Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Kultúra arrow -Derűs filozófus egy nyomasztó világban-
-Derűs filozófus egy nyomasztó világban- Nyomtatás E-mail
Írta: Temesvári Márta   
2008. május 17.

ImageJanikovszky Éva vagy Lázár Ervin nevének hallatán elsőként mindig azok a bájos, jellegzetes Réber-rajzok jutnak eszembe, amelyek a mai napig is kitűnnek a mesekönyv-illusztrációk közül. (No, persze csak az említett irodalmárok konkrét művei után…) Ezért is vártam oly’ nagyon azt a kiállítást, amely Réber László alkotásaiból nyújt ízelítőt.

A Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtárba csütörtök este vidám muzsika költözött: a Sebő együttes előadta Lázár Ervin „Erdei dalnokverseny” című zenés mesejátékát. A koncert helyszínét pedig igencsak tudatosan választották ki: ehelyütt látható ugyanis Réber László kiállítása.

A közkedvelt grafikusművész elsősorban meseillusztrációi révén vált ismertté. Olyan szerzők könyveit díszítette mesefigurákkal, mint Lázár Ervin és Janikovszky Éva. S ugyanilyen híresek ironikus hangvételű, néhány vonalból álló grafikái Örkény István egypercesei mellett, vagy épp Karinthy Frigyes, Kurt Vonnegut, Kosztolányi Dezső, Gerald Durrell köteteiben.

Sőt, Réber László autonóm grafikákat, rajzfilmeket is készített. Munkásságát hazánkban és külföldön is számtalan alkalommal jutalmazták díjakkal és kitüntetésekkel. Életművéből csemegézhetnek most az érdeklődők augusztus 3-ig, a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár földszinti és emeleti kiállító-termében. A karikatúrák, tusrajzok, kollázsol, kréta-rajzok, temperával készített művek felelevenítik az „Egyszer egy királyfi” figuráit, vagy éppen Sebők Éva „Állatszálloda” című verseskötetét.

A tárlathoz kapcsolódóan május 30-án „Bárányfelhő – bodorítás (A Négyszögletű Kerek Teremben)” címmel a Momentán Társulat és a Terembura Kulturális és Múzeumkommunikációs Egyesület mesés drámajáték-foglalkozást tart, június 12-én pedig Dr. Buzinkay Géza előadása hallható Réber Lászlóról, aki szerinte egy „Derűs filozófus egy nyomasztó világban”

Image
Fotó: Temesvári Márta

Hozzászólások
bakonyi istván  - réber   |2008-05-17 12:53:19
Én is láttam ez a remek kiállítást, s bennem is sok olvasmányélményt
idézett föl, legfőképpen főiskolás koromból, meg kissé későbbről.
Köszönöm a korrekt írást!
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >