Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Mind egy szálig  adománygyűjtés kezdődött a Honvédelem Napján
Mind egy szálig  adománygyűjtés kezdődött a Honvédelem Napján Nyomtatás E-mail
Írta: ÖKK   
2015. május 22.

Image

A „Mind egy szálig” jótékonysági kulturális programsorozat Vargha Tamás honvédelmi államtitkár és dr. Cser-Palkovics András polgármester adományázásával kezdődött a Városház téren. A rendezvény célkitűzései között szerepel a hadiözvegyek és hadiárvák támogatása, valamint Székesfehérvár katonai emlékhelyeinek felújítása. A 2013-ban indult kezdeményezés idén május 21-től, a Honvédelem Napjától a Hősök Napjáig, azaz május 31-ig tart.

 

 

2013-ban szervezték megy először a „Mind egy szálig” jótékonysági kampányt Székesfehérváron a hadigondozottak, hadiárvák megsegítésére, a hadisírok gondozására. A „Mind egy szálig” elnevezés a hősök emlékére, illetve a székesfehérvári diákok által készített pünkösdi rózsára utal, amely jelképe lett a rendezvénynek. Az adományozók egy-egy szál rózsát kaptak és kapnak idén is a támogatásért. A jótékonykodóknak köszönhetően 2013-ban Nemes Szalay Miklós főhadnagy, a Magyar Királyi 17. honvéd gyalogezred tisztje síremlékét, majd 2014-ben Szakolczay Béla hadnagy, az első világháborúban hősi halált halt fehérvári katona nyughelyét újították fel a Hosszú temetőben.

A 2015-ös rendezvény megnyitójára május 21-én került sor, amelyen Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester – a rendezvény fővédnökei – elsőként támogatták adományukkal a program célkitűzéseit. Vargha Tamás köszöntő szövegében Bobory Zoltán szavait idézte: „A civilizáció társadalmai őrzik és ápolják kegyelettel és büszkeséggel hőseik emlékét. Jelenük számára és a jövőjük érdekében. Intelem ez és parancsolat a nemzetek minden tagja számára. Kötelesség.” Az országgyűlési képviselő, mint a programsorozat ötletgazdája elmondta: „Az elmúlt két év tapasztalatai alapján egyre többen csatlakoznak a mozgalmunkhoz. Idén tíz nap áll rendelkezésünkre az adománygyűjtésre a Honvédelem Napja és a Hősök Napja között, három helyszínen.”

Dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy tapasztalata alapján Székesfehérváron nagy érdeklődés övezi az ilyen jellegű kezdeményezéseket, a Hazafiság Iskolája pedagógiai program keretében például 3-4000 fiatal jut el minden évben a pákozdi Katonai Emlékparkba. „Fehérvárnak nagyon szép katonai hagyományai vannak, de nemcsak hagyományai, hanem jelene is összefonódik a honvédelem ügyével. Nyugodtan mondhatjuk ma is katonavárosnak. Azonban a szlogeneken túl ennek a tettekben is meg kell nyilvánulnia: a hősökre való emlékezés, tisztelgés kapcsán emlékezzünk a családtagokra is, akik egy apát, egy férjet, vagy egy gyermeket veszítettek el. A város a köveivel, emlékműveivel üzen a mának, hogy van felelősségünk a hadiárvákról való gondoskodásban és a katonasírok tekintetében is.” A polgármester a jótékonysági kezdeményezésről szólva kiemelte, hogy folyamatos előrelépést tapasztal a mecenatúra polgári hagyományainak újraépülésében, és minden ilyen akció ezt is segíti. A felajánlások nemcsak pénzben, hanem akár önkéntes munkában is megnyilvánulhatnak, bárki segíthet a lehetőségeihez mérten.

A megnyitón Mordényi Endre nyugállományú százados örömét fejezte ki a kezdeményezéssel kapcsolatban: „Ez elősegíti a civil társadalom és a honvédség kapcsolatát, miközben egy nagyon nemes szolgálatot teljesítenek az elhunyt katonák családtagjainak megsegítésével.”

A kampánysorozat részeként kulturális és helytörténeti programokat szerveztek a katonahősök emlékére. A rendezvényekre szeretettel várnak mindenkit. Akik az emlékezésen túl adományaikkal is szeretnék segíteni a kezdeményezést, ezt három helyszínen tehetik meg: az Alba Plaza előtti téren, a Városház téren és a Hotel Magyar Királynál elhelyezett standoknál május 21-től 31-ig, 11.00 órától 18.00 óráig.


A rendezvénysorozat helytörténeti programjai: 

Május 22. 15.00  – „Székesfehérvár katonai emlékei” címmel a Szentlélek temetőben tart sétát Poklosi Péter, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnöke.

Május 22. 16.00  – „Volt egyszer egy tisztikar” címmel hadtörténeti kiállítás nyílik a Szent István Király Múzeumban.

Május 29. 15.00 –  „Székesfehérvár I. világháborús emlékhelyei – A Magyar Királyi 17. honvéd gyalogezred Zichy ligeti emlékművétől a császári királyi közös 69. gyalogezred emlékművéig.” címmel helytörténeti sétát dr. Vizi László Tamás történész.

 A Székesfehérvári Püspökség és Spányi Antal megyés püspök is támogatja a rendezvényt azzal, hogy 15.00-17.00 óráig megnyitják a Szent István Bazilika altemplomát. 

Május 31. 13.30 – Koszorúzás a "69-es előre!" I. világháborús emlékműnél (Széchenyi út) – Főhajtás hős katonáink előtt.  


„Mind egy szálig” – kulturális programok a Városház téren: 

Május 23. 15.00 – térzene a Veszprémi Légierő Zenekar közreműködésével
Május 25. 15.00 – rendhagyó irodalomóra a Misztrál együttes
Május 28. 17.00 – a Kákics együttes műsora
Május 30. 20.00 – „Budapest-Chicago – A magyar könnyűzene klasszikusaitól a Broadwayig” címmel ad műsort a Fehérvár Big Band, vendégszerepel Farkas Gábor Gábriel

A „Mind egy szálig” kezdeményezésről, programjairól a Facebook közösségi portálon találhatók további részletek.

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >