozásuk és a szükséges vizsgálatok után a Magyar Nemzeti Múzeum új kiállítása keretében láthatja a közönség 2015-től.

Tekintettel egykori előkerülésük helyszínére, dr. Cser-Palkovics Andráspolgármester és L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára tárgyalásokat kezdeményezett arról, hogy a budapesti tárlatot megelőzően Fehérváron is bemutassák a lenyűgöző kincseket. Az egyeztetések meghozták a várt sikert, így a közönség kultúrtörténeti szempontból is kiemelkedő, október 4-től 2015 január közepéig tartó kiállítás keretében, a Szent István Király Múzeum Dísztermében tekintheti meg a néhai római tulajdonosának gazdagságáról tanúskodó, ezüst edényeket.

Nagyon megtisztelőnek tartom, hogy ez a kivételes gyűjtemény először itt kerül bemutatásra. Remélem, hogy a Seuso-kincsek fehérvári kiállítása egy hosszú távú együttműködés kezdetét is jelenti, amelynek keretében további - most Budapesten látható, de Székesfehérvárhoz kötődő – érték bemutatásra kerülhet. Egyetértek Baán László főigazgatóval: a Székesfehérvárhoz kötődő alkotások kiállítása itt indokolt és bízom benne, hogy minél több ilyen érték ideiglenesen, vagy véglegesen visszakerülhet városunkba.” – mondta el a kiállítás kapcsándr. Cser-Palkovics András polgármester. 

A Seuso-kincsek méltó körülmények között történő bemutatása érdekében megfelelő biztonsági és építési beruházásokat szükséges végrehajtani a múzeumban ahhoz, hogy a Fő utcai épületet, kiemelten annak Dísztermét alkalmassá tegyék a kiállításra. – hangzott el a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság ülésén. A testület egyhangúlag döntött arról, hogy a biztonsági rendszer kiépítésével az Önkormányzati Informatikai Központ Non-profit Kft-t bízzák meg legfeljebb nettó 4,5 millió forint értékhatárig, az építőipari munkákat pedig a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft-től rendeli meg a város maximum 14,9 millió forint értékben. Többek között riasztórendszert telepítenek, és számos kamerát szerelnek fel, átalakítják a fűtésrendszert, az elektromos rendszert, nyílászáró szerkezeteket építenek be, előteret és jegypénztárat alakítanak ki, kiegészítik az udvari burkolatot a gyalogos forgalom átvezetése érdekében, illetve felújítják a mosdókat. A beruházásokat az önkormányzati feladatellátást szolgáló tartalékkeretből finanszírozzák.

A Pénzügyi, Költségvetési Bizottság több fejlesztés ügyében is döntést hozott. A pénteki ülésen tárgyaltak a városban számos területet érintően jelzőlámpa-rendszer korszerűsítéséről. A régóta szükséges cserékre jelentős önkormányzati forrás biztosításával, több ütemben kerül sor. A projekt első lépéseként a Budai úti jelzőlámpák cseréje készült el 18,6 millió forint értékben. Az ezt követő három ütem kivitelezőjéről döntött ma a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság. Ennek eredményeként most összesen 37 millió forint biztosításával elindul a

- Palotai út - Mészöly Géza utca 
- Palotai út - Schwäbisch Gmünd utca
- Palotai út - György Oszkár tér 
- Schwäbisch Gmünd utca - Mátyás király körút 
- Palotai út - Alba Plaza, 
- Palotai út - Halász utca és
- Palotai út - Selyem utca
- Autóbusz-állomás előtti csomópontok 
- Vörösmarty téri csomópontok (Budai út és Szent István téri gyalogos)
- Széchenyi út - Balatoni út
- Széchenyi u. Református iskola előtti új gyalogátkelőhely 
- Horvát István utca - Széchenyi út
- Horvát István út - Prohászka Ottokár utca 
- Budai út - Várkörút

kereszteződésekben a munka. A jelzőlámpák cseréjével együtt három helyszínen új gyalogos –átkelőhelyek kerülnek kialakításra, illetve három csomópontban a „sávkiosztás” és ezzel a forgalmi rend is megváltozik. Mindezen – a jelzőlámpák korszerűsítéséhez kapcsolódó – munkálatokra 11 millió forintot fordít Székesfehérvár Önkormányzata.

A Saára Gyula-programot érintő előterjesztéseket is tárgyalt a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság pénteki ülésén. A tagok több közbeszerzési eljárásról is döntöttek, kiválasztva a kivitelezőt az út-, járda- és parkoló-felújítások folytatására. Ennek köszönhetően megvalósul 12 millió forintból megvalósul a Fórum ABC mögötti tér rendezése, út- és járda-felújítási munkálatok kezdődnek a Szabadkai, a Melencei, valamint a Börgöndi és a Murvás utcában 17,5 millió forint összköltséggel. Több mint 8 milliós ráfordítással padkaburkolásra kerül sor a Kisteleki utcában és az Almássy-telepen, valamint közel 15,5 millió forintért megújulnak az útfelületek a Cserepes köz 15. számú épület melletti és a Sziget utcai parkolókban.

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok bővítéséhez kapcsolódóan a bizottsági tagok a tűzivíz ellátó vezeték kiépítésére is kiválasztották a kivitelezőt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >