Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow A jazz sztárjai érkeznek az Alba Regia Fesztre
A jazz sztárjai érkeznek az Alba Regia Fesztre Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 22.

Image

Egyedülálló zenei különlegességeket kínál az Alba Regia Feszt 2015. májusi különkiadása. A világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza és Kim Plainfield dobos tart mesterkurzust és koncertet május 22-én Székesfehérváron. Együtt még soha nem léptek fel Magyarországon, és az is megismételhetetlennek ígérkezik, hogy két ekkora kvalitású zenésztől tanuljanak a jazz szerelmesei.

 

 

A koncert a Városháza Dísztermében lesz 20.00 órától. Az Alba Regia Feszt idei különkiadásáról és a nyári fesztiválról a szervezők, Vörös Tamás és Mits Gergely közösen számoltak be. A sajtótájékoztatón részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester is.


Az Alba Regia Feszt meghívására a nemzetközi és a hazai jazzélet meghatározó szereplői zenélnek a 2015. május 22-i különkiadás koncerten és a 2015. augusztus 3. és 5. között megrendezésre kerülő nyári fesztiválon. A tavaly első alkalommal, hatalmas sikerrel megrendezett Alba Regia Feszt idén tovább folytatja a megkezdett hagyományt. Székesfehérvár élénk zenei hagyományokkal rendelkezik, erre a színes zenei palettára került fel 2014-ben, új színként a három napos nemzetközi zenei fesztivál és annak őszi-tavaszi különkiadása. Az idei évben is egyedülálló zenei különlegességeket kínál az Alba Regia Feszt májusi különkiadása és az augusztusi nagy fesztivál is.

 


 

„A zene a közösségépítés egy kiváló eszköze, és az elmúlt években megújult Fő utca és a múzeum díszudvara, mint közösségi terek, kiváló helyszínként szolgálnak az Alba Regia Feszt koncertjeinek. Székesfehérvár büszke arra, hogy a nagy hagyományokkal bíró, 1968-ban indult jazzfesztiválok folytatására ma is van igény.” – mondta el a sajtótájékoztatón a polgármester. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a tavalyi, majd tíz év kihagyás után újjáéledt programsorozat is bizonyította, hogy, bár nem populáris műfajról van szó, a koncertek tömegeket vonzottak, ami jótékony hatással volt a Belváros hangulatára. Székesfehérvár polgármestere külön megköszönte, hogy ez a program egész évre kihat, hiszen nemcsak a fesztivál pár napját érinti, hanem minden évszakban világszínvonalú koncertekkel örvendezteti meg a jazz szerelmeseit. Ilyen esemény lesz a május 22-i koncert is, amelyre a Városháza Dísztermében, a város első számú termében kerül sor, és várhatóan számos fehérvárit és Fehérvárra érkező vendéget vonz majd.

 


 

Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Mits Gergely főszervező elmondta, május 22-én a világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza lép fel a Városháza Dísztermében, augusztusban pedig három napig három helyszínen világhírű külföldi és magyar művészek produkcióitól lesz hangos Székesfehérvár. A Vörösmarty Színházban fellép az Electro Deluxe, a Városház téren többek között a Balázs Elemér Group, a Hot Jazz Band, az Eric Essic’s Move Trio (USA), a Szent István Király Múzeum Díszudvarán a Loop Doctors és a Borbély Műhely ad majd különleges térzenét.

 


 

Vörös Tamás főszervező hozzátette, az Alba Regia Feszt keretein belül kétévente rendezik meg a jazzversenyt. Az idei évben az önfeledt koncerteké, a világhírű külföldi, a Székesfehérvárról elszármazott előadóművészeké és a fiataloké lesz a főszerep. A szervezők célja az, hogy minden évben újabb és újabb zenészek érkezzenek a fesztiválra. A Különkiadás keretében május 22-én a világ egyik legjobb basszusgitárosa, Dominique Di Piazza, valamint Kim Plainfield dobos lép fel a Városháza Dísztermében. A koncert 20.00 órakor kezdődik.

 


 

A fellépőkről szólva a sajtótájékoztatón elhangzott, Dominique Di Piazza, a világ egyik legelismertebb és legjobb basszusgitárosa1979-ben kezdett el basszusgitáron játszani. Abban az időben Jaco Pastorius stílusa volt a világ basszistái között a meghatározó, Di Piazza azonban hamar új utakra tért át, megalkotta saját stílusát, játéktechnikáját. Egyik legszebb példája a Di Piazza stílusnak a John McLaughin Trio „Que alegria” album Maria című számában hallható.

 

 


 

 

Dominique a bebop, a roma és a neoklasszikus stílusokból egyaránt táplálkozik, lírai játéka és egyéni zenei megközelítése korunk egyik leginnovatívabb basszusgitárosává teszik. 1991-től Trilok Gurtu ütőssel és John McLaughlin gitárossal együtt alkották a John McLaughlin Triót. 300 koncertes világkörüli turnéjuk után 1992-ben jelentették meg a jazz egyik mérföldkövének számító albumukat, az 1992-ben kiadott Que alegria-t. McLaughlin ekkor mondta Dominique Di Piazza-ról: „Hatalmas tehetség, a világ egyik legjobb basszusgitárosa.”  2008-ban ismét McLaughlin és Di Piazza ismét együtt játszott a The 4th Dimension és a The Floating Point együttesekben.

Karrierje során olyan művészekkel játszott még együtt, mint Michel Petrucianni, Philippe Petrucianni, Victor Jones, Bireli Lagrene, Dennis Chambers, Michael Blass, Bruno Castellucci, Giuseppe Continenza, Vic Juris, Gene Bertoncini, Yves Carbonne, Michael Manring, Jeff Gardner, Victor Wooten, Derico Watson, Danny Gottlieb, Donald Harrison és még sokan mások.

 

Kim Plainfield, dobos, az amerikai zenei élet egyik meghatározó alakja, előadóművész, tanár. Zenei pályafutását 1977-ben New Yorkban a Pointer Sisters dobosaként kezdte. Közel 40 éves karrierje alatt olyan művészekkel játszott együtt, mint Bill Connors, gitáros, Didier Lockwood, hegedűs, a velük készült felvételei a mai napig a kortárs fúziós zene ikonikus darabjai. Kim Plainfield a New York City Collective tanszékvezetője és a Berklee School of Music  professzora.

A május 22-i koncertről, illetve a nyári fesztiválprogramokról részletes információ a www.albaregiafeszt.hu oldalon található.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >