Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Horváth Marcell újra Európa élén Nyomtatás E-mail
Írta: Pálfai Károly   
2008. október 09.

Image2008-ban a litvániai Nidában megrendezett MTBO Európa-kupán Horváth Marcell – 15 éves kora ellenére – újból a tájkerékpározás európai dobogójának legfelső fokára állhatott. A többszörös országos bajnok, és számos nemzetközi sikert elkönyvelt versenyző a tavalyi évben a váltóverseny alkalmával győzedelmeskedett, míg ezúttal egyéniben, a középtávon elért kiváló eredményével szerzett aranyérmet.

Az augusztus végi lengyel világbajnokságon Marci még csak a junior kategóriában indulhatott, ahol a 18-20 évesek között már akkor a nem várt, meglepetésnek számító hetedik helyen végzett. A Veszprémi Nelson Kerékpáros Egyesület versenyzője Nidában azonban végre a saját, 15-17 éves ifi kategóriájában állhatott a rajthoz, ahol az első nap elkönyvelt sikerével egyértelműen vitte a prímet. Marcinak a további versenyszámokban már nem sikerült megismételni az első nap fantasztikus versenyzését, ennek ellenére a tehetséges fiatal nevét már így is tisztelettel emlegeti a tájkerékpározók mezőnye.

Marci rendkívül szoros küzdelemben nyert, a későbbi dobogósok között folyamatos rivalizálás zajlott a pályán. Az újdonsült kupagyőztes végül 14 másodperccel előzte meg azt az orosz ellenfelét, Grigorij Medvegyevet, aki a következő napok sprint és hosszú távú versenyén, és váltóban is egyaránt aranyérmes lett. A dobogó harmadik fokára az 50 másodperccel megelőzött francia versenyző, Beill Cedric állhatott.

Image
.

„Igazából kezdetben csak tapasztalatszerzésnek szántam ezt a versenyt, de nagyon boldog vagyok, hogy végül aranyéremmel térhettem haza. Már a felkészülésemhez is sok segítséget kaptam, hiszen idén már másodszor nyertem el a MOL Tehetségtámogató program támogatását, melynek köszönhetően számos külföldi versenyen vehettem részt. Nidában a legjobb eredményt a középtáv vagy a sprint versenyen vártam, mivel itt még nem feltétlenül érződik a nálam 1-2 évvel idősebb versenyzők fizikai fölénye. Ezeknél a számoknál ugyanis elsősorban a gyors és pontos tájékozódási tudásra van még szükség, viszont kis hibával akár fél percet is veszíthet valaki. Nehezítette a helyzetemet, hogy olyan homokos talajon, fa rámpákon illetve falépcsőn kellett haladnom, amilyennel itthon még nem találkoztam. Aktív tájfutóként a térképhasználat sem okozott eddig gondot, de az aprólékos, részletgazdag ill. itt-ott letiltott terep, az átvágások miatti kizárás veszélye megnehezítette a dolgom. Ezért inkább többször megálltam a térképet kibogozni, s mint utólag kiderült, ez jó taktikának bizonyult a részemről. Igaz, így legalább 2 percet még a „pályában hagytam”, de legalább nyertem. A mezőny végéről indultam, de középtávon már folyamatosan cserélődtek a dobogós pozíciók. A beérkezéskor már éreztem, akár dobogós is lehetek. Aztán amikor kiderült, hogy győztem, rengetegen jöttek gratulálni: Vajda Péter, aki elindított a pályámon, sőt, az osztrák válogatott edzője is, és ezeknek a gratulációknak nagyon örültem.” – nyilatkozta az újdonsült kupagyőztes.

Nagyjából lezárult az idei tájkerékpár szezon, de ekkora sikerre nem számítottam! Azon pedig van még időm gondolkodni, hogy jövőre melyik kategóriámban, Európa legjobbjaival vagy esetleg eggyel feljebb, a világmezőnyben induljak.

Horváth Marcell most az október 10-12-én Svájcban megrendezésre kerülő Tájfutó Ifjúsági Európa-bajnokságra utazik, ahonnan reméli szintén jó eredményekkel tér majd haza.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >