Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow Történelmi séta a Malom Házban
Történelmi séta a Malom Házban Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 18.

ImageGelencsér Ferenc fotóművész kiállításával nyílt meg a székesfehérvári Polgárok Házának galériája ma délelőtt. A tárlatot Demeter Zsófia múzeumigazgató ajánlotta a közönség figyelmébe, aki szerint „méltó és igazságos, hogy ezek a képek, amelyek lakóhelyünket bemutatják, egy közösségi házba kerültek, hiszen mindannyian egy közösséget alkotunk.”

A művészettörténész elmondta, hogy ő maga 1974 óta dolgozik a Múzeumban, s igen korán megismerte Gelencsér Ferencet, aki egyszer egy konkrét tervvel fordult hozzá: a most is látható kiállítás ötletével.

Vargha Tamás, Demeter Zsófia és Gelencsér Ferenc: 

Image
.
 

A régmúlt várost, a múltat bemutató fotóreprodukcióhoz a fényképeket és a képeslapokat magángyűjtőktől és múzeumi közgyűjteményekből szerezte be, s 1862-1930-ig tekinti át Székesfehérvár történetét. A tárlatnak a „Székesfehérvár Anno” címet adta, ahogy a belőle készült kiadvány is ugyanezen a néven látott napvilágot.

A kiállítás megnyitóján még a legkisebbek is részt vettek: 

Image
.
 

A történelmi látásmódot és a művész „szemét” felvillantó fotósorozat egy sétára invitálja a látogatókat – ahogy tette Demeter Zsófia is: képről képre haladva mesélt arról, hogy mit láthatunk, mi minden változott meg azóta, hogy a felvétel elkészült, s miért bír oly’ fontos történelmi jelleggel a megörökített pillanat….

Demeter Zsófia történelmi sétára invitált:

Image
Fotó: Temesvári Márta
 

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1518&Itemid=1

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >