Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megalakult Székesfehérvár Közgyűlése
Megalakult Székesfehérvár Közgyűlése Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. október 20.

Image

Alakuló ülését tartotta vasárnap délelőtt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. Dr. Cser-Palkovics András polgármester és a képviselők ünnepélyes keretek között esküt tettek, majd a város négy alpolgármesterét választották meg titkos szavazással. A folyamatos működőképesség biztosítására az ünnepi ülésen sor került a Jogi, Ügyrendi, Igazgatási és a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság felállítására is.

 

 

A jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően, ünnepi ülés keretében alakult meg hivatalosan is vasárnap délelőtt Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése. Elsőként dr. Merényi Zoltán tájékoztatta a résztvevőket a választás menetéről és a Helyi Választási Bizottság munkájáról. Az elnök megerősítette az immár jogerős eredményeket, majd a képviselők együttműködését és a Polgármesteri Hivatal segítségét megköszönve sok erőt kívánt a város polgármesterének és megválasztott képviselőinek az elkövetkező öt évhez. 

Korelnökként Dr. Dienesné Fluck Györgyi köszöntötte a közgyűlés résztvevőit. Arra hívta fel képviselőtársai figyelemét – ahogy fogalmazott – a folytatódó dolgos hétköznapok kezdetén, hogy övék a lehetőség és a felelősség a város jövőjének építésében. „Ilyen alapokra, amelyeket Szent István hagyott ránk, kötelességünk sikerrel építkezni!” 

A 14 egyéni választókerületből és a 6 kompenzációs listáról a testületbe jutott önkormányzati képviselő közösen tette le esküjét, majd írta alá az azt megerősítő dokumentumot. Ezt követően a képviselőtestület és az alakuló ülés résztvevői előtt tett esküt dr. Cser-Palkovics András polgármester is. Székesfehérvár fanfárjának hangjai adták hírül, hogy hivatalosan is megalakult 2014. október 19-én Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése.

Az új képviselőtestület előtti első polgármesteri beszédében dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a választóknak, hogy éltek demokratikus jogukkal, és leadott szavazataikkal kifejezték véleményüket a helyi közügyekről. Képviselőtársai nevében is megköszönte a fehérváriak megtisztelő bizalmát, amit az elvégzett munka nyomán szeretnének megőrizni a következő öt évben is. 

„Változatlanul úgy vélem, hogy gyarapodásunk, haladásunk legfőbb motorja a fehérvári ember maga, aki itt él, tanul, dolgozik, itt járnak óvodába és iskolába a gyermekei, itt pihen és szórakozik, vagyis aki jó esetben mindent megtalál itt, ami a boldog élethez kell! És aki szereti a városát, hiszen ez az ő és családjának otthona. Közösséget igyekeztünk építeni az elmúlt négy évben, és ezt fogjuk tenni a következő ötben is! Nem azért rakunk le követ, vasat, füvet, hogy csak ott legyen és szép legyen, hanem hogy a tér, amit kijelöl, megteljen élettel. Élettel, tenni akarással és tettel, mozgással vagy éppen lustálkodással, nevetéssel, szerelemmel, nyugalommal. 

A megkezdett munka folytatására kértünk és kaptunk felhatalmazást a fehérvári emberektől. A bizalmat megkaptuk, ami egyben - pontosan tudjuk -, hogy komoly felelősséget is jelent. Székesfehérvár egy erős és versenyképes város. Ennek megfelelő oktatást, egészségügyet, közbiztonságot, utakat, járdákat, intézményeket, új közösségi tereket, sport és kulturális életet, valamint biztonságos, magas színvonalú közszolgáltatásokat érdemel. Olyan várost, amelyben jó élni, ahonnan a fiataloknak nem kell elmenni vagy ahova érdemes visszatérni. Olyan várost, amely a magyar gazdaság nélkülözhetetlen motorjaként a KKV-kon és a magyar vagy külföldi tulajdonú ipari nagyvállalatokon keresztül egyre több magas hozzáadott értők munkát vonz. Olyan várost, amely Fejér megye fő városaként a térségének erősödéséért is felelősséget érez, és amely város képes kihasználni azt a csodálatos regionális adottságot is, amelyet a földrajzi elhelyezkedése jelent a Velencei-tó és a Balaton között.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere szerint a tervek megvalósításának biztosítékai a helyi fegyelmezett és takarékos, adósság nélküli önkormányzati gazdálkodás, a soha nem látott mértékű kormányzati támogatás és a 2014-2020 közötti városunk számára lehívható európai uniós fejlesztési források. 

„A sikerhez nem azt kell keresnünk, hogy mi választ el, hanem, hogy mi köt össze bennünket, székesfehérvári embereket. Meggyőződésem szerint a közös nevező az, hogy szeretünk itt élni, szeretjük ezt a várost, a mi közös otthonunkat és szeretnénk azt szolgálni.” 

Az alakuló ülésen választotta meg a képviselőtestület a város alpolgármestereit is. Dr. Cser-Palkovics András négy személyre tett javaslatot. A titkos szavazás eredményes volt, így 18 igen szavazattal a kulturális és humán terület felelősének Brájer Évát választották. 20 igennel a gazdasági és pénzügyi területen továbbra is Égi Tamás képviseli a város ügyeit. A társadalmi kapcsolatok alpolgármesterének 19 szavazattal Róth Pétert, míg a kiemelt fejlesztésekért és ifjúságért felelős alpolgármesternek 18 igen szavazattal Mészáros Attilát választották. 

Az elkövetkező időszakban négy szakbizottság segíti majd a közgyűlés munkáját. A folyamatos működőképesség érdekében a mai ülésen megalakult a Jogi, Ügyrendi, Igazgatási, valamint a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság. A grémium döntése alapján a Pénzügyi, Költségvetési Bizottság elnökének Farkas László (független), alelnöknek dr. Horváth Miklósné (FIDESZ), belső tagoknak pedig Horváth-Tancsa Ágnes (JOBBIK), dr. Kovács Béla Sándor (FIDESZ) és Östör Annamária (FIDESZ) önkormányzati képviselőket választották meg. 

 


 

A Jogi, Ügyrendi, Igazgatási Bizottságot, a közgyűlési jóváhagyást követően, dr. Kovács Béla Sándor (FIDESZ) vezeti. Az alelnöki tisztet dr. Márton Roland (MSZP-EGYÜTT) tölti be, míg a testület belső tagja Deák Lajosné (FIDESZ), Szigli István (független) és Viza Attila (FIDESZ) önkormányzati képviselő lett. 

A bizottságok összetételéről, feladatairól a következő hetekben is folytatódnak a tárgyalások. A város vezetőinek szándéka, hogy minden olyan szervezet, amely listát állított, elindult az önkormányzati választáson - attól függetlenül, hogy szerzett, vagy nem szerzett mandátumot -, legyen részese a város működtetésének, további ötéves fejlesztési munkájának közgyűlési szinten. Így a szakmai bizottságokban számukra külső szakértői helyeket ajánlanak majd fel.

 


 

 

A megalakult közgyűlés következő ülésére várhatóan október 31-én kerül majd sor.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >