Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow Tűzmegelőzés a szabadban
Tűzmegelőzés a szabadban Nyomtatás E-mail
Írta: Mátay Balázs   
2015. augusztus 11.

Image

Az időjárás továbbra is kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának, hiszen jelenleg is hőségriasztás van elrendelve. A száraz és rendkívül meleg idő miatt továbbra is országos tűzgyújtási tilalom van érvényben.

 

 

A hírekben napi rendszerességgel megjelenő szabadtéri tüzek különösen érzékenyen érintik a mezőgazdaságot, ezen belül is a betakarítási, aratási munkákat, amikor is a terménnyel (főleg gabonafélékkel, kukoricával, napraforgóval) könnyen éghető, száraz állapotában dolgoznak nagy teljesítményű erőgépekkel.

A gépekből kicsapódó szikra, a belső égésű motorok külső felületének magas hőmérséklete, illetve az egyes gépelemek súrlódásából származó hő mind-mind gyújtóforrás, az ebből fakadó veszéllyel számolni kell a mezőgazdasági munkálatok során. További rizikót jelentenek a helyszínen jelenlevő nagy mennyiségű éghető folyadékok (üzemanyag), veszélyes anyagok, készítmények (műtrágya, permetezőszer).

A múlt héten például csak pénteken Seregélyes-Szőlőhegyen körülbelül négy hektáron tarló és hét szalmabála gyulladt ki. A tűz családi házakat és egy kukoricatáblát is veszélyeztetett. A lángokat közel kétórás munkával sikerült megfékezni, miközben Székesfehérvár határából újabb tűzjelzés érkezett a megyei műveletirányítási ügyeletre. A Bakony utca végén, a 7-es és a 8-as főút közös szakasza mellett egy kilométer hosszan a száraz aljnövényzet égett. Mivel a székesfehérvári egységek még Seregélyes-Szőlőhegyen, valamint a 81-es főúton egy balesetnél avatkoztak be, ezért a pétfürdői hivatásos tűzoltók érkeztek elsőként a Bakony utcába. A gyors beavatkozásuknak köszönhetően a tűz a közeli erdősávra nem terjedt át. A lángokat végül a megyeszékhely hivatásos tűzoltóival fékezték meg. Az oltási munkálatokban a Fehérvári Tűzoltó Egyesület tagjai és a sárbogárdi hivatásos tűzoltó-parancsnokságról érkezett vízszállító is részt vett. A tűzben nyolc szénabála a lángok martalékává vált.

Az ilyen tűzeseteket megelőzendő a katasztrófavédelem – az előző évi programsorozathoz hasonlóan – több helyszínen – köztük Dunaújvárosban ésSzékesfehérváron is - szervezett már konferenciákat, szakmai fórumokat a mezőgazdasági betakarításban részt vevő gazdálkodók, valamint a velük kapcsolatban álló hivatalok, szakmai szervezetek részére. A tájékoztatás célja, hogy minél szélesebb körben megismerhessék az aratás tűzvédelmi kockázatait, a tűzoltóságok helyi kapacitását, az ide tartozó tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait, a statisztikai adatokat, a vonatkozó jogszabályokat, a megelőzés (az erőgépek ellenőrzése és karbantartása) fontosságát és lehetőségeit. - tájékoztatott a Katasztrófavédelem.

 

 
< Előző   Következő >