Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Megfőzik a város halászlevét a III. Fehérvári Halünnepen
Megfőzik a város halászlevét a III. Fehérvári Halünnepen Nyomtatás E-mail
Írta: Havasi Timea   
2015. április 10.

Image

Az ország legnagyobb, hatszáz literes üstjében készítik el Székesfehérvár halászlevét a III. Fehérvári Halünnepen, melyet április 11-én, szombaton rendeznek a Palotavárosi tavaknál. A város egyik legnépszerűbb gasztronómiai programjára ismét több ezer vendéget, köztük legalább 60 főzőcsapatot várnak.

 

 

A 10.00 órakor kezdődő eseményt színpadi produkciók, bemutatók sokasága színeseti, a gyerekek pedig ingyenesen kipróbálhatják a horgászatot. A részleteket Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének elnöke, Úrfi Tamás, a szervezet ügyvezető igazgatója és Viza Attila palotavárosi önkormányzati képviselő ismertették. 

Jól haladnak a hagyományteremtés útján a Fehérvári Halünnep szervezői. A Palotavárosi tavaknál megtartott rendezvény az elmúlt két évben igen nagy népszerűségre tett szert, így harmadszor is belevágnak. Április 11-én, szombaton 10.00 órakor a megnyitóval kezdődik az egész napos rendezvény, melyre vendégek sokaságát, családokat, baráti társaságokat várnak a városból, sőt, az ország számos pontjáról. A halételfőző versenyen nincs megkötés, bármilyen hagyományos fogást, de akár igazi ínyencségeket is készíthetnek a csapatok. 9.00 órától vehetik át a nyersanyagként szolgáló élő halat, majd a helyek elfoglalása után kezdődhet a verseny, a zsűrizésre déltől, az eredményhirdetésre 17.00 órakor kerül sor. A szervezők legalább 60 csapat részvételére számítanak. Péntekig lehet még nevezni awww.hofesz.hu portálon, illetve a +36 22/506 969-es telefonszámon.

A programot színesíti többek között az Ikarus Néptáncegyüttes, az István Király Általános Iskola, az Abajka Citerazenekar, a Veszprémi Légierő Zenekar és a Buborék együttes fellépése, de lesz őrző-védő kutyás bemutató, és kempó bemutató is. A produkciókat a népszerű előadóművész és dalszerző, Szabó Leslie zárja 17.30 órától. Úgy tűnik, az időjárás tökéletesen kedvezni fog a szabadtéri rendezvényhez, és a remek hangulatot is garantálni tudják a szervezők.  

„A Fehérvári Halünnep tradicionális rendezvénnyé vált. Eredeti célunk az volt, hogy népszerűsítsük a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének tevékenységét, és előrelépéseket tegyünk a halgasztronómia területén. Ez a rendezvény mindkét célt jelentősen szolgálja. Magyarország számos pontján lényegesen nagyobb kultúrája van a halfogyasztásnak, mint nálunk, pedig Székesfehérvár a vizek városa is. Bármelyik irányból indulunk Fehérvár felé, mindenhol láthatunk száz hektár feletti, horgászati célra hasznosított vizeket. Éppen ezért gondoljuk úgy, hogy egy ilyen rendezvénynek megvan a helye nálunk is, hogy népszerűsítsük a horgászatot és a halételeket.” 
– hangsúlyozta a beharangozó sajtótájékoztatón Nagy Attila, a rendezvényt szervező HOFESZ elnöke.

„Az elmúlt években a Palotavárosi tavak környékén olyan munkákat kezdtünk el, melyekkel szeretnénk kulturált környezetet biztosítani a környéken élők és a vendégek számára. Folyamatos fejlesztések zajlanak, ennek köszönhetően a terület népszerűsége növekszik, egyre többen jelzik, hogy szeretnék itt tölteni a szabadidejüket.”
 – emelte kiÚrfi Tamás, a HOFESZ ügyvezető igazgatója. Elmondta: egyik legfontosabb feladatuk, hogy képezzék a gyerekeket, és megszerettessék velük a természetet. A Fehérvári Halünnep hagyományos eleme, hogy a gyerekek ingyenesen, felnőtt segítőkkel próbálhatják ki a horgászatot, a felszerelést is a szervezők biztosítják.
Úrfi Tamás elmondta továbbá: első alkalommal, két mesterszakács - Pamminger Ede és Grenyovszky Károly - közreműködésével elkészítik Székesfehérvár halászlevét. Az ízes-illatos, bajai jellegű étekhez körülbelül három mázsa halat és az ország legnagyobb, 600 literes üstjét használják majd. A halászléből jelképes összegű támogató jeggyel lehet vásárolni.

„Képviselőként könnyű helyzetben vagyok, hiszen a körzetemben vannak a Palotavárosi tavak, amelyek remek környezeti adottságokkal rendelkeznek. Ehhez kapcsolódik a HOFESZ, amely agilis civil szervezetként, mindig friss, új erővel dolgozik, népszerűsíti a halfogyasztást és hasznos sporttevékenységre biztatja az embereket. A Fehérvári Halünnep megrendezése is nagyban a HOFESZ érdeme. Ez a gasztronómiai program méltó Székesfehérvárhoz.” – 
hangsúlyoztaViza Attila önkormányzati képviselő, aki idén ismét részt vesz a zsűrizés komoly feladataiban. Tapasztalatai szerint a látogatók is igénylik, hogy egy-egy ilyen rendezvényen maguk is kóstolhassanak, éppen ezért készítik el idén a város halászlevét.

A III. Fehérvári Halünnep szervezői tartalmas kikapcsolódást, szép napot kívánnak a látogatóknak és a versenyzőknek egyaránt 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >