Advertisement
Advertisement

Advertisement
Advertisement
Kezdőlap arrow Belpolitika arrow Matolcsy Györggyel beszélgettünk a Szabad Európa Klubban
Matolcsy Györggyel beszélgettünk a Szabad Európa Klubban Nyomtatás E-mail
Írta: Fidelitas - Dömötör Csaba külügyi kabinetvezető   
2008. november 04.

ImageA Szabad Európa Klub legutóbbi rendezvényén Matolcsy Györgyöt, az Orbán-kormány gazdasági miniszterét láttuk vendégül. A beszélgetés menetére nagymértékben rányomta a bélyegét a gazdasági világválság, valamint a kormány pár nappal azelőtti, IMF-fel kötött megállapodása.

 

A Növekedéskutató Intézet igazgatója úgy vélekedett, hogy számos párhuzam figyelhető meg a gazdasági mai állapota, illetve a 70-es évek folyamatai között. A leginkább látványos hasonlóságok az állami túlköltekezés, illetve az egekbe szökő nyersanyagárak terén figyelhetőek meg – vélekedett. Matolcsy György szerint a válság eltérő mértékben érinti majd az egyes államokat, akár egy régión belül is. Így míg Szlovákia 9 helyett „csupán” 6 százalékkal növekszik majd, addig Magyarországon a recesszió sem zárható ki.

 

Image
Fotó: Fidelitas

A gazdasági szakember egyértelmű kritikával illette a jelenlegi kormány felelőtlen, hosszú távú következményekkel nem számoló politikáját, amely szerinte 2002-től kezdődően kikövezte az utat a mostani IMF-megállapodásig. A volt miniszter részletesen szólt az adó- és járulékcsökkentésről, mint lehetséges megoldásokról. Meglátása szerint a magyar gazdaság talpra állításában fontos szerepet játszhatnak a tág értelemben vett egészségügyi és rekreációs, valamint a környezetvédelemmel kapcsolatos ágazatok.

A szakember úgy látja, a jelenleg külföldön dolgozó magyarok, a más országokban sikeresen alkalmazott ötletek megismerése révén, a jövőben nagyban hozzájárulhatnak a magyar gazdaság fellendítéséhez.

Hozzászólások
Hozzászólást csupán a bejegyzett felhasználó tehet hozzá!

3.21 Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
< Előző   Következő >