Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kék hírek arrow A tűzijáték veszélyes is lehet
A tűzijáték veszélyes is lehet Nyomtatás E-mail
Írta: Szabó-Bisztricz Anett   
2015. december 31.
ImageAz év utolsó napján az emberek többsége ünnepel, és látványos tűzijátékkal búcsúztatja az évet, ez azonban veszélyes is lehet, súlyos sérüléseket és tüzet okozhat. A biztonságos szórakozás érdekében be kell tartani a pirotechnikai termékekre vonatkozó szabályokat.
 
A pirotechnikai termékeket egytől négyig terjedően osztályba sorolják. Az első osztályba azok a játékos pirotechnikai termékek tartoznak, amelyek egész évben megvásárolhatóak és 14 év felett bárki működtetheti őket. A második pirotechnikai osztályba tartozó kis tűzijátékok megvásárlásához igazolni kell, hogy a vevő elmúlt 16 éves.
 
A hármas pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat csak nagykorúak használhatják és ők is csak szilveszterkor, december 31-én este hattól másnap reggel hatig.
 
Ezeket az eszközöket kizárólag felnőtt vásárolhatja meg december 28. és 31. között. A hármas veszélyességi osztályba sorolt termékekből egy ember összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmú tűzijátékot birtokolhat. A január 1-jén reggel hatig fel nem használt vagy hibás tűzijátékokat, január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazónak, aki ezt köteles térítésmentesen visszavenni.
 
A hármas osztályba sorolt termékeket tömegközlekedési eszközön csak zárt csomagolásban lehet szállítani. A pirotechnikai termékeket nem szabad sem más tűzveszélyes anyaggal, például üzemanyaggal, hígítóval együtt, sem pedig tetőtérben, alagsorban vagy pincében tárolni. Gondoskodni kell arról is, hogy gyermekek ne férjenek hozzá. Az elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve valamilyen okból sérült burkolatú pirotechnikai termékeket a többi tűzijátéktól el kell különíteni.
 
Ezek eredeti szerelési formáját megbontani, szétszerelni nem szabad. Az engedélyezett módon forgalmazott pirotechnikai termék magyar nyelvű felirattal ellátott, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz. Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot! A használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé.
 
A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjuk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi gyúlékony anyag. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szél esetén halasszuk el a pirotechnikai eszközök felhasználását.
 
Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani, és csak pár perc várakozás után közelítsük meg. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni tilos.
 
A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be. Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatástól a háziállatok megijedhetnek. Szilveszter éjszaka a gazdák lehetőség szerint zárják be a kedvenceiket, ügyeljenek arra, hogy a kutyafuttató és a kert kapuja csukott, zárt állapotban legyen.
 
Remélhetőleg minél több kutyának van azonosító csipje, azonban hasznos lehet a nyakörvön elhelyezett kutyanév és értesítési telefonszám is.
 
Ha a tűzijátékok működtetése során tűz keletkezik, igyekezni kell a saját testi épséget nem veszélyeztetve eloltani azt, vagy pedig hívni a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számot.
 
< Előző   Következő >