Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Sport arrow Pető Ferenc  az emberfeletti!
Pető Ferenc  az emberfeletti! Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. október 22.

Image

A móri kettlebell edző, Pető Ferenc szerezte meg a kupát a Budapesten megrendezett kettlebell pentatlon versenyen. Méghozzá nem is akárhogyan: „emberfeletti” minősítéssel!
 
A girjasport szerelmesei ezúttal nem a hagyományos versenyszámokban mérhették össze tudásukat, erejüket és kitartásukat, hanem a WKC által kifejlesztett öttusán (azaz a pentatlonon). A hagyományteremtő szándékkal megrendezett verseny helyszínéül a budapesti Thor Gym szolgált, ahol igencsak heroikus küzdelmet láthattak a nézők.
 
Bár több versenyzőnek is felszakadt a bőr a kezén, mégis minden szettben végigharcolták a hat percet, amely rendelkezésre állt.
 
A versenyzők öt szettet hajtottak végre: felvétel maximum 120 ismétléssel, felvétel és nyomás (katonai nyomás) maximum 60 ismétléssel, lökés 120 ismétléssel, félszakítás (mely során minden szakítás után tartó pozícióba érkezik a girja) maximum 108 ismétléssel, és előlökéses nyomás (push press) maximum 120 ismétléssel. Minden versenyszám hat percig tartott, közöttük öt perc pihenő állt a sportolók rendelkezésre.
 
 

Image
.

 
 
Mind az öt számot egy girjával hajtották végre a próbálkozók, és mindegyikhez választhattak másik súlyt (8 és 48 kg között). A tetszőleges kézcsere engedélyezett volt. A girja letétele az adott szám végét jelentette, de nem zárta ki a sportolókat a további versenyből.
 
Nem csoda, hogy mind a tíz induló szívvel-lélekkel küzdött, és fizikai képessége határáig dolgozott. Az emberfeletti munka során több egyéni rekord született, és több eredmény is büszkeségre adhat okot – nemzetközi összehasonlításban is!
 
A pontszámot az elvégzett ismétlések határozták meg, melyet megszoroztak a girja súlyának megfelelő szorzóval.
 
A szorzók a következők voltak: 8kg = 1, 12kg = 1.5, 16kg = 2, 20kg = 2.5, 24kg = 3, 28kg = 3.5, 32kg = 4 stb. Az értékelés a következő volt. 720 alatt = gyenge, 721-900 = átlagos, 901-1080 = jó, 1081-1260 = magas, 1261-1440 = extrém,1441 felett = emberfeletti.
 
 

Image
.

 
Pető Ferenc embert próbáló, majdnem egy órán át tartó feladatok során bizonyította be, hogy megérdemli az első helyezést a kettlebell pentatlonon. Méghozzá nem is akárhogyan! 1500 pontjával az „emberfeletti” minősítést tudhatja magáénak! „Szeptemberben találtam rá a versenykiírásra a giryasporthungary honlapján, és mivel nagyon érdekesnek találtam, kedvet kaptam hozzá, hogy megmérettessem magam.” – nyilatkozta lapunknak a sportoló, aki 2008 óta foglalkozik kettlebellekkel, 2009 óta pedig oktatja is, mint RKC/SFG1 instruktor.
 
„Mi a Strongfirstnél nem ezt a fajta stílust képviseljük, ezért mondhatni újoncként vágtam bele a kihívásba.” – mesélte a versenyről – „Gyorsan bele is fogtam a tesztelésbe. Először mind az öt gyakorlatot 16 kilógrammos súllyal végeztem, kihozva belőle a maximum pontszámot (528 ismétlés 1056 pont). Pár nap pihenő után következett a 20 kilós kettlebell. Ezzel is sikerült hozni a maxot, de már sokkal megterhelőbb volt. Tudtam, ha fáradok, már nem fogok tudni végig ugyanazzal a súllyal, hasonló intenzitással haladni, ezért azt a taktikát találtam ki, hogy az első kettő szettben 28 kilós kettlebellel megyek, a harmadik és a negyedikben 24 kilós, az ötödikben pedig visszaállok 16 kilóra. Párszor sikerült sikeresen teszteltem a verseny előtt.”
 

Image
.


 
Mint mondta, nem titkolt szándéka volt elérni a versenyen az 1441-es ponthatárt. A versenyen tízen indultak el. Ő a második futamban indult el.
 
„Kezdés előtt felsorakoztattam a kettlebelleket, amelyeket a szettek során használni akartam.” – emlékezett vissza – „Majd elkezdődött az első futam, a felvétel. A terv az volt, hogy 28 kilós giryával dolgozok 20 ismétlésenként kézcsere 80-ig, majd 10 esével folytatom 120-ig. A terv sikerült, jól bemelegedtem. Az öt perc pihenő után következett a második menet, felvétel-nyomás. Megint 28 kiló, 60 ismétlés. Pihenőt követően lökés következett 24 kilóval 102 ismétlés. Szünet után félszakítással folytattam 24 kiló 108 ismétléssel. Aztán az ötödik szám következett, elöllökéses nyomással. Itt már visszavettem a súlyból, hogy jól menjen végig. 16 kilós girya 10-es váltások 120 ismétlés, 5 perc. Ezzel az erdménnyel sikerült megszerezni az első helyet, úgyhogy nagyon boldog vagyok! Köszönet a segítőimnek, Baka Esztinek és Varga Tamásnak! Szuper verseny, jó szervezés, jól elfáradtam!”
 

Image
.

 
 

Korábbi cikkünk a sportolóról az alábbi helyen tekinthető meg:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=11314&Itemid=35


Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >