Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow jubilál a Fehérvári Lecsófőző Vigasság
jubilál a Fehérvári Lecsófőző Vigasság Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. szeptember 19.

Image

Az eddigi legizgalmasabb Lecsófesztiválra készül Székesfehérvár szeptember 20-21-én, szombaton és vasárnap. Idén a Felsőváros lesz a házigazdája a várva várt programnak, melyet új helyszínen, a Dózsa György úton, a Móri úton és a Zichy ligetben tartanak. Együtt főz és vigad csaknem 600 csapat, így a jó hangulat garantált. A város központi parkja Gasztro Térré változik, a vigasság pedig egészen a Városház térig kígyózik majd.

 

 

Nincs Lecsófesztivál főzőverseny nélkül
A Várkörút felújítása miatt új helyszínre, a Dózsa György útra, a Móri útra és a Zichy ligetbe „költözik” a X. Fehérvári Lecsófőző Vigasság. A főzőcsapatok lelkesedése töretlen, idén is csaknem 600 családi-baráti társaság és munkahelyi közösség kondérjában rotyog a lecsó a bíróságtól a városból kivezető úton csaknem a Szent Vendel-közi kereszteződésig. Tűzifát, tűztálcát és sörpad-garnitúrát biztosítanak a résztvevőknek, a nyersanyagról a csapatoknak ezúttal is maguknak kell gondoskodniuk. A főzés körülbelül 9 órakor kezdődik. Ismét lesz LECSÓKIRÁLY vagy éppen LECSÓKIRÁLYNŐ választás, a zsűri döntése alapján a tálalásban, felszolgálásban, egyéni produkcióban legkreatívabb gárda megkapja a LEGLELKESEBB CSAPAT-nak járó „Sipi” Emlékkupát, illetve versenybe szállnak a résztvevők a „LEGSZEBB TŰZHELY” KÜLÖNDÍJ-ért is, melyre a látogatók szavazhatnak a Zichy liget elején található infoponton. A szavazók is nyerhetnek az eredményhirdetésen, melyet szombaton 17.30 órakor tartanak a nagyszínpadon, a díjátadón részt vesz dr. Cser-Palkovics András polgármester. A boldog győztesek 23.00 óráig ünnepelhetnek Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, valamint a Heaven Street Seven zenekar koncertjén.

Idén is egy 400 literes óriáskondérban főzik a Magyar Honvédség mesterszakácsai a város lecsóját, amelyből mindenki vásárolhat. A kitűnő minőségű, a cecei közmunkaprogram keretében megtermelt alapanyagot Cece Önkormányzata ajánlotta fel a rendezvényre.



Ínyencek, főzőbemutatók és kóstolók a ligetben
A Lecsófesztivál szervezői kihasználják az új helyszín kínálta lehetőségeket, a Zichy ligetet és a Hotel Magyar Király előtti teret GasztroTérré, a Zenepavilont Főzőpavilonná varázsolják szombaton és vasárnap is. Lesz minden, ami szem-szájnak ingere! A Főzőpavilonban szombaton Józsa Károly séf készíti a finomságokat, vasárnap 10.00-13.00 óra között megkóstolhatjuk a Jancsárkert különlegességeit, például a nem mindennapi mártásokkal grillezett sajtokat, a király búzalisztből készült házikenyeret és a török ízeket, majd szintén vasárnap 13.00-17.00 óra között az Albapark étterem „Modern lecsó”-s főzőbemutatóján megtudhatjuk, mi sül ki a klasszikus magyar étel és a mai technológiák találkozásából.

Szombaton és vasárnap mini biopiaccal települ ki a Hotel Magyar Király előtti térre a helyi termékeket ajánló Jancsárkert, a Zichy-ligetben nyitva áll a Fehérvári Cukrászok Rétesháza, és találkozhatunk az alternatív táplálkozás kínálta lehetőségekkel is.

A forgatag a Fő utcán továbbkígyózik, ahol vendéglátósok, kézművesek kirakodóvására várja a fesztivál vendégeit és a Városház téri színpadon is lesznek különféle produkciók mindkét napon. Gondoskodnak a gyerekek szórakoztatásáról is, számukra a Zichy ligetben ingyenes kézműves foglalkoztatók és sporteszközök állnak rendelkezésre, a Jávor Ottó téren pedig „vidámpark” várja a kicsiket.


Felsőváros köszönti a lecsófőzőket 
Székesfehérvár nagy múltú, hagyománytisztelő városrésze, a Felsőváros lesz a Lecsófesztivál házigazdája. 10.00 órakor Földi Zoltán önkormányzati képviselő nyitja meg a rendezvényt, majd helyi óvodások, iskolások fellépéseit és a Kákics együttes műsorát láthatja a közönség a nagyszínpadon.

Gyűjtést szerveznek a felsővárosi Szent Sebestyén Templom felújítására. A Lecsófesztivál főzőversenyére befizetett nevezési díjból a város egy jelképes összeget ajánl fel a munkálatokra. A Zichy liget elején felállított infoponton egyéb felajánlásokat is szívesen fogadnak.

Az érdeklődők találkozhatnak Sükösd Gézáné Schuller Erzsébet íróval is, aki „fősőváros” hagyományait, különleges történetét örökítette meg a „Felsőváros jussa” és a „Janka és József titka” című könyveiben.  A kiadványok megvásárolhatóak a Zichy liget előtti infopontban, ahol az író dedikálja a műveit.


Egy szál virággal emlékeznek
A Lecsófesztivál zsűritagjainak kezdeményezésére szeptember 19-én, pénteken délután megemlékezést tartanak a rendezvény megálmodója, néhai Sipos József tiszteletére. A Budai úti református templomban 16.00-18.00 óra között mindenki elhelyezhet egy-egy szál virágot.


Mozdulj rá a Lecsóra! Kerékpáros nap a Mobilitási Héten
A Lecsófőző Vigasságnak idén is van kísérő programja. Szeptember 21-én vasárnap a rendezvényhez kapcsolódik a napokban zajló Mobilitási Hét  Kerékpáros Napja. A Hotel Magyar Király és a Zichy liget közötti területen kerékpáros ügyességi pálya, extrém kerékpáros bemutatók, spin-racing bemutatók, mászófal és más sporteszközök csábítanak a szombati mulatozás utáni regenerálódásra. A hagyományos Critical Mass kerékpáros felvonulás 16.00 órakor indul a Halesz ligetből, ahonnan a résztvevők körülbelül 16.30 órakor érkeznek a Mátyás király körútra, majd a Várkörúton lesz a bringaemelés.


A X. Fehérvári Lecsófőző Vigasságról sajtótájékoztatót tartottak a Hiemer-házban. 
„Szinte hihetetlen számomra, hogy Székesfehérvár egyik legnépszerűbb rendezvénye, a Lecsófesztivál immár tíz éves. Az érdeklődés szerencsére nem lankad, hiszen a jelentkező csapatok száma a tavalyihoz hasonlóan idén is csaknem eléri a hatszázat. Tíz évvel ezelőtt Sipos József a közösségépítés szándékával, kisebb baráti társaságoknak szóló programként indította el a fesztivált, amiről talán ő maga sem gondolta, hogy milyen hihetetlen karriert fog befutni.” – hangsúlyozta Brájer Éva alpolgármester. Szavai szerint a tízéves jubileum kötelezi Székesfehérvárt arra, hogy megemlékezzen Sipos Józsefről. A Várkörút felújítása miatt új helyszínt választottak Székesfehérvár egyik legnagyobb rendezvényének, ami nem volt egyszerű feladat. Figyelembe vették az útlezárásokat, a tömegközlekedés biztosítását, a terület befogadóképességét és a lakosság szempontjait, így több hónapos előkészítés után a Móri út – Dózsa György út mellett döntöttek. A helyszínek közé bevonták a Zichy ligetet, a Hotel Magyar Király előtti teret, illetve a Fő utcát és a Városház teret is, ahol színes programok sokaságával várják a vendégeket. Brájer Éva a város nevében köszönetét fejezte ki a Lecsófesztivál zsűrijének áldozatos munkájáért, valamint Cece önkormányzatának és Varga Gábor polgármesternek a rendezvény támogatásáért. Fontosnak nevezte azt a kezdeményezést, melyet a Szent Sebestyén templom felújításáért indítanak, a versenyre befizetett nevezési díjból egy jelképes összeget ajánl fel a város a munkálatokra. Az alpolgármester szeretettel invitálta a székesfehérváriakat, a gyermekes családokat, a baráti társaságokat és minden kedves vendéget határon innen és túlról a X. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra.

„Felsőváros nagy szeretettel vállalta a házigazda szerepét, és köszönettel fogadja a Szent Sebestyén templom felújítására szánt támogatásokat, amivel a város, a szervezők és a vendégek segítő kezet nyújtanak. A résztvevőknek kívánjuk, hogy jöjjenek el minél többen, és érezzék magukat nagyon jól!”
 – mondta el a sajtótájékoztatón Földi Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője. Hozzátette: egyeztettek a Móri úton található kereskedőkkel. Aki a Lecsófesztivál ideje alatt nyitva tart, annak lehetővé teszik, hogy az üzlete megközelíthető, elérhető legyen.

„Vendégek százai, ezrei örülnek évek óta annak, hogy együtt tölthetik idejüket a Lecsófesztiválon. Mindenki beleteszi szívét, lelkét, kreativitását és lelkesedését. Vigyázni kell arra a ma is élő szellemiségre, melyet Sipos József tíz éve megálmodott.” – 
emelte kiF. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Kft. ügyvezetője. Méltatta a zsűritagok munkáját, akik évek óta áldozzák az idejüket és vetik be szakértelmüket a rendezvény sikeréért.

„Tíz évvel ezelőtt egy lelkes csapat elvetette Fehérváron a paprika és a paradicsom magját, amely mára hatalmas termőterületté nőtte ki magát. Mára egy olyan kulturális fesztivál és főzőshow jött létre, amely kerek egészet alkot. Semmi nem állít meg minket abban, hogy ez a rendezvény folyamatosan fejlődjön a jövőben is.” –
hangsúlyozta Polgár János, a zsűri elnöke. Idén is minden harmincadik megkóstolt ételből kiválasztanak egy első helyezetett, közülük a színpadon sorsolás útján, hogy ki lesz a Lecsókirály. Örvendetes, hogy a szakemberek jelentős fejlődést, rendkívüli újdonságokat tapasztalnak a főzési technikákban, a tálalásban és a versenyzők megjelenésében, öltözékében is.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >