Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A férfiak egészségéért kampányolnak Székesfehérváron is Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2014. november 14.

Image

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen 2014-ben már hatodik alkalommal csatlakoznak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A lelkes résztvevők novemberben egy hónapon át növesztik a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára. A Movember üzenete: Nem elég a bajusz, figyelj az egészségedre te Manus! November 22-én, szombaton a Petőfi Kultúrtérben rendeznek déltől késő estig tartó programot. Minderről tegnap délután sajtótájékoztató keretében számoltak be.

 

 

Székesfehérvár tavaly csatlakozott először a Movember-mozgalomhoz. Az Ausztráliából indult kezdeményezés célja felhívni a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. 



Honti Dániel főszervező elmondta, hogy a mozgalom 2004-es újjáalakulása óta a világ számos országában jelen van. Magyarországra 2009-ben érkezett a Movember, tavaly pedig már Fehérvárt is üdvözölhették a csapatban. Örömükre szolgál, hogy egyre több bajuszos úriemberrel találkoznak, ami bizonyítja: nem haszontalan a mozgalom, hiszen játékos formában próbáljuk felhívni a figyelmet a betegség komolyságára és megelőzésére. 

Az elmúlt években a Movember Hungary adománygyűjtésével többek között a „Mentsük meg a férfiakat!” mozgalmat, a Magyar Rákellenes Ligát, 2013-ban pedig az Országos Onkológiai Intézet munkáját támogatta. A kampányból befolyt összeget idén a Magyar Urológusok Társasága kapja, hogy egy ún. PSA mérőműszert tudjanak venni. 

 


A fehérvári szervezők mellé állt Dr. Barabás Tamás, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház urológusa is. „Orvosként annyit tudok hozzáfűzni, hogy egyetértek a Movember céljaival, mert évente 1300-1400 férfi hal meg prosztatarákban. A szűrés egyszerű, hiszen egy kétperces vizsgálatból és egy vérvételből áll, mégis életet menthet. A TB is támogatja 50 év fölött a vizsgálatot. Várunk mindenkit a szűrővizsgálatokon!” 

A helyi szervezők nevében a csütörtöki sajtótájékoztatón elsőként Vas Miklós szólt. Arról beszélt, hogy két éve ismerte meg a Movember mozgalmat. Tavaly már maga is bajuszt növesztett és a barátaival elkezdett adományt gyűjteni. „A Belvárosban egy 65 literes üstben főztünk és ezt osztottuk szét az arra járó és adományt adó járókelők között. 55 ezer forintot sikerült összegyűjteni jótékony célra. Idén szeretnénk még több embert megszólítani, így Boldizsár Tamással elkezdtük a szervezést és sikerült néhány ismert embert is magunk mellé állítani. Ezúton is köszönöm Juhász Illés színművésznek és a Fehérvár AV19 jégkorong csapatának - akiket most Frank Banham képvisel - a csatlakozást.” 

 

 


„Idén az időjárásra tekintettel zárt térbe vittük a rendezvényt, de a főzés megmarad, hiszen magánemberként is nagy hobbink ez. November 22-én 12 órakor adománygyűjtő ételosztással indul a rendezvény 12 órakor, majd Gyulai Péter koncertje következik, de fellépnek a Hang-Szín-Tér művészetis diákjai. Dr. Barabás Miklós urológus nyitja a rendezvényt.” – vette át a szót Kiss Árpád Tamás, aki a többi csatlakozó zenekart is bemutatta. Így a Mr. Kalashnikov, a Rock-On és a Strikers is koncertet ad majd jövő héten szombaton. 

Mint elhangzott, egész estig tart a program, amelynek keretében számos zenekar fellép, valamint lesznek mozgásos blokkok, beszélgetések és bajusz-szépségverseny is. Az összegyűlt adományokat a Magyar Urológusok Társaságának küldik el.  

Idén először online formáját is bevezették az adománygyűjtésnek. Awww.jougyekert.hu weboldalt Bíró Bori mutatta be. Arra kérik a látogatókat, hogy legyenek követek és saját ismerőseik körében terjesszék a jó ügyet, vagy ajánljanak fel adományt.

A személyes részvétel és az online adományozás mellett Movember-póló vásárlásával is bárki támogathatja a kezdeményezést. 

Minden, a kampánnyal kapcsolatos hír és aktualitás a Movember Hungary Facebook-oldalán található: https://www.facebook.com/MovemberHungary

 

A fehérvári programokról pedig a helyi szervezők oldalán olvashatóak a legfrissebb információk: https://www.facebook.com/movember.fehervar.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >