Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Ünnepélyes megnyitó - A hűség vértezet (III. rész) Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 20.

ImageOrbán Viktor üzenete a Polgárok Házának megnyitására: „Tisztelt hölgyeim és Uraim! Egy jeles brit konzervatív filozófus, Roger Scruton szerint irányítani saját, és esetenként mások életét nem felülről, hanem belülről kell. De vajon mi lehet az az erő, az a láthatatlan rendező elv, amely a pattogó parancsszónál és a hideg határozatoknál tökéletesebben összehangolja, és összeabroncsozza egy közösség életét, és irányt ad cselekedeteinek?”

"Mi az a közös hang emberek százaiban és ezreiben együttrezgő érzés, amely egyszerre dobbantja a szíveket, mozgatja a kezeket, lábakat és emeli fel a fejeket? Nem más ez kedves barátaim, mint a hűség. A hűség nem egyszerűen áldozat, sőt, a hűség nem egyszerűen szeretet mindazok iránt, akik mellett kitartunk, akiknek elfogadjuk a tekintélyét, akik nem cserélnek, mert nem cserélhetők fel.

A hűség mindenek előtt védelem. A haza iránti hűség a nemzetet védi. A családunk iránti hűség a gyermekeinket. Az elképzeléseinkhez, a szavunkhoz való hűség a személyiségünket védi. A barátainkhoz való hűség a belső békénket. Mindazon dolgokhoz, amelyek számunkra értéket jelentenek, nem csak azért vagyunk hűek, mert az úgy szokás.

A díszvendégek Orbán Viktor levelének felolvasásakor:

Image
.

A hűség vértezet. Az életünket ugyan nem védi meg, de az életünk értelmét, célját igen. Kedves barátaim! Az én házam az én váram. – vallják az angolok. A Polgárok Háza az Önök vára lesz. De nem elsősorban a falai, hanem az Önök lelke, összetartozás-tudata, egymás iránti szeretete, az Önök hűsége védi meg mindazt, ami számunka fontos, értékes, és az utódainknak átmenthető.

Babits szerint a lélek nem a jelenben én, hanem kiterjedése van az időben, mint a tárgyaknak a térben. A hűség nem hideg kőbástya, hanem hatalmas, bennünk szunnyadó erő, energia. Bármikor, ha eljön az idő, újra életre kelthető.

A miniszerelnök szavai a közönségre is nagy hatást gyakoroltak: 

Image
Fotó: Temesvári Márta

Vigyázzanak hát rá és vigyázzanak egymásra! Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >