Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program bemutatása
Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program bemutatása Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek   
2014. november 07.

Image

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Vargha Tamás az új Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot. Székesfehérvár országgyűlési képviselője ismertette a Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt, a 2014-2020-as fejlesztési időszak aktuális pályázatait. A kapcsolódó sajtóanyagot az alábbiakban olvashatják.

 

Székesfehérvár XXI. századi színvonalú innovációt alkalmazó, a fenntarthatóság szempontjait érvényesítő, vonzó gazdasági központja a Közép-Magyarországi Régiónak, ezt a szerepét pedig igyekszik erősíteni a kis- és középvállalkozások támogatásával is. Mert közös a célunk, a város népességmegtartó erejének megőrzése és a térségi központi szerep mind teljesebb kibontakoztatása.

Ezért is fontos az előttünk álló új uniós költségvetési ciklus, melynek keretében öt, a helyi gazdasági életet fejlesztő pályázat jelent meg október elején.

 


 

Míg az előző uniós költségvetési ciklusban Magyarország 8200 milliárd forint uniós támogatást hívhatott le, addig 2014–2020 között 12000 milliárd forint európai uniós fejlesztési forrás érkezik az országba. A kormánydöntés értelmében ennek az összegnek a 60 százaléka közvetlenül gazdaságfejlesztésre, a versenyképesség növelésére fordítható, míg a fennmaradó 40 százalékból olyan állami beruházások finanszírozása válik lehetővé, melyek javítják az ország gazdasági hátterét. A cél, hogy magas hozzáadott értékű termelésre, foglalkoztatásra ösztönző növekedési pályára álljon az ország.


Ennek érdekében október elején 9 pályázat jelent meg, melynek kerete a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési forrásokból 120 milliárd forint, s melyből 5 a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében lett meghirdetve, 58 milliárd keretösszegben. 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) a teljes gazdaságfejlesztést egy rendszerbe foglalja, fő területei: vállalkozásfejlesztés, informatikai fejlesztések, kutatás-fejlesztés, energetika, foglalkoztatás és képzés valamint turisztika, amelyekhez a vállalati életben fontos pénzügyi eszközök, visszatérítendő támogatások társulnak. 

 


 

A projektek finanszírozása terén is megváltozott az eddigi gyakorlat. A beruházások első részét a támogatás összegéből valósíthatják meg a vállalkozások. Egy 50 százalékos támogatást elnyert pályázónak például csak a beruházás második felét kell önerőből finanszíroznia, az ahhoz szükséges hitelhez fedezetként elfogadható lesz a létesítmény addig elkészült része. Újdonság az ún. „halasztott önerő” is, mely lehetővé teszi, hogy a pályázó a saját erőt a projekt befejezéséig – azaz a csak a támogatási összeg kimerítését követően – teljesítse.

A támogatási kérelmeket 2014. november 12-től 2014. december 31-ig lehet benyújtani.



Az öt gazdaságfejlesztési pályázatról bővebben:


1. Fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása 

p1.jpg

• A program célja, hogy Magyarország területén új egyéni vagy mikro-vállalkozás indítását tervező, vállalkozói szemlélettel rendelkező fiatalok készülhessenek fel vállalkozásuk indítására, valamint pénzügyi támogatást kaphassanak a jóváhagyott üzleti terv alapján indított vállalkozásuk induló költségeihez. A program a 25 év alatti fiatalok körében a munkanélküliség visszaszorítását célzó Ifjúsági Garancia Programhoz is közvetlenül kapcsolódik. 
• Kedvezményezettek köre: vállalkozást indító fiatalok és a kiválasztásukat, felkészítésüket végző szervezetek




2. Munka és magánélet összehangolásának elősegítése

p2.jpg

• A munka és a magánélet összehangolásának egyik legfontosabb eszköze a rugalmas foglalkoztatás. Magyarországon ennek aránya annak ellenére alacsony, hogy a jogszabályok tág lehetőséget adnak annak alkalmazására. Ezért ezen pályázat egyik célja a rugalmas foglalkoztatás elterjesztése.
• Kedvezményezettek köre: a munkáltatók és a tanácsadást/szolgáltatást végző szervezetek; közvetve: a munkavállalók (kiemelten a gyermekgondozási szabadságról visszatérők)

 

3. Kereskedelemfejlesztés és piacra jutás 

p3.jpg

• A célcsoportot a mikro-, kis- és középvállalkozások adják, akik számára a piacra jutási feltételek megteremtését támogatja a program. Különösen a külpiaci érvényesüléshez szükséges tevékenységeket, külföldi kiállításon, vásáron történő megjelenést, az ehhez kapcsolódó marketingtevékenységet, illetve igénybe vett kiegészítő szolgáltatásokat, pl. idegen nyelvű honlap létrehozását finanszírozza a pályázati forrás.
• Elvárás azonban az, hogy a vállalkozás a szervezetén belül alakítsa ki a külkereskedelmi tevékenységért felelő munkatárs munkakörét, és köteles a Nemzeti Kereskedőház Zrt-vel kapcsolatot tartani.



4. KKV technológiai korszerűsítés 

p4.jpg

• A pályázat célja az ipari termelés felfutásának erősítése. Ezért a pályázat elsősorban a termelés növelését, a termelő eszközök beszerzését támogatja, és csak ehhez kapcsolódóan lesznek támogathatóak a termelés bővítéséhez közvetlenül kapcsolódó, azt kiegészítő tevékenységek, pl. az ingatlan és infrastrukturális beruházások vagy az infokommunikációs eszközök.



5. Ifjúsági Garancia Program

• A kiemelt projekt célja a munkaügyi szervezetnél regisztrált, kiemelten a legalább 6 hónapja munkanélküli 25 év alatti fiatalok foglalkoztathatóságának javítása. A program keretein belül a munkaügyi szervezet álláslehetőséget, valamint részvételi lehetőséget kínál képzési és munkatapasztalatot biztosító programban az álláskereső fiatalok számára.
• A Program kerete GINOP forrásból 36 Mrd, amelyhez további 4 Mrd Ft társul a Közép-Magyarországi Régióban megvalósuló programrészre.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >