Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Régészeti pillanatképek a múzeum legújabb kiállításán
Régészeti pillanatképek a múzeum legújabb kiállításán Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. szeptember 19.
Nagyszabású kiállításon mutatja be a Szent István Király Múzeum az elmúlt három évben Fejér megyében végzett ásatások legszebb, válogatott kincseit. A szeptember 19-én, pénteken nyíló, számos interaktív, a XXI. század technikai vívmányait alkalmazó kísérőprogrammal gazdagított tárlatot 2015. február 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Csók István Képtárban. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Brájer Éva alpolgármester, dr. Demeter Zsófia múzeumigazgató, Kulcsár Mihály igazgatóhelyettes, valamint az intézmény két régésze és a kiállítás kurátora, Kondé Zsófia és Szücsi Frigyes.

 

 

A megye területén az elmúlt három évben végzett régészeti feltárások legszebb leleteiből válogató kiállítás a bronzkortól a 19. századig terjedő időszakból mutat be tárgyakat, és ismerteti meg a régész munkájával a látogatókat. A tárlat különlegessége, hogy ilyen nagyságú régészeti kiállítás utoljára 2000-ben volt a Szent István Király Múzeumban. A kiállított leleteket fotók, videók, 3D animációk, nagyméretű rekonstrukciók, interaktív mobil applikációk egészítik ki. A tárlathoz kapcsolódóan rendszeres szakmai előadásokat, interaktív és exkluzív vezetéseket, valamint iskolai csoportoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. A megnyitó szeptember 19-én, pénteken 17.00 órakor kezdődik a a Csók István Képtárban, ahol 2015. február 28-ig lehet megtekinteni a kiállítást.

„Székesfehérváron a 2014-es esztendő kulturális szempontból úgy zárul le, hogy az október elején nyíló Seuso-kiállítás mellett egy legalább ugyanilyen jelentőségű, figyelemreméltó tárlatot láthatunk a Csók Képtárban. A város történetét ily módon bemutató kiállítás nem volt az elmúlt időszakban. Érdemes lesz a tárlatot mindazoknak ajánlani, akik a Seuso-kincsek megtekintéséért érkeznek Székesfehérvárra Fejér megye számos településéről és a megyén kívülről is.”
 – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Brájer Évaalpolgármester. Kiemelte: minden látogató, de különösen a gyerekek, általános és középiskolás fiatalok számára rendkívül izgalmassá teszik a kiállítást azzal, hogy a régészeti kincsek bemutatásához használják a mai kor modern technikai eszközeit, így a leletek gyakorlatilag „kézbe vehetőek lesznek”.  Fontos továbbá, hogy Székesfehérvárt eddig soha látott módon ismerhetjük meg, így a tárlat egyfajta várostörténeti kiállításnak is tekinthető. Brájer Évaköszönetét fejezte ki a múzeum régészeinek, a kiállítás rendezőinek és azoknak a cégeknek, amelyek a technikai hátteret biztosítják.

„Ritkán próbálkozunk a mostanihoz hasonló, átfogó régészeti kiállítás megrendezésével. A legfontosabb és elsődleges feladatunk a hosszas terepmunka, melynek szükséges befejeződnie ahhoz, hogy magunk is lássuk az ásatásaink eredményeit.”
 – emelte ki dr. Demeter Zsófia múzeumigazgató. Elmondta: nagyon fiatal kollégákkal is dolgoznak, akik által érlelődik egy új szakmai közösség, egy új „ütőkártya” a múzeumban. Az intézményvezető hangsúlyozta: bár a múzeum 2013-ban Székesfehérvár Önkormányzatának fenntartásába került, a megyei hatóköre és az ezzel járó régészeti és örökségvédelmi feladatok továbbra is megmaradtak. A mostani kiállítás városi és megyei kincsei egyaránt fontosak, melyeket látható, mindenki számára megérthető és megélhető módon mutatnak be.

„Az elmúlt három év ásatásai során feltárt régészeti kincsek mintegy háromezer évet ölelnek fel. Ebből a rendkívül hosszú időszakból kellett kiválasztanunk néhány olyan tárgyat, melyek megfelelő módon reprezentálják a városi és megyei feltárások során előkerült leletanyagot. A feltárási helyszínek azok a területek voltak, ahol az elmúlt évek nagyberuházásai zajlottak. Az építkezéseket megelőző régészeti munka zajlott a 62-es főút seregélyesi elkerülőjénél, a 8-as elkerülő nyugati szakaszánál, a székesfehérvári murvás parkolóban és a felújított Fő utcán. Az ezeken a területeken megtalált kincseket mutatjuk be a kiállításon.”
 – nyilatkozta Kulcsár Mihályigazgatóhelyettes. Hangsúlyozta: igyekeznek kapcsolódni a „Királyi városunk – Tele élettel!” új városszlogenhez, az önkormányzat támogatásával felújítják, a korábbinál vonzóbbá, nyitottabbá teszik a Szent István Király Múzeumot. Kihasználva a XXI. század interaktív technikai eszközeit múzeumi blogot indítottak, és jelen vannak a legnagyobb közösségi oldalon is. Így lehetőségük van megmutatni olyan érdekes tárgyakat és történeteket, melyeket kiállításon egyébként nem ismerhet meg a közönség.

A kiállítás anyagából Kondé Zsófia régész, a tárlat kurátora adott ízelítőt. Visszarepítik a látogatót az őskorba, a késő bronzkorba, ahol egy temetési szertartásnak lehetnek a részesei. Ugyancsak betekinthetünk a honfoglalást megelőző avar birodalom korába, egy sírrablás történetébe, képet kapunk továbbá egy avarkori harcos és egy avar asszony viseletéről, használati tárgyairól. A kiállítás a látogató elé tárja az Árpád-kori Fejér megyét, házrekonstrukció révén egy falurészletet, valamint rámutat Székesfehérvár István-kori kiemelt szerepére. A török kori Fehérvárból megismerhetők lesznek a város északi védművei, illetve a városfalhoz közel eső külváros mindennapjai is.

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. Eleget téve a megyei hatókörű feladatoknak, a Csók István Képtár földszintjén főként megyei anyagot, az emeleten székesfehérvári leletanyagot mutatnak be. – tette hozzá Szücsi Frigyes régész és kurátor.

A kiállítás 2014 február 28-ig megtekinthető hétfőn 13-18 óráig, keddtől péntekig 10-18 óráig, szombaton 9-18 óráig.

 

 

 


 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >