Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Dombormű Somorjai Ferenc emlékére
Dombormű Somorjai Ferenc emlékére Nyomtatás E-mail
Írta: Csordás Csilla   
2014. október 01.
A Zene Világnapja előestéjén, kedden avatták fel Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy emléktábláját. Nagy Edit szobrászművész alkotását a Hermann László Zeneiskola falán helyezték el. A domborművet dr. Cser-Palkovics András polgármester és Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke leplezte le.

 

 

Az egykori zenetanár, karnagy Somorjai Ferenc emléke előtt tiszteleg Székesfehérvár Önkormányzata, a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület, valamint a város komolyzenei életéért oly sokat tevő zenetanár egykori tanítványai, barátai.

Somorjai Ferenc zenetanár, karnagy 1963-tól 2009-ben bekövetkezett haláláig Székesfehérvár zenei életének meghatározó, derűs egyénisége volt. A Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület felhívására 2012-ben gyűjtésre került sor egy méltó sírkő felállítására nyughelyén, a Palotai úti Hosszú-temetőben. Az emlékezők népes körében tartott bensőséges, szép ünnepségen, 2012. június 8-án a város zenei együtteseinek muzsikája mellett avatták fel az aranybetűs feliratú fehér márvány sírkövet.

 

 


 

Az adományokból a munkálatok anyagköltségére, a szakmunkák díjára és a környezet rendbetételére összesen 170.000 forintot fordítottak. A fennmaradó összeg – az egyesület korábbi elhatározásának megfelelően – a kezdő tőkét jelentette egy művészi igényű emléktábla, Nagy Edit szobrászművész alkotása, elhelyezéséhez a Zeneiskola falán. A 2013 őszén meghirdetett újabb felhívásnak köszönhetően, és a Somorjai tanár úr születésének 90. évfordulójára tavaly rendezett emlékkoncerten közel háromszázezer forint gyűlt össze.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város nagy összegű hozzájárulásának is köszönhetően az emléktábla ünnepélyes felavatására 2014. szeptember 30-án, kedden került sor. Az eseményen megemlékező beszédet mondott Horányi Ottilia énektanár, karnagy. Egy nagyon jó kedélyű, kedves nyíltszívű ember volt Somorjai Ferenc, igazi jó barát, idézte fel a Tanár úr alakját Horányi Ottilia. Kiváló pedagógus, aki zongorát és éneket tanítva mindent megtett a gyermekekért, de nemcsak értük. Ő Székesfehérvárét dolgozott, a zene erejével közösséget teremtett. A Budapestről lehozott filharmóniának köszönhetően a zeneszerető közönség a legjobb koncerteket, karmestereket, előadóművészeket láthatta és hallhatta a Vörösmarty Színházban. Somorjai Ferenc indította el a Mesterbérlet kamarazenei sorozatot, majd életre hívta a Harmonia Albensis nyári, templomi koncerteket. Mindig ügyelt arra, hogy igényesen válasszon előadókat és műveket. Fáradhatatlanul ment és intézte, rendezet a programokat. Somorjai Ferenc személyéről szólva Horányi Ottilia hozzátette, Somorjai Ferenc igényes volt nemcsak magával, hanem másokkal szemben is. Egyenesen és nyíltan elmondta a véleményét, jó kritika volt. „A most felavatott tábla jelzi majd az utókornak, hogy itt élt Somorjai Ferenc. Itt szervezte a hangversenyeket, ebben az épületben dolgozott. Nekünk azonban, akik ismertük, tiszteltük és szerettük, mindez azt jelenti, hogy a szívünkben él, és a vele átélt sok közös élmény elkísér bennünket.” – zárta a megemlékezést Horányi Ottilia.

 

 


 

Nagy Edit szobrászművész bronzból készült domborművét - amely férfias vonásokkal tükrözi a zene áramlását, így állítva emléket Somorjai Ferencnek - dr. Cser-Palkovics András polgármester és Poklosi Péter, a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület elnöke leplezte le. Ezt követően virágokat helyeztek el az emléktábla előtt, majd rövid, ünnepi műsort adott a Teleki Blanka Gimnázium Vegyeskara, Kolonicsné Sándor Zsuzsanna zongoraművész, az Alba Regia Vegyeskar, Kiss Nikoletta és Kiss Barnabás, a Hermann László Zeneiskola fuvolistái, valamint a Primavera Vegyeskar.

 

 


 

A dombormű avatását követően elhangzott, hogy a Székesfehérvári Városszépítő és -Védő Egyesület kezdeményezésére hagyományt szeretnének teremteni azzal, hogy a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat azon estjén, amikor a kórusok együtt szerepelnek, a hangversenyt követően az énekkarok, a zenekar tagjai és a közönség együtt tisztelegne egy közös énekléssel Somorjai Ferenc emléktáblája előtt.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >