Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Tárt kapuk, rejtett kincsek, történelmi séták
Tárt kapuk, rejtett kincsek, történelmi séták Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. szeptember 19.

Image

Az idei évben szeptember 20-21-én szervezik meg a Kulturális Örökség Napjait. Központi téma idén a historizmus kora, az I. világháborúhoz és a holokauszthoz kapcsolódó épületek. Az érdeklődők számos helyszín közül választhatnak – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet az országos esemény székesfehérvári programjainak szervezői tartottak.

 

 

Országszerte több ezer épület kapuja nyílik meg szeptember 21-én és 22-én a Kulturális Örökség Napjain. Ezen a két napon Székesfehérváron, tíz helyszínen várják az érdeklődőket, akik olyan rejtett kincseit ismerhetik meg a városnak, amelyeket máskor nem lehet megtekinteni. Épületvezetéssel, belvárosi sétákkal és koncertekkel készülnek a szervezők.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester elmondta: „ A Kulturális Örökség Napjai az épített örökség ünnepeként ismert rendezvény, amely egyre sikeresebb. A Múzeumok Éjszakájához hasonlóan e program szervezői köre is évről-évre bővül Székesfehérváron, annak érdekében, hogy minél nagyobb közönséget szólítsunk meg, és hívjuk fel a figyelmet épített örökségeinkre is.” Brájer Éva a programok közül kiemelte az I. világháború kitörésének 100. évfordulója kapcsán rendezett tematikus sétát, valamint a Városháza megnyitását. „A nagy népszerűségnek örvendő programon nemcsak a tavalyi évben megújult Dísztermet, hanem a Magyar Korona hiteles másolatát, az Aba Novák seccot és a polgármester dolgozószobáját is megtekinthetik az érdeklődők.” Székesfehérvár alpolgármestere valamennyi szervező nevében invitálta a fehérváriakat és az idelátogatókat a Kulturális Örökség Napjai fehérvári eseményeire.

„Székesfehérvár kulturális öröksége rendkívül gazdag, így sok különleges, érdekes látnivalót, ígérhetünk a két nap során” – hívta fel a figyelmet F. Szegő Krisztina. A Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: „A Kulturális Örökség Napjai (KÖN) országos program idei központi témája a historizmus kora, az I. világháború és a holokauszt. Ehhez kapcsolódóan két tematikus sétát is szervezünk.”  A kétnapos programsorozat, Székesfehérvár több mint ezeréves történelméhez hűen, a Városháza kapuinak megnyitásával indul szombaton délelőtt 10.00 órakor.

A KÖN központi témáihoz kapcsolódóan dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese vezetésével az I. világháborús emlékműveket tekinthetik meg, valamint megismerkedhetnek a háborús alakulatok történetével is a szeptember 21-én, vasárnap 10.00 órakor induló tematikus séta résztvevői. A történész kedvcsináló ismertetője szerint: „Székesfehérvár a Dunántúl legnagyobb katonai garnizonja volt a dualizmus korában. Itt állomásozott a 17. honvéd gyalogezred, a 10. közös császári és királyi huszárezred és a 69. közös császári és királyi gyalogezred. Amikor az első világháború kirobbant, a fehérvári alakulatokat is a frontra, frontokra vezényelték. Az 1914-1918 közötti öldöklő küzdelemnek, az elesett bajtársak emlékének a háború után számos emlékművet emeltek az említett alakulatok túlélői, Székesfehérvár városa és az egykori iskolatársak. Rájuk emlékezve járjuk be a székesfehérvári első világháborús emlékeket 2014. szeptember 21-én vasárnap 10 órától.” A séta a Zichy-ligetből indul a Belvároson át a Vörösmarty térig.

Szintén vasárnap, 15.00 órakor az Országalmától indulva két székesfehérvári építész, Schmidl Ferenc és Hornicsek László munkáiról szól majd Kiss Erika idegenvezető. „Székesfehérvár az 1930-as évektől vált modern nagyvárossá. Ennek a folyamatnak meghatározó egyénisége Schmidl Ferenc építész, városi műszaki tanácsos volt, aki munkatársaival, Molnár Tibor és Dr. Kotsis Iván építésszel együttműködve, új irányt szabott a város fejlődésének. Később Hornicsek László országosan is kiemelkedő színvonalú belső terei keltették jó hírét Székesfehérvárnak.”  - ajánlotta a vasárnap délutáni sétát az ismert fehérvári idegenvezető.

Ezen kívül hagyományosan csatlakozik a KÖN napokhoz a Városháza, ahol szombaton és vasárnap megtekinthetőek többek között Aba-Novák Vilmos alkotásai, valamint a 2013-ban, városi összefogással megvásárolt Szent Korona hiteles másolatot is bemutatják a séta során. Mint minden évben, a Hiemer-Front-Caraffa épületegyüttes is kinyitja kapuit. Az Oskola utcai bejárattól vasárnap 10.00 órától indulnak épületvezetések.

A Vörösmarty Színház a „10-től 10-ig a Vörösmarty Színházban” című programjával kapcsolódik a Színházak Éjszakája és a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvényeihez. A nyílt nap, szeptember 20-án, szombaton számos újdonsággal is szolgál. A Kulisszajárások mellett Színházfelfedező csoportok is indulnak, lehetőség lesz három készülő előadás (Őfelsége komédiása, A félkegyelmű, Edith és Marlene) próbájára is betekinteni.  Benkő-Igaz Krisztina, a Vörösmarty Színház projektmenedzsere a sajtótájékoztatón kiemelte: „Szintén újdonság, hogy a művészekkel nem csak fényképezkedni lehet, hanem bérletet is lehet tőlük vásárolni, sőt, három bérletet licitre is bocsátunk 1000 forintos kikiáltási áron. Este 20.00 órától látványos színpadtechnikai bemutatóval várjuk a közönséget. Egész nap érdemes lesz betérni a Vörösmarty Színházba, hiszen gyerekprogramok, tánctanulás, és sok meglepetés várjuk a közönséget. És természetesen lesz lecsófőző csapatunk is!” – tette hozzá Benkő-Igaz Krisztina.

A hétvége programjait színesítik még a Szent István Király Múzeum Rác utcai Skanzenjében, az Árpád Fürdőben, az MNL Fejér Megyei Levéltárában, a Királykút Emlékházban és a Szerb Orthodox templomban induló séták. Ez utóbbi kettőben koncerttel is várják az érdeklődőket. A Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatti Királykút Emlékházban szeptember 21-én, vasárnap 16.00 órakor „ Zenei Örökségünk nyomában” címmel Márfi Eszter fuvolaművész és Edőcs Fanni csembalóművész tematikus koncertet ad, míg a Rác utcai templomban, szintén vasárnap 18.00 órakor kezdődik a szentendrei " JÁVOR" Szerb Ortodox férfi kórus hangversenye.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >