Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Vége a felnőtt katekézisnek a Szent Istvánban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 14.

ImageA II. vatikáni zsinat óta egyre hangsúlyosabb feladattá vált, hogy ne csak a gyermekeket részesítsék hitoktatásban, hanem a felnőtteket is. Ezért a székesfehérvári Szent István Művelődési Házban minden szerdán felnőtt katekézist tart Ugrits Tamás püspöki tanácsos, irodaigazgató. Pontosabban tartott, hiszen előadás-sorozata immár véget ért.

Image„2001-ben indítottuk el a felnőttek katekézisét.” – mondta Ugrits Tamás – „Ezzel az előadás-sorozattal a székesfehérvári és a környékbeli híveket akartuk megszólítani, amelynek a Szent István Művelődési Ház adott otthont.”

Az irodaigazgató az első öt évben a katolikus egyház alapvető hittankönyvét, a Katolikus Egyház Katekizmusát ismertette meg a hívekkel, majd történelmibb jellegű előadásokat tartott. Tavaly ősszel a Székesfehérvári Egyházmegye gyakorlati életével kezdett el foglalkozni. Az első három évben így a hitünk alapigazságai, erkölcsi alapigazságok, az istentisztelet rendje került terítékre, amely nagyon sok érdeklődőt vonzott.

Egy-egy előadáson 150 fős közönség hallgatta szavait, de volt, amikor 250-en is voltak, mert olyan érdekesnek ígérkezett a téma. Életkort tekintve inkább az idősebb korosztály képviseltette magát (hiszen a 17 órás kezdés a „dolgozóknak” nem túl szerencsés, s Tamás atyának hivatalánál fogva más időpont nem volt alkalmas).

Előadásai két részre oszlottak: 17-17:50-ig tartott a felvezető szakasz, aztán 10 perc szünet - hogy aki akar, el tudjon menni Szentmisére - 18-18:30-ig pedig fórum-jellegű, kérdésekkel tűzdelt beszélgetés következett.

„Nagy igény van arra, hogy az emberek jobban megismerjék hitünk igazságait.” – véli Ugrits Tamás – „Ezen kívül a mindennap templomba járó katolikusoknak is szükségük van a rendszeres tájékoztatásra. A hallgatóság pedig rendkívül összetartó. Ismerik és segítik egymást.”

A felnőtt katekézis pedig most véget ért, hogy majd egy teljesen más formában és új témákkal szólíthassa meg az embereket. Hogy pontosan mikor, még nem tudni. A hívek viszont már most is nagyon várják, s ennek hangot is adtak, amikor virággal és általuk írt versekkel köszönték meg az irodaigazgatónak éveken át tartó áldozatos munkáját…

 
< Előző   Következő >