Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Székesfehérváron lép fel a Szentegyházi Gyermekfilharmónia
Székesfehérváron lép fel a Szentegyházi Gyermekfilharmónia Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2014. december 19.
Öt állomásból álló hangversenysorozatot ad Magyarországon december 18-22-e között a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. A 144 fős erdélyi együttes Székesfehérváron is fellép, ünnepi hangversenyük december 20-án, szombaton 19.00 órakor kezdődik a Prohászka templomban.

 

Szentegyháza a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely magyar. A város nemcsak erről nevezetes, hírnevét öregbíti az 1982-ben Haáz Sándor zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia, becenevén a FILI. A Magyar Örökség-díjas együttes létszáma a kezdetektől viszonylag állandó, a koncerteken mintegy száz kórustag és negyven zenekari tag lép fel székely népviseletben. Repertoárjukban eredeti népdalok, népdalfeldolgozások, történelmi énekek, valamint klasszikus darabok is szerepelnek.

A gyermekfilharmonikusok rendszeresen fellépnek Erdélyben, mostanra már több mint 1000 fellépést tartanak számon. 1990 óta évente kétszer, nyáron és télen külföldi, főleg anyaországbeli hangversenykörútra is utaznak. Mostani adventi körútjuk december 18-tól 22-ig tart, szerepelnek Kápolnásfaluban, Komáromban, Székesfehérváron, Gyermelyen és Budapesten.  Fehérvári koncertjük december 20-án, szombaton 19.00 órakor kezdődik a Prohászka Ottokár templomban. Műsoruk három részből áll: népdalfeldolgozásokat és egyházi énekeket, majd magyar karácsonyi dalokat hallhatunk tőlük, és ízelítőt adnak más népek karácsonyi dalaiból is. Vezényel Haáz Sándor tanár, alapító, a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett karnagy.

Az adventi koncertre ingyenes a belépés, de jó szívvel fogadják az adományokat, melyeket a Szentegyházi Gyermekfilharmonikusokért Alapítvány támogatására fordítanak.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >