Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Orbán Viktor levele Nicolas Sarkozy francia elnöknek
Orbán Viktor levele Nicolas Sarkozy francia elnöknek Nyomtatás E-mail
Írta: Fidesz - Orbán Viktor   
2008. október 25.

ImageTisztelt Elnök Úr! A világméretű pénzpiaci válság hatásainak mérséklése és a válság legyőzése érdekében az Európai Unió tagországainak többsége határozott lépéseket tett. Az Európai Központi Bank nyíltpiaci műveletei jelentős szerepet játszanak a pénzpiaci likviditás fenntartásában, ugyanakkor a bank általános körülmények között az euróövezet országaiban fejti ki közvetlenül tevékenységét.

A pénzügyi válság mélyülése azonban az eurózónához nem tartozó uniós tagországokban működő bankoknál is komoly likviditási zavarokat okozott. Magyarország gazdasága és bankrendszere pedig különösen kiszolgáltatott a nemzetközi pénzügyi zavaroknak.

Az Európai Központi Bank az elmúlt napokban számos likviditást fokozó intézkedést jelentett be, és a válság mélységére való tekintettel az euróövezet határain is átnyúlt, amikor nyíltpiaci műveletet hajtott végre például Magyarország, illetve Svájc pénzpiacán.

Mivel a világméretű pénzpiaci válság az eurózónán kívüli tagállamokat különösen súlyosan érinti, kérem Elnök Urat, járjon közben Jean-Claude Trichet elnök úrnál, hogy a likviditás fokozása érdekében az Európai Központi Bank teljeskörűen terjessze ki korábban meghozott intézkedéseit a Magyarországon működő bankokra is.

Az intézkedések annál is inkább indokoltak, mivel az egységes belső piacon működő pénzintézetek eltérő kezelése, valamint a tagállamok által saját pénzintézeteiknek nyújtott jelentős, de eltérő mértékű támogatások komoly hátránnyal sújtják az eurózónához még nem csatlakozott tagállamok pénzintézeteit, és egyben súlyosan torzítják az egységes piacon folyó verseny feltételeit.

Budapest, 2008. október 24.

Őszinte tisztelettel:

Orbán Viktor

 

Megjegyzés: ugyanezzel a tartalommal kapott levelet Angela Merkel német kancellár is Orbán VIktortól

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >