Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Gazdag zenei programok Székesfehérváron
Gazdag zenei programok Székesfehérváron Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. október 01.

Image

Idén is több száz fellépővel ünnepli a zenei világnapot Székesfehérvár. A „Testvér lészen minden ember” című hangverseny 2014. október 1-jén 18 órakor kezdődik a Vodafone Sportcentrumban, ahol átadják az Éneklő Ifjúság Okleveleit és a Fricsay-díjat is. A Zenei Világnapot követően október 21-én indul az ifjúsági hangversenysorozat, a PartiTúra a Vörösmarty Színházban. Minderről sajtótájékoztató keretében számoltak be a szervezők. Az eseményen részt vett Brájer Éva alpolgármester is.

 

 

Rendkívül gazdag zenei hagyományokkal rendelkezik Székesfehérvár. Ennek folytatásaként az idei évben is nagyszabású gálahangversennyel ünnepli meg a város a Zene Világnapját, és az ifjúsági hangversenysorozat új névvel, kibővült repertoárral várja a fiatal korosztályt, mondta el a sajtótájékoztató bevezetőjében dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa.

Október 1-je a Zene Világnapja. Székesfehérváron minden évben nagyszabású hangversenyt szerveznek a jeles alkalom tiszteletére a város felnőtt, valamint ifjúsági- és gyermekkórusainak, valamint hangszeres muzsikusainak közreműködésével. A Vodafone Sportcentrumban, október 1-jén, szerdán 18.00 órakor kezdődő ünnepi eseményt hatszáznál is több fellépő közreműködésével rendezik meg. Ennek keretében adják át Székesfehérvár zenei díját, valamint az Éneklő Ifjúság Okleveleit. „A tavaly megújult Vodafone Sportcentrum méltó helyet ad e nagy rendezvénynek, ahol a város zenei életének szereplői adnak színvonalas műsort.” – mondta Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere. „Somorjai Ferenc tanár úr munkásságára nemcsak a Zeneiskola falán, kedden felavatott domborművel, hanem az egész évben pezsgő kulturális, zenei programokkal is emlékezünk. A megújult ifjúsági hangversenybérlet pedig remek lehetőséget ad arra, hogy a következő generációk is csatlakozzanak a komolyzenét zeneszerető közösséghez.” – emelte ki az alpolgármester.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin kezdeményezésre emelte október 1-jét A ZENE VILÁGNAPja rangjára. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését. Kneifel Imre, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI igazgatója elmondta, ez a gondolat vezérelte a szervezőket a Zenei Világnap programjának összeállításakor. A magyar népzene, valamint Kodály és Bartók művei mellett japán kórusműveket, orosz és francia népdalokat hallhatnak a szerdai hangversenyen, amelyet Beethoven Örömódája zár majd a résztvevő kórusok és zenekarok közös előadásában.

A Zene Világnapja városi hangversenye mellett a Vörösmarty Színházban tartott keddi sajtótájékoztatón szó volt az ifjúsági hangversenysorozatról. „Mind a világnapi esemény, mind a hangversenysorozat célja az, hogy meg tudjuk szólítani a gyermekeket.” Drahos Béla, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar karnagya hozzátette, a PartiTúra idén egy előadással bővült, így az öt koncerten jazz, népzene, hangszerbemutató, komolyzene, mesés, népzenei színházi előadás is várja a fiatalokat. „Nagy öröm számunkra, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar fiatal, fehérvári kötődésű tehetségekkel közösen szólaltatja meg Bach, Mozart és a kor jeles zeneszerzőinek műveit.” – emelte ki a karmester.

A bérletes előadássorozat október 21-én a Binder Quartett „JazzTime” műsorával indul, ahol a zenészek a jazzmuzsika széles skálájából és stílusirányzataiból merítenek. November 17-én a néptánc és a népzene ismét egymásra talál a „Zeng a lélek, zeng a szó, zeng a szerelemajtó” koncerten, amelyen a Tilinkó Együttes, az Alba Regia Táncegyüttes táncosai és a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola népzenész művésztanárai lépnek fel.  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar a jelenleg külföldön, neves zenekarokban játszó fehérvári, fiatal művészekkel január 12-én adnak hangversenyt. A „Mesterek és tanítványok” koncertet követően a Zenekar április 22-én Prokofjev Péter és a farkas című művét szólaltatja meg.

A zenei kalandozásokba idén bekapcsolódnak a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola diákjai is. Bergerné Szőnyi Anna, a Hermann László Zeneművészeti Szakközépiskola és AMI igazgatóhelyettese a sajtótájékoztatón kiemelte, többszörös kérésük és vágyuk teljesült azzal, hogy ők lehetnek az ifjúsági hangversenysorozat negyedik koncertjének házigazdái.  A február 26-án, az iskola egykori diákja, Csatlós Melinda által írt mesekönyv nyomán készült „Sűrű erdő neveli a betyárt” előadást mutatják be.  Molnár Boglárka, az oktatási intézmény népi énektanára elmondta, a zeneművészeti szakközépiskola diákjai, tanárai a Vörösmarty Színház művészeinek közreműködésével teszik izgalmasabbá a bakonyi betyárok világát bemutató népzenés, néptáncos kalandot.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >