Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Biztonságban az ünnepi időszakban
Biztonságban az ünnepi időszakban Nyomtatás E-mail
Írta: Farkas-Bozsik Gábor tűzoltó százados   
2014. december 08.

Image

Az adventi időszak alatt a hagyományoknak megfelelően az otthonokban gyertyát gyújtanak, ezzel is felkészülve a karácsony szellemiségére. Az égő gyertya, mécses használata komoly veszélyt hordoz magában. A lángja, magas hőmérsékletéből adódóan képes meggyújtani a környezetében lévő éghető anyagokat. Szomorú statisztika, hogy az ünnepek időszakában megemelkedik az otthonokat pusztító tűzesetek száma, azonban a következő egyszerű szabályok betartásával valóban csak a családra kell koncentrálni a szeretet óráiban.

 

 

Évente átlagosan 20-30 alkalommal riasztják a tűzoltókat adventi koszorú és karácsonyfa tüzéhez. Mivel a téli időszakban többet tartózkodunk otthon, a zárt helyiségekben, lakóépületekben megemelkedik a tűzesetek száma is (például szemétledobókban égő cigarettacsikkek, vagy pirotechnikai eszközök erkélyen történő használatából adódóan).

•        A gyertyát a huzat eldöntheti. Fontos, hogy ilyen esetben a láng ne érjen el semmilyen éghető anyagot, pl. koszorút, asztalterítőt.
•        Minden esetben legyen hőálló alátét a gyertya alatt. A legjobb megoldás, ha feldőlés esetén a láng nem éri el az alátét szélét, ebben az esetben megfelelő a vízszintes irányban szükséges biztonsági távolság.
•        A gyertya felett szintén nem lehet éghető anyag, pl. függöny. Gondoljunk arra is, hogy nyitott ablak esetén a huzat a láng fölé fújhatja a textíliát.
•        A kanóc ne legyen hosszabb egy centiméternél, ebben az esetben kisebb lesz a láng magassága.
•        Soha ne hagyjuk teljesen leégni a gyertyát, ne várjuk meg, amíg az összes viasz elfogy, mivel az átforrósodott mécsestartó is tüzet okozhat.
•        A gyertyaláng eloltásához ne használjunk vizet, mivel a szétfröccsenő viasz sérülés forrása lehet
•        Nagyon fontos szabály, hogy az égő gyertyát, mécsest soha ne hagyjuk őrizetlenül otthonunkban.

A karácsonyfatüzek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő, elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy ellenőrzés nélküli használata okozza Csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg, azonban ennél sokkal biztonságosabb, ha egyáltalán nem visznek nyíltlángú eszközt a magas gyantatartalmú karácsonyfa közelébe. A fa kiszáradását lassítja, ha a tövét vízbe állítják.

Karácsonyi lámpafüzér vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a CE jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek. A rossz minőségű termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Ebben az esetben is igaz, hogy éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyják bekapcsolva. A karácsonyfát ne helyezzék ajtó, illetve közlekedési útvonal közelébe, mivel tűz esetén elállja a menekülési útvonalat.

Mielőtt a helységet elhagyják, a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról. Javasoljuk, hogy csak a magyar érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromoslámpa-füzéreket használjanak.

Amennyiben mégis bekövetkezik a baj, azonnal hívják a katasztrófavédelem műveletirányítási központjait a 105-ös hívószámon!

 
< Előző   Következő >