Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
A Vénasszonyok nyarán Nyomtatás E-mail
Írta: Enyedi Béla   
2008. október 25.

Image2008. szeptember közepén, Nagyszalontán, az Arany János Múzeumban állította festményeit Simon M. Veronika székesfehérvári Munkácsy érmes festőművész. Arany János festményt is adott át, egyik lovagrendje, a Móri Brindisi Szent Lőrinc Lovagrend közreműködésével, amit a Csonka toronyban fognak a kiállítás végén elhelyezni. Budapestről, Nyírbátorból, Gyuláról is érkeztek kedves vendégek, és az egyik virágcsokor meglepetésre gyöngyvirágot is rejtett!

E virágcsokor volt a nyitása annak a hosszú sorozatnak, ami 2008-ban, a Vénasszonyok nyarán bekövetkezett: Zalaújlakon Veronika vezette a 2008-as Egry József Művésztelepet, „Kossuth Lajos” festményt adott át Bácskossuthfalván, a monoki, a karcagi, a topolyai és a bácskossuthfalvi polgármesterek közreműködésével, „Kis Szent Teréz” festménye Budapestre, Árpádföldre, A Cserhát Művészkörrel, „Jablonczay búcsúja” zsáner festménye pedig Debrecenbe, a Szabó Magda Emlékszobába került.

Októberben egymást követik a kép átadások, hiszen Ilinybe a „Magyarok Nagyasszonya” Főoltárképét a Szent Korona Szövetség részvételével, Álmosdra pedig „Kölcsey Ferenc” portréját, a Kölcsey Emlékmúzeumba helyezik el, amely festmény átadásánál másik lovagrendje, a Szent Lázár Lovagrend asszisztál.

Szatmárnémetibe is ekkor kerül el a „Krúdy Gyula” portré, amelyet a Krúdy Irodalmi körrel ad át az Ady Endre Társaságnak. Szalkszentmártonba, a Petőfi Múzeumba Petőfi szülei festményei kerülnek, „Petrovics István” és „Hrúz Mária”, amelyet az Országos Táncsics Irodalmi Körrel ad át, de 2006-ban már ide került Veronika Petőfi Sándor festménye, így, szinte az egész család együtt van a szalkszentmártoni Múzeum falain! Pozsonyba „gróf Esterházy János” festménye, Ipolyságra pedig „Sajó Sándor”-nak, a nagy palóc költőnek 2 portréja kerül, ez utóbbit szintén a Krúdy Irodalmi Körrel adja át.

Hát, röviden ezt hozta Simon M. Veronikának 2008-ban a vénasszonyok nyara, a nagyszalontai gyöngyvirágtól a lombhullásig mozgalmasa, de örömökben gazdagon teltek a festőművésznő napjai!

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >