Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Gazdaság arrow VÉGET ÉR A FOGLALKOZTATÁSI PROGRAM
VÉGET ÉR A FOGLALKOZTATÁSI PROGRAM Nyomtatás E-mail
Írta: Simon Rita   
2015. február 20.

Image

Véget ér a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint konzorciumi partnerei a Fehérvári Civil Központ Nonprofit Kft., a Fejér Megyei Roma Reintegrációs, Információs és Tanácsadó Egyesület, és Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzat „Fejér megyei foglalkoztatási paktum támogatása” elnevezésű pályázata. A TÁMOP-1.4.5.-12/1-2012-0002 számú foglalkoztatási program célja a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása volt.

 

Két éven át tartó foglalkoztatási programot valósítottak meg a főpályázó és konzorciumi partnerei Fejér megyében. A projekt célja volt a térség munkaerő-piaci helyzetének javítása, a helyi foglalkoztatási és képzési szint növelése egy új megyei foglalkoztatáspolitikai akcióterv kidolgozásával.

A program elsősorban a térségben élő munkanélkülieknek, különösen a 25. életévüket be nem töltött pályakezdő álláskeresőknek, a GYET-ről, GYES-ről visszatérő nőknek és a hátrányos helyzetű munkavállalóknak nyújtott segítséget.

Az összefogásban megvalósult program 14 fő visszakerülését segítette elő a munkaerőpiacra. Ezernél többen látogatták a projekt keretében tartott tréningeket, klubfoglalkozásokat, tanácsadásokat, OKJ képzéseket.

A projekt megvalósítása két szálon futott: egyrészt az FMKIK és konzorciumi partnerei munkaprogram keretében, a pályázati program közvetett célcsoportjának Fejér megye több településén tanácsadásokat, műhelymunkákat, munkaerő-piaci képzéseket, tréningeket szerveztek.

Másrészt a Foglalkoztatási Partnerség létrehozásával és foglalkoztatási „paktum” működtetésével összhangot teremtett a térségi gazdaság– és területfejlesztési célok, és a humánerőforrás-fejlesztés céljai között. Együttműködött vállalkozásokkal, civil szervezetekkel, önkormányzatokkal, munkaügyi központtal, képző intézményekkel.

Annak érdekében, hogy mindez sikeresen megvalósulhasson, különböző résztevékenységeket folytattak az egyes konzorciumi partnerek, összesen közel 1300 fő részvételével 412 programot valósítottak meg, amelyek több, mint 1200 óra ráfordítást jelentettek. A Fejér Megyei Kereskedelmi- és Iparkamara 134 programján 410 résztvevő 384 órában szerzett új ismereteket vállalkozói klubok, kkv tanácsadások, női vállalkozói klubok keretében.

A programok eredményességét bizonyítja, hogy a vállalkozásra felkészítő képzést 25-en sikeresen elvégezték, közülük 5- en vállalkozást indítottak. A kamara megbízásából két alkalommal készült vállalati foglalkoztatás monitoring kutatás 100-100 vállalkozás megkérdezésével. A kutatás célja a foglalkoztatási helyzet jelenlegi állapotának felmérése, a jövendőbeli elképzelések feltérképezése volt.

Lajoskomárom Nagyközség Önkormányzata szakmai előadás- és párbeszéd fórum sorozatot, 21 műhelymunkát szervezett közel 500 résztvevővel.

A Fehérvári Civil Központ 100 órában nyújtott pályaorientációs tanácsadást és projekt honlap működtetésével, média megjelenésekkel népszerűsítette a programokat. A kft. a célcsoport toborzásában is aktívan részt vett, a projekt résztvevőit állapot- és szociális felmérés útján választották ki a szakemberek, s a foglalkoztatás növelése érdekében egyéni fejlesztési terveket készítettek a projekt érintettjei számára. A társaság 7 fő foglalkoztatását vállalta és valósította meg.

A Fejér Megyei Roma Reintegrációs, Információs és Tanácsadó Egyesület 25 fő részvételével tartott számítógépes adatrögzítő, kulturális rendezvényszervező, bérügyintéző OKJ képzéseket. További 64 fő vett részt az általuk szervezett személyiségfejlesztő, álláskereső, motivációs és konfliktuskezelési tréningeken összesen 147 órában.

Egy évvel ezelőtt megalakult a „Foglalkoztatási Partnerség Fejér megyében” Irányító Csoport, melynek feladata, hogy összhangot teremtsen a térségi gazdasági- és területfejlesztési célok, és a humánerőforrás- fejlesztés céljai között.

A partnerség célja a foglalkoztatáspolitika alakításában részt vevő szervezetek kapacitásának és hatékonyságának, valamint a helyi képzési és foglalkoztatási szintjének növelése. Az Irányító Csoport közreműködésével elkészült több, a vállalati foglalkoztatással kapcsolatos felmérés és kutatás a jövendőbeli elképzelések feltérképezésére.

A „Fejér megyei foglalkoztatási paktum támogatása” elnevezésű és TÁMOP-1.4.5-12/1-2012-0002 azonosító számú program az Európai Szociális Alap támogatásával valósult meg, 42 millió forint európai uniós és hazai forrással.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >