Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Elviselhetetlen az invázió Ásotthalmon
Elviselhetetlen az invázió Ásotthalmon Nyomtatás E-mail
Írta: Fehérvári Hírek - Temesvári Márta   
2015. július 21.

Image

A hétvégén több mint 4000 határsértőt fogtak el a rendőrök országszerte, a péntektől vasárnapig tartó időszakban. A legtöbben Csongrád megye déli részén jutottak át a határon, azon belül is Ásotthalomnál. Ott, ahol már épül a kerítés – és mellette özönlenek be ellenőrizetlenül a bevándorlók…
 
 
 
Pakisztáni, szenegáli, bangladesi, nigériai és marokkói állampolgárok lépik át illegálisan a magyar-szerb zöldhatárt – magukat menekülteknek beállítva. Bár akad köztük olyan, akik valóban a háborús helyzet miatt vállalkoztak hazájuk elhagyására, a többség – egyértelműen – gazdasági bevándorló.
 

Image
.


 
Szerkesztőségünk a hétvégén Ásotthalmon járt, ahol megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az illegális határátlépők (miután az erdő fái között elvégezték egészségügyi dolgaikat) vígan készítették magukról a selfi-ket tableteikkel és modern i-phone-jaikon.
 

Image
.


 
Felmerülhet a kérdés az olvasóban, hogy vajon nem merültek le ezek a telefonok út közben? Mert az újságíró túlozhat is – láttunk már erre elég sok esetet -, ámde itt a válasz: egyszerű dolguk van, csak be kell menniük (törniük) az egyik helyi tanyára, ahol szabadon tölthető az elektromos készülék a konnektorból.
 

Image
.


 
Igen, ilyen egyszerű, hiszen ellenállásra nem képes az a hetvenes éveiben járó idős asszony sem, aki Ásotthalmon próbálta kitessékelni a betódult hadat, ámde eredménytelenül. Kellett nekik az áram, hogy küldhessék haza a „Gyertek utánunk, itt jó világ van!” – fotókat. Kérik a vizet, az ételt, vagy kérés nélkül felvágják a fóliasátrakat és letapossák vagy egyszerűen ellopják a terményt.
 

Image
.


 
Pedig nem éheznek, mielőtt bárki úgy gondolná, hogy a jóllakott zsurnaliszta milyen lelketlen már, hogy éhezni engedi a szegény gyermekeket.
 

Image
.


 
Először is: nagyrészt életerős férfiakról van szó (Akik kérdésünkre kifejtették, hogy motivációjuk és jövőképük abban áll, hogy majd Ferrárival végigszáguldozzák Európát! – és ez nem vicc!), másrészt, aki a „menekült táborokból” taxival járkál ki chips + cola menüért a közértbe, az nem valószínű, hogy rászorul az adományra. (Amit kihangsúlyozzuk: nemcsak követel, hanem el is vesz kérés nélkül – amire bizonyíték a határoknál lévő tanyák állapota.)
 

Image
.


 
A legutóbbi hétvégén összesen 4235 határsértőt fogtak el. Volt köztük afgán, iráni és szíriai állampolgár is. (Bár megjegyezzük: akinél nincsenek iratok, az bármit mondhat, bárkinek kiadhatja magát, lehet akár beépült terrorista is…)
 

Image
.


Büntető-eljárás is indult: tíz esetben embercsempészés, négy esetben pedig közokirat-hamisítás miatt. A határsértők ellen idegenrendészeti eljárás indul – de mit érnek vele?
 

Image
.


 
És nemcsak a fertőzés-veszélyre kell ilyenkor felhívni a figyelmet (Ha mi messzi országokba indulunk, mennyi oltást kapunk előtte? És miért? – És ők oltás nélkül jönnek hozzánk, hozzák a vírusokat!), hanem arra is, hogy mi történne, ha mi akarnánk kivándorolni oda, ahonnan ők jönnek, és hasonló módon? Vajon túlélnénk azt a pillanatot, amikor rájönnek, hogy illegálisan átléptük a határukat? … )
 

Image
.


 
Ásotthalmot nap mint nap elárasztják a bevándorlók. A helyi önkormányzat úgy próbálja meg kezelni a helyzetet (mivel a teljes védekezés a jelenlegi jogi helyzetben nem lehetséges), hogy a környéket járják a mezőőrök, a polgárőrök és a helyi önkéntesek. Ők összesen nincsenek annyian, amint azok, akiket elvileg fel kéne tartóztatniuk útjuk során!
 

Image
.


 
Láttunk mi is olyan 50-60 fős afrikai csoportot, amelyre két polgárőr „vigyázott”. Ha ez a félszáz ember valamin felbőszül, akkor a fegyvertelen polgárőr bizonyosan nem tudja megfékezni őket, akármennyire is akarja!
 

Image
.


 
No, de lépjünk tovább: A feladatok ellátásához nagy szükség van egy új mezőőrségi terepjáró beszerzésére, amelyhez már gyűjtést is szerveztek. (Az adományokat az alábbi számlaszámra lehet utalni: Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzat - Bankszámlaszám: 10201006-50225253-00000000 (K&H Bank, letéti alszámla). Kérik, hogy a közlemény rovatba írják be: „Terepjáró” Külföldi utaláshoz: IBAN HU23 10201006-50225253-00000000 SWIFT kód: OKHBHUHB Chips Univ Id.: 295491 (Additional Routing codes) LEI kód: KFUXYFTU2LHQFQZDQG45 Külföldi átutalásoknál a Bank központi címét kell megadni: H-1095, Budapest, Lechner Ödön fasor 9.)
 

Image
.


 
Az akcióhoz csatlakozott Oszter Sándor színművész is, aki a hétvégén Ásotthalmon járt, és100.000 Forintot ajánlott fel a gépjármű-beszerzéshez.
 

Image
.


 
A helyi polgármester, Toroczkai László elmondta szerkesztőségünknek, hogy már elviselhetetlen az invázió, amellyel szembesülniük kell!
 

Image
.


 
„Épül a kerítés. Remélem nagyon sietni fognak vele, mert most már elviselhetetlen az invázió. A rendőrség kapacitása végére ért. Megint órákig csak a mi polgárőreink és mezőőreink őrzik az illegális határsértőket. Az pedig már világosan látszik, hogy a kerítés és a folyamatos határőrizet együttesen jelenthet csak megoldást (egyelőre egyik sincs). A mezőőreink - ha majd végre felépül a kerítés - folyamatosan ott fognak járőrözni az új terepjáróval az ásotthalmi kb. 25 kilométeres szakaszon. Így a határ vonalán lehet összegyűjteni őket, s ha jó törvények lesznek, akkor automatikusan ki lehet őket toloncolni, vagy majd egy másik ország hivatalosan befogadhatja őket, ha akarja. Ez, ami jelenleg zajlik, apokaliptikus...” – nyilatkozta.
 

Image
.


 
Megtekintettük természetesen a dróthálót is: A bolgár-török határon is van magas drótkerítés, ám akkor eredményes igazán, ha drónok, jelzőrendszerek és hőkamerák is kiegészítik.
 

Image
.


 
És persze szükség lenne határőrségre is! Hogy miért? Gondoljunk csak bele, hogy ha átmegyünk egy határon, akkor órákat várunk a kijelölt határ-átkelő helynél, akár ki is kutathatják a bőröndjeinket, autóinkat – és közben, pár km-rel odébb bárki szabadon behozhat a zöldhatáron fegyvert, drogot, bármit!
 

Image
.


 
A készenléti rendőröknek természetesen nagyon örül Toroczkai László, ám nekik nincsen helyismeretük, és nem is úgy tekintenek erre a vidékre, mint azok, akik ide születtek, itt élnek.
 

 
Mi lehet a megoldás? Először is megfelelő jogi szabályozásra van szükség, és keménykezű fellépésre. Mindez persze akkor valósulhat meg, ha mindenkiben tudatosul, hogy ez a tömeges és kontrollálatlan illegális migráció milyen súlyos veszélyt jelent az országra és az egész kontinensre nézve.
 
(Fotó: Béli Balázs, Magyar Önvédelmi Mozgalom, Fehérvári Hírek)
Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >