Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Négybe akart kerülni, arany lett belőle Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 14.

ImageIliász Nikolász, a Vasas fiatal vívója nyerte a Lengyelországban, Sosnowiecben megrendezett junior kardozók Világkupa–versenyét. - kaptuk a hírt Pálfai Károly PR menedzsertől, aki elmondta: A Segíthetek? MOL Tehetségtámogató program idei pályázatának győztese ezzel a 2008/2009-es szezon első, de remélhetőleg nem az utolsó nemzetközi sikerét aratta.

A fiatal kardozó már számos nemzetközi, kiemelkedő eredményével, kupa-, és korosztályos győzelmével hívta fel magára a figyelmet, többek között idén tavasszal junior Európa-bajnokságot nyert. Most pedig a világkupa 133 fős mezőny fölött diadalmaskodva léphetett a dobogó legfelső fokára, újabb éremmel gazdagítva gyűjteményét.  

A Sosnowieci versenyen Nikolász könnyedén, öt győzelemmel és egy vereséggel jutott a csoportmérkőzések után a főtáblára, ahol hatos kiemeltként folytathatta a versenyzést a tizenöt tusos egyenes kiesésben. A döntőig menetelve két olasz kardozót is búcsúztatott, akiket magabiztos vívással sikerült hatástalanítani.

A fináléban aztán egy csöppet sem mindennapi párosításban, két magyar vívó csaphatott össze az aranyéremért, Iliász Nikolász és Soproni Szabó Ágoston személyében. Bár a félidőnél Soproni három ponttal is vezetett riválisával szemben, Nikolász szoros csatában mégis fordított az eredményen, s végül 15-14-el nyerte a magyar döntőt, megerősítve ezzel világranglista helyét.

Image
A fotó: Szalmás Péter

A fiatal tehetség a következőképpen nyilatkozott a versenyről:

„Három-négy kardozó kivételével a legnagyobb vívónemzetek teljes élmezőnye képviseltette magát ezen a versenyen. A nyolcas döntőben négy olasz, három magyar és egy amerikai vívó mérkőzött meg egymással az elsőségért. A négybe jutásért egyből az egyik olasz sráccal, a tavalyi kadett-világbajnokság második helyezettjével kerültem össze, akit végül 15-10-re vertem. A döntőbe jutásért már szorosabb küzdelmet vívtam, 15-14-es eredménnyel búcsúztattam egy szintén olasz versenyzőt. A döntőben Soproni Szabó Ágostonnal vívhattam, akinek kiváló napja volt, jó vívással verekedte be magát a döntőbe. Velem szemben is három tussal vezetett, de aztán sikerült fordítanom, és szoros csatában 15-14-re megnyernem az összecsapást. Szerintem mindkettőnknek előny volt, hogy sokat vívtunk már egymással. Igazából úgy mentem ki erre a versenyre, hogy mindenképpen a négybe szeretnék kerülni, így én már akkor elégedett voltam, amikor ezt elértem. Az, hogy aranyérem lett a vége, az fantasztikus érzés, nagyon örülök. Most teljes erővel készülünk a november 3-án rajtoló amszterdami Európa-bajnokságra, ahol remélhetőleg jól szerepelek majd."

Iliász Nikolász a sajtóban mostanában felröppent hírre, miszerint Szilágyi Áronnal külföldön folytatja edzéseit a következőket reagálta: „Szilágyi Áronnal és édesapámmal szeretnénk majd kilátogatni Németországba, és körbejárni az edzési lehetőségeket, de mivel a mostani edzőmmel úgy érzem megtaláltam az összhangot, ezért különösen nem foglalkoztat ez a kérdés.”

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >