Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Cégvezetőket tájékoztattak a duális egyetemi képzésről
Cégvezetőket tájékoztattak a duális egyetemi képzésről Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. január 27.

Image

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara duális képzéséhez kapcsolódó cégek képviselőit fogadták ma délelőtt a székesfehérvári Városházán. A találkozó résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester és az egyetem vezetői tájékoztatták a képzés megszervezéséről, és a következő hetek, hónapok kulcsfontosságú gyakorlati feladatairól.

 

 

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara 2015 szeptemberétől a mérnökinformatikus alapszakon indítja el a duális képzést 15 felvételt nyert hallgató bevonásával. Az úttörő jellegű kezdeményezés keretében a fiatalok az egyetemen zajló elméleti képzésükkel párhuzamosan a szerződött vállalatok valamelyikénél gyakorlati oktatáson is részt vesznek az alapképzés teljes ideje alatt, megismerik választott szakmájuk kompetenciáit, számos tapasztalatra tesznek szert, közben jelentős összegű, havi 60.000-100.000 forint közötti ösztöndíjban részesülnek. A duális képzés a hallgatókon kívül a szerződött cégeknek is igen előnyös, melyek így igényeiknek leginkább megfelelő, képzett szakembereket nevelhetnek ki. A tervek szerint 2016 szeptemberétől a képzést kiterjesztik az új, gépészmérnök szakra, ezen kívül a villamosmérnök, a műszaki menedzser, a földmérő és földrendező mérnök alapszakokra, valamint a mechatronikai mérnök mesterszakra is. A Magyarországon még csak kevés helyen működő képzési forma megoldást jelent majd az elmúlt években tapasztalt mérnök szakemberhiány kezelésre Székesfehérváron és a régióban egyaránt.

Szeptembertől a duális képzésbe bekapcsolódik a VIDEOTON Holding Zrt., az Albacomp Rendszerintegrációs Kft., a Karsai Műanyagtechnikai Holding Zrt., a Széphő Zrt., a SIMON Műanyag Feldolgozó Fémtömegcikk Gyártó cég, a Macher Gépészeti és Elektronikai Kft. és az Önkormányzati Informatikai Központ Non-Profit Kft. A cégek képviselőit ma délelőtt a Városházán tájékoztatták a képzés megszervezésének részleteiről.

Dr. Cser-Palkovics András
 polgármester köszönetet mondott a gazdaság szereplőinek azért, hogy saját szakemberhiányuk megoldásán túl segítik a duális képzés meghonosítását és a székesfehérvári felsőoktatás fellendítését egyaránt.  Mint mondta: csak közös erővel tudják megoldani a jól képzett és gyakorlott munkavállalók kinevelését, ami kulcsfontosságú a város és a régió gazdaságának fejlődése, az új beruházások megvalósítása szempontjából.

Prof. Dr. Fodor János
, az Óbudai Egyetem rektora a gyakorlatorientált képzés fontosságáról beszélt. Mint mondta: nagyon rövid határidő állt rendelkezésre a duális képzés megszervezésére, melyhez az önkormányzat és a cégek nagyfokú rugalmassággal járultak hozzá. A város két munkáltatóval kapcsolódik a képzéshez, és élen jár abban, hogy sikerre vigye az új kezdeményezést. Az egyetem, az ipari szereplők és az önkormányzat egyaránt nagy reményeket fűznek a duális képzéshez.

A résztvevő hallgatók kiválasztása rendhagyó módon történik majd, errőlKártyás Gyula, az Óbudai Egyetem oktatási főigazgatója beszélt a találkozón. Mint mondta: a mérnökinformatikus alapszakra jelentkező hallgató-jelölteket közvetlenül megszólítják, értesíteni fogják a duális képzés elindításáról, függetlenül attól, hogy a fiatalok hányadik helyen jelölték meg ezt a szakot. A részletes információk ismeretében a diákok akár változtathatnak is a jelentkezéskor megjelölt intézmények, szakok sorrendjén, és dönthetnek úgy, hogy a kedvező feltételeknek köszönhetően első helyre pozicionálják a székesfehérvári mérnökinformatikus szakot. Az ide felvételt nyert fiatalok közül választják ki azt a 15 hallgatót, akik duális képzésben részesülnek.Kártyás Gyula hozzátette: a felsőoktatási felvételi tájékoztatóban még nem, annak kiegészítő kötetében azonban már szerepel az ÓE AMK duális képzése. Az oktatás tematikájának pontos kidolgozása a kar és a cégek feladata lesz a következő hónapokban.

A tájékoztatón számos gyakorlati kérdés merült fel a cégvezetők részéről. Többen szükségesnek látták egy olyan fórum megszervezését Székesfehérváron, ahol a mérnökinformatikus alapszakra jelentkezőket személyesen is tájékoztatnák a duális képzés részleteiről, számos előnyéről. Elhangzott továbbá, hogy hamarosan létrehozzák a duális felsőoktatási képzési központot, melynek feladata lesz a szervezés és a kapcsolattartás az egyetem, a hallgatók, az ipari szereplők felé egyaránt.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >