Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap
Fehérváron az egymilliomodik? Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. október 27.

ImageA Pákh Imre műgyűjtő Munkácsy Mihály festményeit bemutató vándorkiállítása tizenötödik helyszínén, Székesfehérváron, megérkezhet az egymilliomodik látogató. – vélik a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény dolgozói - Az utóbbi két hét látogatói statisztikái szerint - ha a következő három hétben hasonló számú vendég érkezik naponta - Székesfehérváron eljuthatunk a kiállítás egymilliós nézőszámáig. Az egymilliomodik látogatót pedig értékes jutalom várja majd.

A kiállítás szervezőitől megtudtuk: a nagy érdeklődésre való tekintettel - és hogy minden bejelentkezett csoportnak elegendő ideje legyen a festmények, relikviák és a kiállításon bemutatott Inas a szalonban (67 perces) című film megtekintésére - a tárlat 2008. november 16-ig látogatható a Városi Képtár – Deák Gyűjteményben. (Erről egyébként már hírt adtunk október 7-én, amikor Brájer Éva és Vargha Tamás sajtótájékoztatót tartott arról, hogy a Polgári Frakció javaslatát elfogadva a tárlat ingyenesen látogatható a székesfehérvári diákok számára.)

A kiállítás utolsó hónapjában is több, már korábban meghirdetett - vagy a várható ünnephez is kapcsolódó új - programmal, programban várják a látogatókat:

Szombaton például (október 25-én) játszóházi foglalkozást tartottak képzőművészek vezetésével, amikor is Kis Róka Csaba, Derkovits ösztöndíjas festőművész és Galambos Adrienn restaurátorművész vezetésével az öt éven felüli gyermekek festhettek a képek nyújtotta ihletéstől vezérelve.

A további programok:

Október 30-án, csütörtökön 18 órától Munkácsy-szabadegyetemi előadás Lehetséges-e a feketedő képek megmentése? Munkácsy Mihály festményeinek állagmegóvási és restaurálási kérdései - Előadó: Velledits Lajos művész-restaurátor, aki korábban a Magyar Nemzeti Galéria osztályvezetőjeként az úgynevezett „aszfaltos" vizsgálatokat végezte. Belépés a szabadegyetemi sorozatra váltott bérlettel vagy kiállítási belépőjeggyel.

November 7-én, pénteken 20 órától - 23 óráig Megidézzük Munkácsy párizsi szalonját - Kamarazene, koktél és baráti beszélgetések a képtár falai között Munkácsyék párizsi palotájában péntekenként illusztris vendégek részvételével zajlottak a találkozások. Aki nem tárlatlátogatóként a képek előtt végigsétálva csendben, hanem baráti társasággal, koktéllal a kézben, beszélgetve szeretné megtekinteni a tárlatot, ezen az éjszakába nyúló estén lesz módja rá. Belépődíj: 2000 Ft/fő

November 13-án, csütörtökön 17 órától (a korábbiaktól eltérően, egy órával korábbi kezdéssel) „Nekiestünk" Munkácsynak – a festő és életműve az ezredfordulón, a művészettörténész szakma és a közönség értékelése és viszonya a kérdésben Révész Emese művészettörténész, a Pázmány Péter Tudományegyetem tanárának előadása

November 14-én, pénteken - Eredményhirdetések 16 órától A három korosztály számára készült, jól kitöltött feladatlapok díjazása Az augusztus végi és szeptember végi értékelés és sorsolás megtörtént, azok díjazottjait értesítjük. Az októberben leadott feladatlapok javítását elkészítjük, a nyertesek kiválasztása sorsolással ekkor történik majd. 17 órától Alkossunk 21. századi csoportképet digitális fotópályázat értékelése és díjkiosztása A pályázatra a kitűzött határidőig 13 alkotó 25 munkája érkezett meg címünkre. A főként fiatal alkotók által beküldött, sok esetben társadalombíráló alkotásokat, zsűri értékelte. A legjobbaknak egy 30.000, egy 25.000, és két 10.000 Ft értékű díj kerül átadásra.

November 15-én 20 órától – 23 óráig Éjszakai tárlatvezetésekkel búcsúztatjuk a kiállítást - Aki még nem látta, Székesfehérváron ezen az estén és a rá következő napon láthatja utoljára Munkácsy Mihály festményeit. Sajnos a tárlat alatt sem jutott tudomásunkra, hogy Székesfehérváron eredeti Munkácsy festmény lenne található, így a festményektől és relikviáktól elbúcsúzunk. De a szék: A Szent István Király Múzeum Munkácsy párizsi műterméből származó neo-reneszánsz székét - amelyet a festő, a tárlaton is látható Ballada című képén is megörökített - visszavisszük a Budenz házba, állandó helyére. Ez a tárgy, és a remélhetően szép élmények emléke marad majd.

Kapcsolódó cikkünk:

http://www.fehervarihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1418&Itemid=33

 

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >