Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow Költségvetés 2015
Költségvetés 2015 Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. február 18.

Image

Az elmúlt héten elfogadott 2015-ös költségvetés alpolgármesteri szakterületeket érintő fontos fejezeteiről tartott sajtótájékoztatót Róth Péter. Beszámolt az újonnan létrehozott rendezvényszervező cégről, a civilek idei évi támogatásáról, a Fehérvár Kártya nyújtotta lehetőségekről, és szólt a város örökségének részét képező templomok felújításának támogatásáról is.

 

 

A múlt pénteki közgyűlésen elfogadták a képviselők a város idei költségvetését, amely optimális és stabil működésre, fenntartható fejlesztések megvalósítására ad lehetőséget, mindezt úgy, hogy továbbra is hitel felvétele nélkül gazdálkodik az önkormányzat, hatmilliárd forintos tartalékkal. Róth Péter alpolgármester hétfői sajtótájékoztatóján az általa vezetett szakterületeket érintő költségvetési fejezetekről szólt részletesen.

Az alpolgármester elmondta, a Fehérvári Programszervező Kft. alapítását az indokolta, hogy a költségvetésben átláthatóvá váljék, mennyi a város rendezvényeinek összköltsége. Eddig nagyon sok szervezet, intézmény dolgozott együtt ezen a területen, most azonban egy cég fogja össze a programokat, és gazdálkodik a költségvetésben erre jutó keretből. „Úgy véljük, ha sikeres évet zár a kft., akkor jövőre már az általuk szervezett városi programok adta referenciával kiléphetnek a piacra is. A külső források bevonásával és a jó gazdálkodással már remélhetőleg megtakarítással is számolhatunk.”

A nemzetközi kapcsolatok költségvetése változatlan a tavalyi évhez képest. A Szent István Bazilika felújításának támogatása mellett arról számolt be arról Róth Péter, hogy a képviselőtestület döntése szerint a város örökségének részét képező templomok fejlesztéséhez is hozzájárulnak.  Így az idei költségvetésben szerepel a Rác templom fenntartásának és megújításának támogatása is.

A rendvédelmet említve az alpolgármester kiemelte, hogy bár 52 millió forintot meghaladó összeg szerepel erre a költségvetésben, a város a közbiztonságra ennél jóval többet fordít.  A Polgármesteri Hivatal költségvetésébe tartoznak ugyanis azok a köztisztviselők, akik közterület-felügyelőként dolgoznak. Számuk az elmúlt időszakban jelentősen emelkedett, és a kamerarendszer bővítésével az idei évben is tovább növekszik majd.

A hamarosan elkészülő és minden fehérvárinak ingyenesen eljuttatott Fehérvár Kártya kapcsán az alpolgármester megemlítette az időről időre felmerülő helyi pénz bevezetésének gondolatát is. Véleménye szerint a bővülő szolgáltatásokat nyújtó, megújuló kártya helyi pénzként is funkcionál majd, és a most induló hároméves program tapasztalatait összegezve dolgoznak majd a további fejlesztéseken.  

Székesfehérvár 2015. évi költségvetésében 162 millió forint szerepel a különféle támogatási alapok és keretek sorain, melyekről a Humán Közszolgálati Szakbizottság pályázati úton továbbá a képviselők és a polgármester egyedi kérelmek alapján dönt. Róth Péter kiemelte: „Az egészségügyi, szociális és kulturális területeken közfeladatokat is ellátó szervezetekkel való együttműködés fontos a város számára. Az idei évtől ismét biztosítjuk a Nemzetiségi Alapot, amelyből a megyeszékhelyen működő nemzetiségi önkormányzatok hagyományaik ápolására kérhetnek támogatást. A Társadalmi Felelősségvállalási Alapban az eddigi 20 millió forint helyett idén 25 millió forint szerepel. Ebből lehetőség nyílik a közösségi szolgáltatások támogatására is, így a tavalyi évben a LISZI-k által elindított, nagy számban igénybe vett, a lakosság számára ingyenes programok folytatódhatnak.”

Róth Péter alpolgármester a sajtótájékoztató zárásaként arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályázatok belső rendjének struktúrája megváltozott. Erről részletesen tájékoztatják majd a fehérvári civil szerveztek képviselőit 2015. február 25-én, szerdán 10.00 órakor a Fehérvári Civil Központban kezdődő fórumon.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >