Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ígéretes bemutatkozás Nyomtatás E-mail
Írta: J. Mező Éva   
2015. február 25.

Image

Nagysikerű kick-off koncerttel mutatkozott be a januárban újjáalakult, ma már önálló intézményként működő Alba Regia Szimfonikus Zenekar. Titokcsomagot, eleganciát, ünnepélyességet, felkavaró érzelmeket, humort, szórakoztatást ígért a műsor elején tartott köszöntőbeszédében ifj. Major István, a zenekar igazgatója, és hogy ezt valóban megtartották, azt az est végén a közönség állva tapsolva köszönte meg.

 

 

A több mint százéves Alba Regia Szimfonikus Zenekar kivált a Vörösmarty Színházból, 2015. január 1-jétől a város önálló kulturális intézményeként működik. Az új korszak legfontosabb célja, hogy az együttest intenzív fejlődési pályára állítsák, melyhez a város megadja mind az erkölcsi és szellemi, mind az anyagi támogatását. Az elmúlt két hónapban ifj. Major István igazgató és Drahos Béla karmester, a zenekar művészeti vezetője irányításával intenzív munka kezdődött, ennek lehetett tanúja a hétfő esti hangverseny közönsége. 

A koncert nyitányaként ifj. Major István köszöntőbeszédében összefoglalta, mit jelent ez az új korszak a zenekar életében: „2015. január 1. kultúrtörténeti dátum Székesfehérvár életében, országos jelentőségű kultúrpolitikai tett a zenekar intézményesítése.  Egy hosszú távú építkezés kezdetén állunk. Büszkék vagyunk az elmúlt száz év teljesítményére, és igyekszünk megfelelni a fejlődéssel kapcsolatos elvárásoknak is. A következő három-négy évre azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy felsorakozunk azon vidéki zenekarok közé, melyek kiemelt minősítéssel rendelkeznek a törvényi előírásoknak megfelelően. Büszkék vagyunk a több mint 100 éves zenekar múltjára, elődeinkre és ez az örökség kötelez. Ehhez a sikerhez három dolog kell: zenekar, fenntartó és közönség. Az első kettő biztos alapokon áll, közönséget pedig a mi dolgunk építeni. Közönséget, ami olyan emberek együttesét jelenti számunkra, akik egy cél érdekében működnek együtt, ebben az esetben városunk zenéje érdekében. Szokták mondani, hogy három dolog van, ami nélkül lehet élni, de nem érdemes. Ezek: szerelem, hivatás és a művészetek. Segítsünk azoknak, akik még nem ismerték fel a művészet átható erejét – többek között a fiatalokra. Segítsünk nekik, hogy megtaláljanak bennünket.” – mondta ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. 

Dr. Cser-Palkovics András polgármester arról a folyamatról beszélt, amelynek a végén megalakult év elején az új zenekari intézmény: Ifj. Major István igazgatónak köszönhető az, hogy elérve egy szintet, azt a kérést intézték Székesfehérvár Önkormányzata felé, hogy lépjünk egy lépést előre, vagy mondjuk inkább úgy: feljebb. Amikor döntött az önkormányzat arról, hogy - megköszönve a színház eddigi erőfeszítéseit - önálló intézményként működteti tovább zenekarát, akkor nem egy célt határozott meg. Az intézmény semmi más, mint egy eszköz, hogy a következő lépcsőfokokat elérhessük a komolyzene területén Székesfehérváron. Attól azonban, hogy létrehoztunk egy intézményt, még csak a keretét és a lehetőségét teremtettük meg annak, hogy összefogással és együttműködéssel a következő években továbbfejleszthetjük a város zenei kultúráját, és az igazgatói ciklus végére Székesfehérvárnak az előadóművészeti törvény szerinti minősített zenekara legyen. Ez a cél. Az önkormányzat ennek eléréséhez vállalta az elkötelezettséget. Vállalta azt, hogy ehhez a kerethez ad jogi és pénzügyi feltételeket, az elhelyezést biztosítja. Feltehetjük a kérdést, hogy miért van erre szükség? Én személy szerint úgy érzem, hogy azért, mert el kell döntenünk, milyen legyen városunk tíz, tizenöt és húsz év múlva. Székesfehérvárt a következő években Közép-Európai szinten is meghatározó várossá fejlesztjük. Ehhez szükség van a kultúrára, a művészetek támogatására is.”

A hangverseny elején ígért titokcsomagot bontogatva a közönség nagy derültsége közepette Drahos Béla dr. Cser-Palkovics András polgármester kezébe adta a karmesteri pálcát, lehetőséget nyújtva neki a címben megfogalmazott „kick-off” koncert (amit az üzleti életben „munkarajt”, a sportban „kezdőrúgás” pedig kifejezéssel illetnek) első taktusainak felütésére. Az első néhány mozdulat után a polgármester természetesen visszaadta az irányítást a karmesternek, Drahos Bélának. 

Az est folyamán a meglepetések tárháza nem merült ki. Az igazi komolyzenei kavalkád részese volt a Budapesti Operettszínház két művésze, Lukács Anita és Boncsér Gergely. A csúcspontot jelentő ősbemutatón pedig Antony Hopkins kompozícióját mutatta be a zenekar. A hangulat fokozására Drahos Béla elővette aranyfuvoláját, és a vonósok kíséretében a Pacsirtát játszotta el.

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar következő - sokat ígérő - hangversenye 2015. március 31-én lesz a húsvét előtti nagyböjti áhítat jegyében, a Szent Sebestyén templomban.      

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >